Mani rajthoz áll – a kilencedik Dakar-ralin a szatmári motoros
Utoljára módositva: 2019-01-06 14:42:43

A Dakar-rali szervezői szerint a szatmárnémeti Gyenes Mani a favoritja az idei kiírás maraton kategóriájának. A motorkerékpáros versenyző a vállsérülése ellenére döntött úgy, hogy rajthoz áll, és végig viszi a perui 5000 kilométeres versenyt.

A péntek délutáni utolsó műszaki ellenőrzés után döntött Gyenes Emánuel: rajthoz áll a Dakar-rali 41. kiírásán.

A szatmárnémeti motorkerékpározónak mindeddig bizonytalan volt a rajthoz állása, mivel november elején súlyos motoros balesetet szenvedett, és a műtött válláról csak december első felében került le a gipsz. Mani viszont elutazott Limába, a múlt héten pedig Peru fővárosa környékén motorozott. A gyakorlás után elismerte, hogy még érez fájdalmat a karjában, viszont úgy döntött, hogy mégsem hagyja ki a 2019-es kiírást. A nagyobb gondot az jelenti, hogy egy olyan kategóriába nevezett, ahol nem lesz kísérete a két hetes verseny idején.

„A maraton kategória Malle Moto géposztályába neveztem idén. Itt nem lesz műszaki asszisztenciám, így a versenynap végén én kell előkészítsem a motorkerékpárt a következő szakaszra. Még az elmúlt év elején döntöttem el, hogy ebben a kategóriában fogok versenyezni. Miután megtudtam a 2019-es versenytávot úgy gondoltam, hogy ez lesz a legjobb alkalom, hogy próbára tegyem magam ebben a kategóriában: csak tíz versenynap van, és a 2018-as 9000 helyett most csak 5000 kilométer az össztáv. Nem lesz mocsaras, saras terep, többnyire homokban fogunk menni. Ez azt jelenti, hogy kevesebb munkám lesz a versenygépnél. Miután elszenvedtem a balesetet rájöttem, hogy mégsem volt a legjobb választás, de már nem lehet változtatni. Tudom, hogy helyt tudok állni a Malle Moto kategóriában” — nyilatkozta Mani, aki pályafutása során a kilencedik alkalommal sorakozik fel a Dakar-rali rajtjánál. Mint ismeretes, a szatmári pilóta 2011-ben és 2015-ben megnyerte a maraton kategóriát, az elmúlt négy kiírás mindegyikén pedig a legjobb 25 között zárt. A Dakar-rali szervezője, az Amaury Sport Organisation (ASO) pedig úgy véli, Mani a kategória első számú esélyese. „A romániai rider egyike a rali privát csapatainak topversenyzői közül, aki a kategória első számú esélyese” — olvasható a dakar.com-on.

A Malle Moto kategória egyébként pontosan azt jelenti, hogy a kiírás egyik főtámogatója, a Motul egy 80 literes műszerdobozt (80 cm x 45 cm x 30 cm) ad minden nap a versenyzőnek az alapfelszereléssel, és azzal kell boldoguljon a pilóta a versenygép javításánál.

Az idei kiírás vasárnap kezdődik a limai ünnepi rajttal – ez helyi idő szerint 15 óra, romániai idő szerint 22 órakor zajlik.

Mint arról beszámoltunk, először történik meg a Dakar-rali történelmében, hogy egyetlen országban zajlik a verseny. Peruban 5000 kilométer az össztáv, ebből közel 3000 kilométer a mért szakasz, de a speciális útvonal 70 százalékát sivatagi homokban teszik meg a mezőny tagjai, miközben a perui hőséggel is meg kell küzdeniük. 334 jármű áll rajthoz: 167 motor és quad, 126 autó (beleszámolva a 30 darab SxS kategóriás gépet), valamint 41 kamion. Összesen 535 pilóta és navigátor adta le nevezését.

Az első mért szakaszt hétfőn rendezik Lima és Pisco között. Hagyományosan, a rajtszám szerinti csökkenő sorrendben indulnak majd a motorkerékpárosok. Hétfőn 247 km a bekötő szakasz és 84 km a mért táv. A speciális szakasz nagy része homokos talajon zajlik. Kedden már nehéz nap vár a motorkerékpárosokra, hiszen a körülményekre való tekintettel a versenybírók úgy döntöttek, hogy Piscoból az autósok rajtolnak el a motorosok előtt. Így a két keréken versenyzők a finom szemcsés homokban és a homokdűnék között az autók által hagyott nyomokban kell majd haladniuk – extrém hőmérsékleti értékek mellett.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...