Malacokat telepítenek be
Utoljára módositva: 2018-10-11 17:11:57

Az ország 13 megyéjének 246 településén 998 afrikaisertéspestis-gócot — közülük 15 kereskedelmi egység — tartanak nyilván, s 90 esetben a vaddisznóknál is beigazolódott a fertőzöttség — tájékoztatott az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A közlemény értelmében eddig 348 691 sertést pusztítottak el, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. 2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis először megjelent az országban, épp Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed. Az ANSVSA szerint Szatmár megyében öt gócot sikerült felszámolni, és 2018. augusztus 31-e óta nem volt újabb fertőzés. Az ANSVA tájékoztatása szerint megyénkben a háztartásokban 7 sertéspestisgócról tudnak, ugyanakkor tíz fertőzött vaddisznót is beazonosítottak. Országszerte 6625 sertéstulajdonost kártalanítottak eddig, nekik összesen 71 806 990 lej kártérítést utaltak. A Szatmár megyei gazdák megkapták a kártérítés teljes összegét, 14 termelő összesen 56 490 lejes kártérítést vehetett át.

A sertéspestis alakulását figyelembe véve Petre Daea mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy azon Szatmár megyei gazdaságokba, ahol sikerült felszámolni a pestisgócokat, hamarosan malacokat telepítenek be.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...