Mani 14. lett a Dakar-ralin
Utoljára módositva: 2016-01-17 21:23:15

Nem csak üres ígérgetések, reklámszlogenek voltak Mani szavai tavaly, hiszen a szatmárnémeti motoros végig azért küzdött, hogy a Dakar-rali idei kiírásán a legjobb tizenöt között zárjon.

A hazai sportolók példaképe lehet a szatmárnémeti Gyenes „Mani” Emánuel, aki ha megígér valamit, akkor azt nem csak a reklám kedvéért, marketingfogásért teszi meg, hanem a végsőkig harcol azért, hogy azt véghez is vigye. Bizonyára jól végig elemzett, átgondolt terv lehet, amikor az elmúlt évben a Szatmárnémeti Motorcycle Team motorosa kijelentette, hogy a 2016-os Dakar-ralin a legjobb tizenöt között akar zárni. Mindenki bízott Románia legjobb terepralisában, de ugyanakkor tudták, hogy ez nagyon nehéz lesz. A világ legnehezebb, embert és versenygépet is próbára tevő két hetes verseny ugyanis a szakág „krémjét” gyűjti össze minden év elején. De ismét bebizonyosodott, hogy Maninak helye van köztük. A 31 éves motoros ugyanis a 14. helyen zárt az összetett táblázatban és ezzel egy új fejezetet nyitott a sportág történelmében, hiszen ehhez fogható eredményt még egy romániai versenyző sem ért el. A maraton kategória 2011-es és 2015-ös kiírásának a győztese ugyanis végig hibátlanul ment a dél-amerikai terepralin, és az adódó nehézségekkel is megküzdött.

Összesen 52 óra 28 perc és 3 másodperc, illetve mintegy 9000 kilométer motorozás után ünnepelhetett szombaton Rosarioban Mani, maga mögé utasítva többek között olyan rutinos vetélytársakat, mint a spanyol Jordi Viladomsot (2014-ben a 2., 2012-ben a 4., 2009-ben a 7.), a francia David Casteu-t (2015-ben a 7., 2014-ben a 10., 2009-ben a 4., 2007-ben a 2., 2006-ban a 8.) vagy a holland Frans Verhoevent (2013-ban 1, 2011-ben 1, 2009-ben 2 gyorsasági szakaszt nyert meg, összetettben 2015-ben a 15., 2013-ban a 9., 2012-ben a 15., 2009-ben a 8. lett), akik idén a 17., 18., 19. helyeken osztóztak.

Talán még nagyobb lett volna az öröm, ha az utolsó három napban sikerült volna megőrizni a vezető pozíciót a maraton osztályban. Viszont a portugál Mario Patrao személyében idén egy nagyon erős ellenfelet kapott Mani. Az ibériai „eszeveszett” tempót diktált az utolsó három versenynapon és csütörtökön sikerült a szatmári elé kerülnie a kategória táblázatában. A pénteki gyorsaságin, San Juan és Villa Carlos Paz között nem csak a rendkívül hosszú táv (481 km), hanem a nagy por is gondot okozott Maninak. Mindezek ellenére életet legjobb napi eredményét érte el, hiszen a 11. idővel ért célba az utolsó előtti versenynapon. Sajnos ez sem volt elég, hogy visszavegye a vezetést, hiszen Patrao a 12. lett pénteken. Szombaton, Villa Carlos Paz és Rosario között már csak 180 kilométer volt a mért szakasz, így nem volt lehetőség ledolgozni a hátrányt, de Mani bejött a 16. idővel és megőrizte 14. pozícióját az összetettben.

„Nehéz volt az idei Dakar, de örülök annak, hogy nem voltak komolyabb műszaki gondjaim és sikerült teljesíteni a célt, hogy az összetettben az első 15 között zárjak. Sok munka áll ennek a teljesítménynek a hátterében, ezért szeretnék köszönetet mondani a csapattársaimnak az Autonet Motorcycle Team műszaki csapatának. Az új motorkerékpár nagyon fontos szerepet töltött be, hiszen biztos sok időt vesztettem volna az Andokban, ha nem egy injekciós motorral mentem volna. Ugyanakkor az idei kiírásban értem ez az eddigi legjobb eredményemet egy gyorsasági szakaszon, amikor a 11. idővel mértek. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült teljesíteni a célunkat.

