Már most védekezzünk a kullancsok ellen!
Utoljára módositva: 2014-04-02 10:51:58

Az enyhe télnek köszönhetően a kullancsok már megjelentek a természetben, és egyre gyakoribbak a településeken is. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a szabadban töltött órák után mindenki vizsgálja át a testét, idén a kullancsok fokozottan fertőzöttek.

 

A szabadban való hosszas tartózkodás után mindig vizsgáljuk át magunkat

Az enyhe idő beálltával egyre többen töltik szabadidejüket a természetben, legyen szó piknikezésről vagy sétáról egyaránt. A szakemberek szerint az enyhe tél kedvez a kullancsok elszaporodásának, melyek az idei szezonban fokozottan fertőzöttek. Constantin Demian, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, a sürgősségi osztályon az elmúlt hétvégén mindössze három személy kért orvosi ellátást kullancscsípés miatt, a fő szezon májusban kezdődik, amikor is átlag 20-30 esetet is regisztrálnak egy hétvégén.

Dr. Láng László családorvos szerint a megelőzésen van a hangsúly, ugyanis kullancsriasztó oldatokkal bizonyos fokig lehet védekezni a kullancsok ellen. Ezek a szerek a rovarok számára kellemetlen illatanyagot tartalmaznak. Fel kell hívni a lakosok figyelmét arra, hogy piknikezés, erdőben történő sétálás közben legyenek körültekintőek, ne üljenek le a földre, csak takaróra, székre. A megfelelő öltözködéssel is védekezhetünk, hiszen a hosszú szárú nadrág, térdig érő zokni, vagy akár a magasabb szárú cipő mind bizonyos fokú védelmet nyújthat. A természetben járva a nap során is érdemes többször rápillantani a ruházatra, különösen a cipőre, a zoknira, nadrágszárra, mert a kullancsok jellemzően az aljnövényzetben, bokrokon élnek. Előny a világos színű ruházat, mert ezen sokkal könnyebb észrevenni a sötét színű rovart. A háziorvos figyelmeztet arra is, hogy a kullancsok kedvenc helye az emberi testen a hajlatokban van, mivel itt melegebb van, és a bőr is vékonyabb. A szabadban történő hosszas tartózkodás után alaposan át kell vizsgálni testünket, hiszen a legkisebb kullancsok mindössze 4-5 mm nagyságúak, a lokális gyulladási reakciók pedig általában csak 1-2 nap múlva jelentkeznek. Amint felfedeztük a kullancsot a testünkön, a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani, ha mód van rá: kullancsszedő csipesszel, ha ez nincs, akkor akár körömmel, késheggyel. Csipesszel vagy körömmel kell megfogni a parazitát a bőrhöz minél közelebb, és enyhe csavarással eltávolítani, de a potrohát nem szabad nyomkodni közben, mivel ezzel az esetleg fertőzött váladékot a bőrbe fecskendezi. Nem gond, ha a feje beszakad, nem az fertőz, még mindig jobb, mintha az élő állat van a bőrbe fúródva. Dr. Láng szerint az sem jó módszer, ha valamilyen irritáló anyaggal — só, olaj — szeretnénk megfullasztani a kullancsot, hiszen ekkor is váladékot fecskendez ki magából. A háziorvos szerint a feltételezett csípéstől számított 6 órán belül eltávolított rovar nemigen okozhat megbetegedést. Amennyiben kullancscsípéses tünetet fedez fel valaki magán, forduljon orvoshoz.

Betegségek

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór (borelliózis), amely ellen humán védőoltás egyelőre nincs. A betegség legjellegzetesebb tünete a vándorló bőrpír, amely általában 7-10 napos (de minimum 48 órás) lappangási idő után, a csípés helyén jelentkezik. Ez fokozatosan terebélyesedik, de fájdalmat, viszketést nem okoz. A Lyme-kór először fejfájást, gyengeséget, esetleg feledékenységet idéz elő. Idegrendszeri zavar, izomfájdalom, ízületi gyulladás kíséri. Hosszas antibiotikumos kezeléssel akár teljesen meg is szüntethető. Szatmár megyében nagyon ritkán — 1000 kullancsból 1-ben van meg a kórokozó — fordul elő a kullancsok okozta másik betegség, a vírusos agyhártya-, illetve agyvelőgyulladás. A fertőzés az esetek jelentős részében tünetmentes, kisebb részében viszont 7–4 napos lappangási időt követően influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Kimenetele különböző lehet — a teljes felépüléstől kezdve egészen a maradandó szellemi és érzékszervi károsodásig. A kórkép Magyarországon kapható védőoltással megelőzhető.

Védjük az állatokat!

Nemcsak az emberre, de a háziállatokra is igen veszélyes a kullancs csípése, főleg hogy nyáron sokszor sétálnak a szabadban: parkokban, erdőben vagy egyéb füves területeken. Az állatok körében a Lyme-kóron kívül a legelterjedtebb betegség a babéziózis, aminek során egy parazita támadja meg a vörösvértesteket. Az állat számára nagyon erős lázzal és véres vizelettel járó betegség akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem kezelik. Ha észrevesszük, hogy az állat kedvetlen, nem eszik, nem iszik, esetleg a normálisnál sötétebb a vizelete, azonnal forduljunk állatorvoshoz, aki jó esetben még időben megfelelő kezelést tud nyújtani — ajánlja dr. György Balázs állatorvos. Állatok esetében van Lyme-kór elleni oltás, és ha idejében felfedezzük a csípést, kezelhetőek a betegségek. Minden séta után alaposan vizsgáljuk át kedvenceinket, ajánlatos szakemberre bízni a kullancs eltávolítását. Ha mégis magunk próbálkozunk meg vele, azt kesztyűben tegyük, a kullancs helyét jóddal fertőtlenítsük. Egész évben védjük állatainkat, ne csak a nyári időszakban! Dr. György Balázs határozottan azt ajánlja, hogy — bár az árak igen csábítóak — ne a hipermarketekben vásároljuk meg állataink számára a védelmet jelentő szert, mert ezek nem biztonságosak. Kérdezzük meg állatorvosunkat, aki megfelelő szert tud ajánlani, így megóvjuk állatainkat a kullancstól és fertőzéstől. Használhatunk sprayt, cseppeket, illetve rövidebb szőrű állat esetén nyakörvet, mely megfelelő minőség esetében 6–8 hónapos védelmet nyújt. Semmi nem 100%-os, de az óvintézkedésekkel nagyban csökkentjük annak a kockázatát, hogy kedvencünk kullancs által megfertőződjön — tájékoztatott az állatorvos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...