Maradjunk kutyabarátok idén is!
Utoljára módositva: 2014-01-06 09:52:39

Bár egyre több kóbor kutya van az utcákon, az állatvédő egyesületek továbbra is azért küzdenek, hogy ezek az ebek otthonra leljenek. Ez a célja a helyi Free Life egyesületnek is.

 

Viszonylag jó évet zárt a szatmárnémeti Free Life Állatvédő Egyesület — állítja az egyesület egykori vezetője, Lucreţia Simu. A tavalyi év végén elfogadott törvény ellenére is pozitívan nyilatkozik a 2013-as esztendőről a volt igazgató. A szigorítás értelmében az önkormányzatoknak 60 napon belül gondoskodniuk kell a közterületen található gazdátlan kutyák begyűjtéséről. Ezután, ha a menhelyen két hétig nem fogadja a kutyát senki örökbe, el kell altatni az ebet. Simu elmondta, jó néhány kóbor kutyát sikerült ivartalanítania a Free Life-nak 2013-ban. Szerencsére az örökbefogadások száma sem esett vissza a 2012-es évhez képest — tette hozzá. Elmondta, ha kellőképpen népszerűsítik az örökbefogadási akciókat, az örökbefogadások száma nem csökken, sőt nőhet is. A Free Life Állatvédő Egyesületnél megközelítőleg 350 kutyát gondoznak a szakemberek. A menhelyen többnyire kóbor kutyák találhatóak. Ezeket az önkéntesek vagy az egyszerű állatszerető emberek gyűjtik be az utcákról, tömbházak mellől, s juttatják el az egyesülethez. Az örökbefogadáshoz szükséges egy szerződés, az illető személyi igazolványa és telefonszáma. Az örökbefogadó személynek azonban megfelelő körülményekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hazavihessen egy kutyát a menhelyről. Az egyesület arra kéri a örökbefogadót, hogy ha időközben nehézségek adódnak — az eb beteg lesz, vagy az illető nem tudja tovább biztosítani a kutya ellátását —, ne engedje szabadon az állatot, hanem juttassa vissza a menhelyre. A Free Life ezzel azt akarja megakadályozni, hogy a kutyák visszakerüljenek az utcákra. Az egyesület megálmodója, létrehozója elmondta, az idei évtől szigorúbbak lesznek az örökbefogadási feltételek. Simu szerint mostantól minden személynek, aki kutyát fogad örökbe, rendelkeznie kell kereseti igazolással is. Azonban azt nem határozták meg, hogy mennyi kell legyen az örökbefogadó jövedelme ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak. Az állatvédő szerint ezzel csökkenhet az adoptálások száma Szatmár megyében és az országban. Ennek ellenére Lucreţia Simu bizakodó az idei évet tekintve is. Bár már nem tagja az egyesületnek, de továbbra is segíteni fog a kóbor kutyákon, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdátlan ebek otthonra leljenek. Továbbá szeretné, ha ebben az évben még nagyobb felületet kapnának az örökbefogadási akciók a helyi médiában. Az érdeklődők egyébként az „Adăpostul Freelife” Facebook-oldalon megtekinthetik a menhelyen lévő kutyákat, képpel és a fontosabb adatokkal ellátva.

 

Botos István

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...