Manuálterápiák a korai fejlesztésben
Utoljára módositva: 2014-02-11 09:54:10

Újszülöttek tartás- és mozgásproblémáin segítenek a manuálterápiák, megelőzve a későbbi, súlyosabb helyzetek kialakulását. Ez már Szatmárnémetiben is elérhető. De mi az a manuálterápia?

 

A kezelést csak szakavatott terapeuták végezhetik, hozzátartozók számára nem tanítható

Már csecsemőkorban észreveszik a szülők, ha gyermekük tartása, mozgása eltér társaiétól. Ennél hangsúlyozottabb, ha az ágyban nagyon feszes, merev pozícióban fekszenek, csak az egyik oldalukat preferálják, a kezüket nyújtva tartják. Szintén fontos tünet a laza tónus, amikor ölbe véve a gyerek „szinte kifolyik a kezükből”, a feje esik, támaszra szorul. Ilyenkor a diagnózis gyakran az izomtónus-rendellenességek körébe esik, és az állapot megfelelő kezeléssel javítható, fejleszthető.

A manuálterápiák pontosan ilyen esetekben javasoltak — mondta el kérdésünkre Somotóczky Beáta, a Boldog Scheffler János Központ Dévény-terapeutája —, hiszen a többi mozgásterápiától eltérően arra épülnek, hogy az agyat mint a mozgást szabályzó és az izomtónust beállító központot direkt módon stimulálják. Ez a stimulus úgy jön létre, hogy az izmok inas részét manuálisan ingerlik, az idegvégződések által észlelt és az idegpályán végigfutó ingerület által pedig az idegrendszer különböző szintjeire jut el az információ. A manuális kezelés nem egyenlő a masszírozással, mivel nem ugyanazok a hatások érvényesülnek — nincs keringésfokozás, relaxáció. Teljesen más a fogásrendszere is: pontszerű, megfelelő szögben és jól meghatározott helyeken végzett behatásokkal a mozgás akadályát képező izomletapadásokat oldják, a megfelelő izmokat nyújtják, az elcsavarodott, abnormális végtag- és mozgástengelyeket korrigálják, ezáltal építve be az agyba is a korrekt, fiziológiás mozgás mintáját. Az izmok így érhetik el eredeti hosszukat, a funkcionalitásuknak megfelelő működésüket, de az idegrendszer egészének érésében is fontos lehet a manuális kezelés — ahogy a tornáztatás, mozgatás is —, hiszen a későbbi kognitív funkciók idegközpontjainak beindítása az elsődleges funkciókéra épül.

Somotóczky Beáta kiemelte, a manuálterápiák elsősorban szülési oxigénhiányos csecsemők fejlesztésére és rehabilitációjára lettek kifejlesztve. Akár már inkubátorban levő koraszülötteknél alkalmazhatók, ajánlott már 3 hónapos kortól elkezdeni — mivel akkor még az agy rendelkezik egy tartalék-állománnyal, amit ingerelve aktiválhatnak, specializálhatnak, képessé tehetik átvenni a kiesett területek működését. Másfél éves korig lehet viszonylag nagyobb eredményt elérni, a fölött több tünet maradhat vissza.

A fejlesztés elérhető szintje a sérülés fokától függ — milyen agyterületeket érint, és mennyire súlyos —, de a legtöbb esetben a korosztálynak megfelelő tartást és izomműködést el lehet érni, maradványtünetek nélkül. A kezelést csak szakavatott terapeuták végezhetik — az anatómiai ismeretek fontossága miatt —, hozzátartozók számára nem tanítható. A szülők azonban megtanulhatják általa a gyerekek helyes tartását, forgatását, mozgatását, gyakorlati tanácsokban részesülhetnek.

 

Van tehát megoldás, azok a szülők, akik újszülött gyermekükön izomtónus-problémákat, tartásproblémákat vesznek észre, már Szatmárnémetiben is kaphatnak segítséget. A Coşbuc utca 2. szám alatti Boldog Scheffler János Központban ugyanis két manuálterápia, a Dévény- és a Pfaffenrot-terápia is igénybe vehető.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...