Mária, Mária, szép virágszál – búcsúünnep Kökényesden
Utoljára módositva: 2017-09-08 21:29:56

Angyalhangú gyermekkórus szolgálata és Mária-énekeik tették még szebbé Kökényesden Szűz Mária születésének és a görögkatolikus plébánia templomának búcsúünnepét Kisboldogasszony napján, amelyre idén is nagyon sokan zarándokoltak el.

 

Mind minden évben, tegnap délelőtt is több száz helybéli és Mária-tisztelő zarándok gyűlt össze a kökényesdi görögkatolikus templomban és annak udvarán, hogy együtt örvendjenek Szűz Mária születésének és a templom búcsúünnepének — hiszen Kisboldogasszony (népiesen Kisasszony) napján, azaz szeptember 8–án Szűz Mária születésnapját ünnepli az egyház, függetlenül attól, hogy görög- vagy római katolikus. Mária születése öröm, ahogy minden születés öröm, mert azt a reményt erősíti bennünk: valami szép, valami tiszta kezdődik. A keresztény tisztelet pedig mindig is fontosnak tartotta megemlékezni arról, aki a Megváltó édesanyja lett: Mária születése hajnalcsillag az emberiség egén s e kedvelt búcsújáró napon a Stella puerpera Solis (hajnali szép csillag) tiszteletére szokás volt hajnalban a szabadban várni a napfelkeltét — „csatlakozni az angyalokhoz, akik ilyenkor Mária születésén örvendeznek a mennyben.”

Tegnap pedig az „angyalok” is csatlakoztak az ünneplő hívekhez: a 17 tagú, csengő hangú gyermekkórus különlegesen szép énekekkel köszöntötte az egybegyűlteket s nm Vasile Bizăut, a Nagybányai Görögkatolikus Püspökség püspökét, aki előbb Simon István csedregi teológusra ráadta az alsó rendet, majd szentbeszédében úgy fogalmazott: „Szűz Mária születése nem csak számunkra, de az egész világ számára ünnep, hiszen belőle tündökölt fel az igazság napja. S ma nem csak Mária, de az élet ünnepe is van — Istentől felbecsülhetetlen ajándékot, az életünket kaptuk. Az Ő végtelen szeretetéből teremtett mindegyikünket erre a világra, mi pedig hit által élve tudjuk ezt megköszönni. Idős házaspárok mély hitéből fakadó imák és kérések nyomán született meg Keresztelő Szent János, Sámuel próféta és maga Mária is, akinek szülei ugyancsak benne jártak már a korban, és aki mély hitéből fakadóan mindig igent mondott Isten tervére, mindig meghallotta és meghallgatta szavát. Ez a mi feladatunk is: meghallani és meghallgatni Isten szavát — amelyre folyamatosan szükségünk van. Az Ő szava építi és átalakítja életünket — s bár szavát követve sokszor keresztúton kell járnunk, nehézségeket hordozva, de ha szeretjük az életet és a körülöttünk lévőket, az elmondhatatlan örömmel ajándékoz meg bennünket. Mária csodálatra méltó alázattal fogadta szívébe Isten szavát s ez hatalmas örömöt hozott számára, mert bár látta a keresztfán meghalni egyszülött fiát, de látta feltámadni is!” — mondta. Nem rejtve véka alá sem azt: mennyire örül, hogy a kökényesdi hívek körében ünnepelhet, amely egy nagyon élő közösség, igen aktív egyházi élettel; sem azt, milyen különleges öröm volt számára a gyermekkórus szolgálata.A szentbeszéd végeztével a búcsúünnepi, a Harangozó József főesperes által celebrált és az esperesség papjai által koncelebrált szentliturgia körmenettel folytatódott, majd olajkenéssel és szeretetvendégséggel zárult.

 Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...