Köszönöm mindenkinek, akik segítettek és támogattak, hogy részt vegyünk a 2016-os Dakar-ralin, de köszönet jár azoknak is, akik ezekben a napokban bátorító üzeneteket küldtek” — nyilatkozta Mani, aki kedden már indul Bukarestből Szatmárnémetibe a műszaki csapatjával, Oláh Lászlóval és Rácz Szabolccsal együtt.

Mani egyébként hatodik alkalommal állt rajthoz a Dakar-ralin és csak egy alkalommal fordult elő, hogy nem tudta befejezni a versenyt. Idén először történt meg, hogy százszázalékban szatmári csapat vett részt a világ legnevesebb terepraliján.

A dobogósok

Az autósok versenyének összetett táblázatában a Peugeot gyári csapatának francia párosa, Stephane Peterhansel és Jean Paul Cottret győzött. Az 50 éves Peterhansel most indult a 24. alkalommal a Dakar-ralin (először 1988-ban állt rajthoz), és a 12. elsőségét ünnepelhette. Korábban hatszor a motorosok, ötször pedig az autósok között bizonyult a leggyorsabbnak.

Dakar-rali, 2016, végeredmény, autósok: 1. Stephane Peterhansel, Jean Paul Cottret (francia, Peugeot) 45.22:10 óra, 2. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Mini) +34:58 perc (hátrány), 3. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Toyota) +1.02:47.

Motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 48.09:15 óra, 2. Stefan Svitko (szlovák, KTM) +39:41, 3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) +48:48…, 14. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) +04.18:48.

Quadosok: 1. Marcos Patronelli (argentin, Yamaha) 58.47:41 óra, 2. Alejandro Patronelli (argentin, Yamaha) +5:23, 3. Brian Baragwanath (dél-afrikai, Yamaha) +1.41:53.

Kamionosok: 1. Gerard de Rooy, Moisès Torrallardona, Darek Rodewald (holland, spanyol, lengyel, Iveco) 44.42:03, 2. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljaev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) +1.10:27, 3. Federico Villagra, Jorge Pérez Comoanc, Andrés Memi (argentin, Iveco) +1.40:55.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 16:40
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kszi, Simon
Ma, 18:45
Mindenkinek jár az igaz szerelem. Ám a tizenhét esztendős Simon Spier számára ez nem olyan egyszerű: családja és barátai még nem tudják, hogy meleg, ráadásul még csak nem is sejti, ki az az osztálytársa, akibe online belezúgott. A két ügy megoldása egyszerre lesz számára kacagtató, rémisztő és sorsfordító.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Samfest Jazz fesztivál
Ma, 19:00
Shakatak, Molnár Dixieland Band, Stavros Lantsias Sextet, Exit Oz — a dzsesszmuzsika legkiválóbbjai szórakoztatják az érdeklődőket a Tűzoltótorony tövében.
Szatmárnémeti, T?zoltótorony

Helyfoglalás
Ocean s 8 - Az évszázad átverése
Ma, 20:50
Danny Ocean nagy volt, de nem elég nagy. Háromszor is összegyűjtötte kora legmenőbb bűnözőit, és nagy zsákmánnyal távozott... de van, aki még nála is ravaszabb, bátrabb és vonzóbb: a húga, Debbie. Debbie Ocean (Sandra Bullock) tudja, mitől döglik a légy. Sosem fél és sosem hagyja cserben a humora. Ráadásul ravaszabb bármelyik férfinál. Legújabb célpontja az évente megrendezésre kerülő, az ország összes milliomosa, sznobja és szélhámosa számára kihagyhatatlan nagy esemény, a New York-i Met Gala –
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...