Mária — az igazi szerető anya jelképe
Utoljára módositva: 2014-09-09 09:24:54

Több száz Mária-tisztelő gyűlt össze tegnap délelőtt Kökényesden Kisboldogasszony napján, Szűz Mária születésének és a görögkatolikus plébánia templomának búcsúünnepén.

 

Szeptember 8-án Kisboldogasszony — népiesen Kisasszony — napján Szűz Mária születésnapját ünnepli az egyház. A jeruzsálemi hagyomány a Betheszda-fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét, az V. század elején pedig Szent Anna tiszteletére templomot építettek itt, melynek felszentelési évfordulóján, szeptember 8-án emlékeztek meg Mária születéséről. Kisboldogasszony ünnepe országszerte kedvelt búcsújáró nap volt, a Stella puerpera Solis (hajnali szép csillag) tiszteletére szokás volt szeptember 8. hajnalán a napfelkeltét a szabadban várni, csatlakozni az angyalokhoz, akik ilyenkor Mária születésén örvendeznek a mennyben. Azt tartották, hogy akinek „érdemé van rá”, meglátja a kelő napban Szűz Máriát.

Harangozó József főesperes-parókus koncelebrálásával az esperesség lázári, szárazberki, túrterebesi, sárközújlaki, csedregi, nagykárolyi, nagypeleskei, szatmárnémeti, illetve csengerújfalui papjai tartottak tegnap ünnepi liturgiát, melyen a vidékre jellemző ökuménia jegyében és a hagyományokhoz híven részt vett id. Fodor Lajos halmi református lelkész is.

„Ma, szeptember 8-án tartjuk a Boldogságos Szűz Mária születésének liturgikus ünnepét, aki az egész világ megváltásának hajnala és reménye — mondta szentbeszédében Ft. Albu Ioan Cristian, a Nagybányai Görögkatolikus Püspökség vikáriusa. — Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében és áhítatában, mert tudatában vannak annak, hogy az ő születésével vették kezdetüket Isten tervében azok az üdvözítő események, amelyek aztán oly szoros kapcsolatot teremtettek Mária és az ő Fia között. Nem véletlen, hogy az új egyházi év, amelynek kezdetén vagyunk, Szűz Mária születésével kezdődik — mint ahogy az ő halálával zárul augusztus 15-én. Mária — aki az igazi szerető anya jelképe is — példa számunkra: tud szeretni, Isten tervét feltétel nélkül elfogadni, áldozatot hozni: egyetlen fiát Isten akarata elleni lázadozások nélkül kíséri a keresztfáig. Közvetít köztünk, gyarló emberek és Szent Fia között, továbbítja Neki kéréseinket, könyörög érettünk. Örvendezzünk tehát, ahogy megemlékezünk Megváltónk Anyjáról. Mert az ő méhébe, mint a legszentebb templomba, szállt le Isten a saját személyében, hogy emberi alakot nyerjen, és látható formában lakozzék kegyesen az emberek között.”

A szentbeszéd végeztével a búcsúünnepi Szent Liturgia körmenettel, olajkenéssel (mirodálással) és szeretetvendégséggel zárult.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...