Márciusra elkészül a bentlakás
Utoljára módositva: 2014-02-12 10:43:57

Gindele Imre, a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Iskolaközpont igazgatója szerint fontos a jó körülmények biztosítása a diákok számára. Szeptembertől 5 IX. osztály indul a tanintézményben.

 

Nagyszabású felújítások zajlanak a nagykárolyi Simion Bărnuţiu Iskolaközpont bentlakásában. Amint arról már korábban beszámoltunk, a bentlakás első szintjén a Contitech, a Polipol és a Steiger cégek segítségével minden szobát korszerűsítettek és modern bútorzattal láttak el, jelenleg a folyosó festésén, valamint a tanulószoba, a mellékhelyiség, a zuhanyzó és a konyha rendbetételén dolgoznak a munkások. Gindele Imre iskolaigazgató szerint előreláthatóan március közepén fejeződhetnek be a felújítási munkálatok.

Nevelési hatása van

„Nagyon fontosnak tartom a bentlakás felújítását, ugyanis már annak is erős nevelési hatása van, hogy a diákok milyen körülmények között laknak. Sajnos, sok gyerek, aki az iskolánkba jár, otthon nem ilyen körülmények között él” — mondta az igazgató, majd hozzátette: „Ezt tapasztalatból mondom, hiszen tavaly kialakítottunk egy új mellékhelyiséget, és akkor sokan azt mondták, hogy összevissza fogják firkálni, össze fogják törni. Ez nem így lett. Több mint egy éve használják, és egyetlen karcolást sem tapasztaltunk.”

Már felszerelték a németországi segélyszolgálattól kapott táblákat

A tanulószoba parkettjét a vakációban a munkások felcsiszolták, majd a Kneho cég jóvoltából egy speciális olajjal vonták be, így már csak a székeket és az asztalokat kell bevinni a terembe, valamint a függönyöket kell felrakni. Ebben a szobában fog tanulni az a 40 diák, aki a bentlakás első szintjén lakik. Ezenkívül felújítás alatt áll a fürdőszoba, továbbá a volt mosdó helyén egy konyhát fognak berendezni a Technisches Hilfswerk (THW) nevű németországi segélyszolgálattól kapott bútorzattal (mosogatókagyló, hűtőszekrény, elektromos főzőlap és a hozzá tartozó szekrények), egy asztallal és több székkel. Ugyancsak a segélyszolgálattól 16 kinyitható táblát kapott az iskola, amelyeket különböző tantermekben szereltek fel.

Amint azt az iskolaigazgató elmondta, jövő hétfőn a tornateremben is elkezdik a felújításokat. Előbb a tetőszerkezetet cserélik ki, majd az ablakcsere, a fűtőhálózat-csere, a hőszigetelés, valamint a padlózatcsere következik.

Öt osztály indul

Az oktatási intézmény beiskolázási terve már elkészült, remélhetőleg Bukarestben is rábólintanak. Ennek értelmében szeptembertől két szaklíceumi osztály fog indulni, az egyik mezőgazdasági profillal román nyelven, a másik pedig mechanika, pontosabban karbantartó technikus profillal magyarul. Ehhez pedig hozzájön a három szakosztály, tehát a 2014–2015-ös tanévben összesen 5 kilencedikes osztály indul az intézményben.

„A tendencia az, hogy menjünk előre, míg el nem érjük azt a szintet, amit az iskola kapacitása, valamint a tanári gárda elbír, és a munkaerőpiacon van hely a gyerekeinknek” — nyilatkozta Gindele Imre.

 

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:05
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:05
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:25
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...