Maradjunk kutyabarátok idén is!
Utoljára módositva: 2014-01-06 09:52:39

Bár egyre több kóbor kutya van az utcákon, az állatvédő egyesületek továbbra is azért küzdenek, hogy ezek az ebek otthonra leljenek. Ez a célja a helyi Free Life egyesületnek is.

 

Viszonylag jó évet zárt a szatmárnémeti Free Life Állatvédő Egyesület — állítja az egyesület egykori vezetője, Lucreţia Simu. A tavalyi év végén elfogadott törvény ellenére is pozitívan nyilatkozik a 2013-as esztendőről a volt igazgató. A szigorítás értelmében az önkormányzatoknak 60 napon belül gondoskodniuk kell a közterületen található gazdátlan kutyák begyűjtéséről. Ezután, ha a menhelyen két hétig nem fogadja a kutyát senki örökbe, el kell altatni az ebet. Simu elmondta, jó néhány kóbor kutyát sikerült ivartalanítania a Free Life-nak 2013-ban. Szerencsére az örökbefogadások száma sem esett vissza a 2012-es évhez képest — tette hozzá. Elmondta, ha kellőképpen népszerűsítik az örökbefogadási akciókat, az örökbefogadások száma nem csökken, sőt nőhet is. A Free Life Állatvédő Egyesületnél megközelítőleg 350 kutyát gondoznak a szakemberek. A menhelyen többnyire kóbor kutyák találhatóak. Ezeket az önkéntesek vagy az egyszerű állatszerető emberek gyűjtik be az utcákról, tömbházak mellől, s juttatják el az egyesülethez. Az örökbefogadáshoz szükséges egy szerződés, az illető személyi igazolványa és telefonszáma. Az örökbefogadó személynek azonban megfelelő körülményekkel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hazavihessen egy kutyát a menhelyről. Az egyesület arra kéri a örökbefogadót, hogy ha időközben nehézségek adódnak — az eb beteg lesz, vagy az illető nem tudja tovább biztosítani a kutya ellátását —, ne engedje szabadon az állatot, hanem juttassa vissza a menhelyre. A Free Life ezzel azt akarja megakadályozni, hogy a kutyák visszakerüljenek az utcákra. Az egyesület megálmodója, létrehozója elmondta, az idei évtől szigorúbbak lesznek az örökbefogadási feltételek. Simu szerint mostantól minden személynek, aki kutyát fogad örökbe, rendelkeznie kell kereseti igazolással is. Azonban azt nem határozták meg, hogy mennyi kell legyen az örökbefogadó jövedelme ahhoz, hogy megfeleljen az előírásoknak. Az állatvédő szerint ezzel csökkenhet az adoptálások száma Szatmár megyében és az országban. Ennek ellenére Lucreţia Simu bizakodó az idei évet tekintve is. Bár már nem tagja az egyesületnek, de továbbra is segíteni fog a kóbor kutyákon, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdátlan ebek otthonra leljenek. Továbbá szeretné, ha ebben az évben még nagyobb felületet kapnának az örökbefogadási akciók a helyi médiában. Az érdeklődők egyébként az „Adăpostul Freelife” Facebook-oldalon megtekinthetik a menhelyen lévő kutyákat, képpel és a fontosabb adatokkal ellátva.

 

Botos István

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...