Már dolgoznak az első tesztmodulon
Utoljára módositva: 2019-07-04 10:09:16

Elkezdődött az atipikus fejlődésű gyermekek korai fejlesztését segítő e-learning platform első, szófelismerési tréning tesztmoduljának kidolgozása, melyet 48 romániai, magyarországi és szlovákiai család fog majd tesztelni — tájékoztatott Gnandt Gábor gyógypedagógus.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesület, valamint a kassai Centrum Liberta 2018 novembere és 2020 októbere között egy e-learning rendszer létrehozását vállalta azzal a céllal, hogy minél több eltérő fejlődésű, valamint sérült gyermek számára tegye elérhetővé a korai fejlesztést. Az „Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással” elnevezésű Erasmus+-program keretében megvalósuló online platform négy nyelven, magyarul, románul, szlovákul és angolul lesz elérhető. Az e-learning rendszer hat fejlesztési terület köré csoportosítja az elvégezhető modulokat, éspedig: gondolkodás, önállóság, szocializáció, kommunikáció, finom mozgás és nagy mozgás.

A projekt elindítása óta a részt vevő partnerek már számos konkrét lépést tettek meg a platform kialakítása és működőképessé tétele érdekében. Történt egy előzetes igényfelmérés, amelynek keretében 3 országból összesen 100 szülő töltött ki egy 10 kérdésből álló igényfelmérő kérdőívet.

Áprilisban véglegesítődött a program írásos keretrendszere, mely tartalmazza az egyes modulok részletes leírását, valamint a készülő oldal használatát tartalmazó instrukciókat azok számára, akik a jövőben az e-learning leckéket töltik fel. A keretrendszert kilenc romániai, magyarországi és szlovákiai gyógypedagógus véleményezte, akik megfelelőnek minősítették mind a leírást, mind a fejlesztő platformot.

A következő lépés a szófelismerési tréning magyar nyelvű tesztmoduljának kidolgozása, amelyet a három szervezet szakemberei eltérő fejlődésű gyermekekkel és szüleikkel együtt tesztelnek majd.

A szófelismerési tréning atipikus fejlődésű, valamint sérült gyermekek esetében használt módszer, amely az olvasás előkészítésére, a beszéd támogatására és a kognitív készségek fejlesztésére szolgál — tájékoztatott Gnandt Gábor gyógypedagógus, a projekt romániai koordinátora. „Egy olyan módszer, amely segíthet a szülőnek is jobban megismerni a saját gyermekét, a saját kompetenciáit, növelni az önbizalmát, hiszen lehetőséget ad arra, hogy segítse gyermekét a fejlődésben, másrészt sikerélményt biztosíthat a gyereknek is azáltal, hogy képes egy bizonyos feladatot megcsinálni, növelheti továbbá a tanulási motivációját is” — állítja a szakember. A tesztelés célja kipróbálni, mennyire használható a modul, szükséges-e a módosítása, pontosítása — és ha igen, milyen módon — ahhoz, hogy olyan szülők számára nyújtson egy használható eszközt, akik egyáltalán nem vagy csak ritkán tudnak eljutni fejlesztési foglalkozásokra a gyermekükkel.

A projektpartnerek 48 család bevonását tervezik a tesztmodul kipróbálásába — tudtuk meg Gnandt Gábortól —, mégpedig országonként 16 család kapcsolódna be. A 16-ból 10 online fogja tesztelni a modult, 6 pedig fókuszcsoportban, ez utóbbi esetben a szülők és gyerekek a Caritas szatmárnémeti Szent József Rehabilitációs Központjában megtartott foglalkozások keretében próbálják majd ki az online rendszert. A fókuszcsoportban való tesztelés lehetőséget biztosít a szakembernek annak megfigyelésére, hogyan tudnak hozzáférni a felhasználók az online platformhoz, megtapasztalni azt, milyen nehézségekbe ütközik a szülő a gyermekkel való együttműködés, közös munka terén, valamint rálátást nyújtani arra, miben lehetne még segíteni a szülőket ahhoz, hogy gyermeküket hatékonyabban tudják támogatni a fejlődésben a platformra feltöltendő leckék által.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...