Már zajlanak az előkészületek az új tanévre
Utoljára módositva: 2018-07-18 13:10:59

Nem vonzó a tanítói, tanári állás, ezért egyre több szakképzetlen pedagógusra van szükség a megüresedett pedagógusi állások lefedéséhez, tudtuk meg Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettestől, aki az új tanévre való felkészülésről nyilatkozott.

Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes

Még javában tart a nyári vakáció, de közben máris elkezdődött az új tanévre való felkészülés. Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes elmondta, hogy az elmúlt héten tartották a címzetes tanári vizsgák írásbelijét, amelynek eredményeit tegnap függesztették ki. A vizsgázóknak nincs túl sok okuk az aggodalomra, hiszen háromszázhuszonnégy dolgozatot írtak meg, és ötszázötven üres hely van a megyében. Ősszel szerveznek egy újabb versenyvizsgát a fennmaradt helyek betöltésére. Ezeket a helyeket egy évre hirdetik meg, általában helyettesítő állások, vannak pedagógusok, akik gyereknevelési szabadságon vannak, a törvény biztosítja a pedagógusok számára, hogy tízévenként kivegyenek egy év fizetés nélküli szabadságot, de megüresednek állások azzal is, hogy kineveznek tanárokat igazgatónak, szaktanfelügyelőnek vagy tanfelügyelőnek, s ezekre az állásokra alkalmaznak helyettesítő tanárokat.

Kallós elmondta, hogy ma szervezik meg a véglegesítő vizsgát (több mint százharminc jelentkező van), és akinek ez a vizsgája sikerül, nem kell majd évente vizsgáznia az állás betöltéséért.

Július végén lehet megpályázni azokat az igazgatói állásokat, amelyeket nem véglegesítő vizsgával foglalnak el. Ebben az évben húsz igazgatói és hét aligazgatói állásra lehet jelentkezni a megyében.

 

Csökken a gyereklétszám

 

Több helyen is elkerülhetetlenné vált az osztályösszevonás a következő iskolai évtől, hiszen csökken a gyereklétszám. Ez már megtörtént az év elején — tájékoztatott Kallós. Iskola-összevonás Nagykárolyban történt, ahol a 3-as Számú Általános Iskolát vonták össze a Nagykárolyi Elméleti Líceummal. Ezt a nagykárolyiak kezdeményezték, mert úgy gondolják, így megnő a gyereklétszám az elméletiben, és több lehetőségük lesz olyan pályázatokat leadni, amiket az alacsony gyereklétszám miatt eddig nem tudtak. Béltek községben is megszűnt a szakaszi iskola önállósága, a községben ezentúl egy jogi személyiséggel rendelkező iskola marad.

Számottevően nem csökkent a magyar osztályok száma, vagyis nem csökkent olyan mértékben, mint ahogy csökken a gyereklétszám. A tanügyi törvény biztosítja, hogy minden községben legyen egy önálló jogi személyiséggel rendelkező iskola. Sajnos vannak olyan községek, mint Mezőpetri és Csanálos, ahol mindamellett, hogy csökken a gyereklétszám, a gyerekek nagy része nagykárolyi iskolákba ingázik.

Jogszabály biztosítja, hogy nem szűnhet meg kisebbségi oktatási intézmény a kisebbségi érdekvédelmi szervezetek jóváhagyása nélkül. Kallós szerint erről nem érdemes beszélni addig, amíg a törvény nem jelenik meg a Hivatalos Közlönyben. A jelenlegi tanügyi törvény is kimondja, hogy a kisebbségi oktatásban — a tizenkettedik osztályban is — akár tizenkettőnél kevesebb diákkal is lehet önálló osztályt megtartani, a gond viszont mindig az, hogy a kiadások ne haladják meg a megye fejkvótakeretét. Sok esetben a tanfelügyelők emiatt nem hagyják jóvá ezeknek az osztályoknak a működését. Ha életbe lép az új jogszabály, abban jelent majd előrelépést, hogy a főtanfelügyelők nem tudják majd megszüntetni ezeket az osztályokat a költségmegtakarításra hivatkozva.

 

Nem vonzó a pedagógusi pálya

 

„Míg 2009/2010-ben nem kellett szakképzetlen pedagógusokat foglalkoztatni a tanügyben, egy ideje újra megjelentek, mert nincs elegendő szakképzett pedagógus, nem vonzó a tanítói, tanári pálya, egyre kevesebben végeznek pedagógiát. A hiányszakok közé soroljuk az idegen nyelvet (angol, német), illetve vannak olyan szakok, mint a filozófia és a pszichológia, amiből nagyon kicsi az óraszám.” Nagyon lecsökkent az óraszám például a földrajznál. Sokan panaszolják, hogy sok a papírmunka, a pedagógusok hosszú időt kell eltöltsenek adminisztratív dolgokkal, holott ezt az időt képzésre is fordíthatnák. Kallós szerint esély sincs arra, hogy a közeljövőben ez csökkenjen, ilyen a rendszer, alkalmazkodni kell hozzá.

Az iskolák felújításával az önkormányzatok foglalkoznak, ezeket a felújítási munkálatokat augusztus 20-ig el kell végezni. Ezt követően a tanév megszervezése a feladat, augusztus 20. után az iskolaigazgatóknak nem hagynak jóvá szabadságot, magyarázta Kallós Zoltán.

 

Elek György

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...