Már dolgoznak az első tesztmodulon
Utoljára módositva: 2019-07-04 10:09:16

Elkezdődött az atipikus fejlődésű gyermekek korai fejlesztését segítő e-learning platform első, szófelismerési tréning tesztmoduljának kidolgozása, melyet 48 romániai, magyarországi és szlovákiai család fog majd tesztelni — tájékoztatott Gnandt Gábor gyógypedagógus.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület, valamint a kassai Centrum Liberta 2018 novembere és 2020 októbere között egy e-learning rendszer létrehozását vállalta azzal a céllal, hogy minél több eltérő fejlődésű, valamint sérült gyermek számára tegye elérhetővé a korai fejlesztést. Az „Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással” elnevezésű Erasmus+-program keretében megvalósuló online platform négy nyelven, magyarul, románul, szlovákul és angolul lesz elérhető. Az e-learning rendszer hat fejlesztési terület köré csoportosítja az elvégezhető modulokat, éspedig: gondolkodás, önállóság, szocializáció, kommunikáció, finom mozgás és nagy mozgás.

A projekt elindítása óta a részt vevő partnerek már számos konkrét lépést tettek meg a platform kialakítása és működőképessé tétele érdekében. Történt egy előzetes igényfelmérés, amelynek keretében 3 országból összesen 100 szülő töltött ki egy 10 kérdésből álló igényfelmérő kérdőívet.

Áprilisban véglegesítődött a program írásos keretrendszere, mely tartalmazza az egyes modulok részletes leírását, valamint a készülő oldal használatát tartalmazó instrukciókat azok számára, akik a jövőben az e-learning leckéket töltik fel. A keretrendszert kilenc romániai, magyarországi és szlovákiai gyógypedagógus véleményezte, akik megfelelőnek minősítették mind a leírást, mind a fejlesztő platformot.

A következő lépés a szófelismerési tréning magyar nyelvű tesztmoduljának kidolgozása, amelyet a három szervezet szakemberei eltérő fejlődésű gyermekekkel és szüleikkel együtt tesztelnek majd.

A szófelismerési tréning atipikus fejlődésű, valamint sérült gyermekek esetében használt módszer, amely az olvasás előkészítésére, a beszéd támogatására és a kognitív készségek fejlesztésére szolgál — tájékoztatott Gnandt Gábor gyógypedagógus, a projekt romániai koordinátora. „Egy olyan módszer, amely segíthet a szülőnek is jobban megismerni a saját gyermekét, a saját kompetenciáit, növelni az önbizalmát, hiszen lehetőséget ad arra, hogy segítse gyermekét a fejlődésben, másrészt sikerélményt biztosíthat a gyereknek is azáltal, hogy képes egy bizonyos feladatot megcsinálni, növelheti továbbá a tanulási motivációját is” — állítja a szakember. A tesztelés célja kipróbálni, mennyire használható a modul, szükséges-e a módosítása, pontosítása — és ha igen, milyen módon — ahhoz, hogy olyan szülők számára nyújtson egy használható eszközt, akik egyáltalán nem vagy csak ritkán tudnak eljutni fejlesztési foglalkozásokra a gyermekükkel.

A projektpartnerek 48 család bevonását tervezik a tesztmodul kipróbálásába — tudtuk meg Gnandt Gábortól —, mégpedig országonként 16 család kapcsolódna be. A 16-ból 10 online fogja tesztelni a modult, 6 pedig fókuszcsoportban, ez utóbbi esetben a szülők és gyerekek a Caritas szatmárnémeti Szent József Rehabilitációs Központjában megtartott foglalkozások keretében próbálják majd ki az online rendszert. A fókuszcsoportban való tesztelés lehetőséget biztosít a szakembernek annak megfigyelésére, hogyan tudnak hozzáférni a felhasználók az online platformhoz, megtapasztalni azt, milyen nehézségekbe ütközik a szülő a gyermekkel való együttműködés, közös munka terén, valamint rálátást nyújtani arra, miben lehetne még segíteni a szülőket ahhoz, hogy gyermeküket hatékonyabban tudják támogatni a fejlődésben a platformra feltöltendő leckék által.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...