Manival rajtol az RBR 16. kiírása
Utoljára módositva: 2019-07-29 13:39:01

Idén először a FIM világszéria versenynaptárának a része a világ legnehezebb hardenduro megmérettetése, nagyszebeni Red Bull Romaniacs, amelyen továbbra is csúcstartó a szatmári Mani.

Kedd késő délután, a prológgal rajtol el Nagyszebenben a világ legnehezebb hardenduro motoros versenye, a Red Bull Romaniacs 16. kiírása. A rajtvonalnál természetesen ott lesz a csúcstartó Gyenes Emánuel is, aki egyedüli motorosként a világon végigvitte a távot az eddigi összes kiíráson.

„Kissé hihetetlen, hogy ez a tizenhatodik Red Bull Romaniacs, amin elindulok. Minden évben örülök, amikor látom, hogy hány országból jönnek pilóták a versenyre, és mennyit fejlődött, illetve milyen rangos lett ez a kiírás” — mondta a szervezők honlapján a Szatmárnémeti Autonet Motorcycle Team pilótája, aki visszaemlékezett arra is, hogy tavaly novemberben felkari törés miatt műtéten esett át. „Most már nagyjából rendben van a karom, de még nem mertem bevállalni, hogy a Gold kategóriába induljak, ezért a Silver osztály mezőnyében leszek az idei Red Bull Romaniacson, ahol ismét dobogós helyért szeretnék küzdeni, szeretnék ötödjére is pódiumon állni Nagyszebenben” — tette hozzá. Az előző évekhez hasonlóan, idén is négy kategóriába nevezhettek a pilóták: ezek közül a versenytáv erősségét illetően a legnehezebb a Gold (40 induló), majd következik a Silver (105 induló), a Bronze (207 induló) és az Iron (111 induló) kategória. Közel ötven országból érkezett a 463 motoros pilóta, közülük tizennégyen romániaiak és csupán ketten magyarországiak.

A végső győzelemre viszont a Graham Jarvis, a szintén brit Jonny Walker, a dél-afrikai Wade Young, a spanyol Alfredo Gomez Cantero, illetve a brit Billy Bolt esélyes. Ők mint gyári csapatok pilótái, hiszen a Nemzetközi Motorszövetség (FIM) által idén először a világszériába sorolt Red Bull Romaniacsra már olyan istállók is neveztek, akik többek között a Dakar-ralira viszik versenyzőiket. Az 1-es számmal rajtoló Young a Sherco Factory csapattal jött, Walker és Jarvis a Red Bull KTM Factory Racing istálló versenyzői, Bolt és Gomez Cantero a Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing pilótái.

Az időjárás is alaposan megkeverheti a kártyákat a versenyen. Tavaly majdnem végig zuhogó esőben kellett a Déli-Kárpátok meredek völgyein felkapaszkodjanak a pilóták. Teo Isac versenyigazgató idén sem ígér jobbat, hiszen a meteorológusok igen változékony időt jósolnak erre a vidékre a következő napokban. A keddi prológ inkább a show részét képzei a futamnak, hiszen a város központjában épített pályán a motorosoknak 12 akadályon kell majd áthaladnia – számít az időeredmény, hiszen ez a sorrend határozza meg az első off-road nap indulási sorrendjét. Szerdán már a hegyek között motoroznak, és Isac szerint egy összetett, technikás pálya vár a versenyzőkre. A csütörtöki lesz a leghosszabb nap, ugyanis minden kategória pilótájára hosszú versenyszakaszok várnak. A harmadik nap kicsit fellélegezhetnek a résztvevők, hiszen lesz egy 40 kilométeres összekötő szakasz is. A szombati zárónap lesz a legdurvább, a cél pedig a hagyományosnak számító Gușteriței domb lábánál, Nagyszeben közelében lesz felállítva.

A keddi prológ egyébként reggel 8 órakor kezdődik a kvalifikációs futamokkal, 17 órakor pedig a döntőket rendezik, amit a Pro X televíziós csatorna élőben fog közvetíteni. Gyenes Mani a 101-es rajtszámot kapta.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...