Marosvásárhelyi Folkfórum – Interetnikai fesztivál a várban
Utoljára módositva: 2019-05-14 09:13:52

Először szervezik meg Marosvásárhelyen a Maros megyei interetnikai fesztivált. A hagyományteremtő célú rendezvény részleteibe Török István, a Hagyományok Háza Hálózat Erdély vezetője avatja be az érdeklődőket.

„Folkfórum néven, május 18-19-én, Marosvásárhelyen interetnikai fesztivált szervezünk. A rendezvény megálmodóit, Barabási Attilát, a Maros Művészegyüttes igazgatóját, Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza főigazgatóját és jómagamat a jeles napok kezdeményezésében a bartóki életmű, a Maros megyében még élő közös hagyományok őrzése motiválta.

Valóban, a Maros mente, a Nyárád mente és a Küküllő mente még elég gazdag hagyományokban, így célunk az etnikumokat összekötő tradíciók bemutatása. Tudjuk, hogy Bartók Bélát a legnagyobb román népdalgyűjtőként is számon tartják, így példája arra kötelez minket is, hogy ápoljuk és továbbadjuk a következő generációnak a közös értékeket.

A multikulturális kezdeményezésnek a marosvásárhelyi vár ad otthont, a helyszín azért is különleges, mivel mind ez ideig – az ilyen jellegű rendezvények számára – az objektum elérhetetlen volt.

Fontosnak érezzük a város és környékén szép számmal működő gyerek együttesek fellépését, e programok reggeltől délig tartanak.

A szervezők a muzsika és a tánc mellett a tárgyi néprajz bemutatását is fontosnak tekintik: kovácsmesterek, posztókészítők, furulyakészítők, bőrdíszművesek, kosárfonók, fafaragók, viseletkészítők sátrakban kínálják portékájukat, s emellett délutánonként minden mester félórában ismerteti munkásságát.

A Kallós Alapítvány kiállítással szerepel a programban, a Hagyományok Háza a kiadványaikon kívül a népszerűvé vált virtuális-interaktív bemutatóját hozza el a Maros partjára. A múzeum épületében egy hagyományos magyar-román-szász-cigány viseletbemutató várja az érdeklődőket, s meg kell még említenem Barabási Attila fotókiállítását is. Mindkettő – ugyanebben az időben rendezett – a Vásárhelyi Napok és a Múzeumok Éjszakája keretében éjfélig tart nyitva.

Esténként koncertek teszik fel a napra a koronát.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:20
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...