Márciusra elkészül a bentlakás
Utoljára módositva: 2014-02-12 10:43:57

Gindele Imre, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Iskolaközpont igazgatója szerint fontos a jó körülmények biztosítása a diákok számára. Szeptembertől 5 IX. osztály indul a tanintézményben.

 

Nagyszabású felújítások zajlanak a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Iskolaközpont bentlakásában. Amint arról már korábban beszámoltunk, a bentlakás első szintjén a Contitech, a Polipol és a Steiger cégek segítségével minden szobát korszerűsítettek és modern bútorzattal láttak el, jelenleg a folyosó festésén, valamint a tanulószoba, a mellékhelyiség, a zuhanyzó és a konyha rendbetételén dolgoznak a munkások. Gindele Imre iskolaigazgató szerint előreláthatóan március közepén fejeződhetnek be a felújítási munkálatok.

Nevelési hatása van

„Nagyon fontosnak tartom a bentlakás felújítását, ugyanis már annak is erős nevelési hatása van, hogy a diákok milyen körülmények között laknak. Sajnos, sok gyerek, aki az iskolánkba jár, otthon nem ilyen körülmények között él” — mondta az igazgató, majd hozzátette: „Ezt tapasztalatból mondom, hiszen tavaly kialakítottunk egy új mellékhelyiséget, és akkor sokan azt mondták, hogy összevissza fogják firkálni, össze fogják törni. Ez nem így lett. Több mint egy éve használják, és egyetlen karcolást sem tapasztaltunk.”

Már felszerelték a németországi segélyszolgálattól kapott táblákat

A tanulószoba parkettjét a vakációban a munkások felcsiszolták, majd a Kneho cég jóvoltából egy speciális olajjal vonták be, így már csak a székeket és az asztalokat kell bevinni a terembe, valamint a függönyöket kell felrakni. Ebben a szobában fog tanulni az a 40 diák, aki a bentlakás első szintjén lakik. Ezenkívül felújítás alatt áll a fürdőszoba, továbbá a volt mosdó helyén egy konyhát fognak berendezni a Technisches Hilfswerk (THW) nevű németországi segélyszolgálattól kapott bútorzattal (mosogatókagyló, hűtőszekrény, elektromos főzőlap és a hozzá tartozó szekrények), egy asztallal és több székkel. Ugyancsak a segélyszolgálattól 16 kinyitható táblát kapott az iskola, amelyeket különböző tantermekben szereltek fel.

Amint azt az iskolaigazgató elmondta, jövő hétfőn a tornateremben is elkezdik a felújításokat. Előbb a tetőszerkezetet cserélik ki, majd az ablakcsere, a fűtőhálózat-csere, a hőszigetelés, valamint a padlózatcsere következik.

Öt osztály indul

Az oktatási intézmény beiskolázási terve már elkészült, remélhetőleg Bukarestben is rábólintanak. Ennek értelmében szeptembertől két szaklíceumi osztály fog indulni, az egyik mezőgazdasági profillal román nyelven, a másik pedig mechanika, pontosabban karbantartó technikus profillal magyarul. Ehhez pedig hozzájön a három szakosztály, tehát a 2014–2015-ös tanévben összesen 5 kilencedikes osztály indul az intézményben.

„A tendencia az, hogy menjünk előre, míg el nem érjük azt a szintet, amit az iskola kapacitása, valamint a tanári gárda elbír, és a munkaerőpiacon van hely a gyerekeinknek” — nyilatkozta Gindele Imre.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...