Malacokat telepítenek be
Utoljára módositva: 2018-10-11 17:11:57

Az ország 13 megyéjének 246 településén 998 afrikaisertéspestis-gócot — közülük 15 kereskedelmi egység — tartanak nyilván, s 90 esetben a vaddisznóknál is beigazolódott a fertőzöttség — tájékoztatott az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A közlemény értelmében eddig 348 691 sertést pusztítottak el, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. 2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis először megjelent az országban, épp Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed. Az ANSVSA szerint Szatmár megyében öt gócot sikerült felszámolni, és 2018. augusztus 31-e óta nem volt újabb fertőzés. Az ANSVA tájékoztatása szerint megyénkben a háztartásokban 7 sertéspestisgócról tudnak, ugyanakkor tíz fertőzött vaddisznót is beazonosítottak. Országszerte 6625 sertéstulajdonost kártalanítottak eddig, nekik összesen 71 806 990 lej kártérítést utaltak. A Szatmár megyei gazdák megkapták a kártérítés teljes összegét, 14 termelő összesen 56 490 lejes kártérítést vehetett át.

A sertéspestis alakulását figyelembe véve Petre Daea mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy azon Szatmár megyei gazdaságokba, ahol sikerült felszámolni a pestisgócokat, hamarosan malacokat telepítenek be.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...