Márton-napi élményszerzés a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában
Utoljára módositva: 2019-11-12 16:10:27

Közös Márton-napi tevékenységre várták a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola magyar tagozatos kisdiákjait az iskola tanítónői.

,,Közhírré tétetik, Szatmár városában, Márton napját tartunk a 10-es suliban. Azaz már új nevén, a szép Rákócziban. Lesz most itt részetek sok-sok ludasságban” — ezekkel a szavakkal indult a hagyományápolás és élményszerzés a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, az intézmény parkjában, majd földszinti termeiben. A sokadik alkalommal megszervezett programon az iskola magyar tannyelvű elemi osztályos diákjai, továbbá szüleik, családtagjaik mellett az óvodások is részt vettek. Gnandt Zoltán, az iskola igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, majd Török Enikő verses köszöntője után Lovas Tünde tanítónő ismertette a programot.

Ludas Matyi terelgette a „száz kislibát” libasorban a hagyományok útján. Minden hagyományápoló gyermek kapott egy belépőkártyát, melyekre az elvégzett feladatok után egy-egy „libás pecsétet” szerezhettek. Ha összegyűlt legalább 4 jutalompont, akkor kiválthatták a megérdemelt libás jutalmat. Számos érdekes foglalkozás közül válogathattak a lelkes kincskeresők, mert kincsek készültek ám a termekben: lámpások, libás kobakfedő, lovagló Márton püspök. Megfoghatatlan kincsekkel is gazdagodhattak a résztvevők az ügyességi játékok és az énekes, mondókás népi gyermekjátékok által. Senki nem maradt éhen, mert hagymás libazsíros kenyeret, pogácsát, sült tököt kóstolhattak a kicsik s a nagyok, a szülők jóvoltából: „Mert ki Márton napján a libából eszik, Az az egész évben bizony nem éhezik.”

A közös tevékenységet az elemi osztályos tanítók: Lovas Tünde, Török Enikő, Baranyai Zsuzsa, Sebő Noémi, Mihálka Tünde, Hiri Brigitta, Reich Annamária, Mihály Adél, Pándi Katalin és Kovács Andrea szervezték. A foglalkozások lebonyolításában Straub Katalin és Pesti Mária nyugdíjas tanítónők, Kallós Franciska gyógypedagógus, valamint Sándor Dóra, Veszprémi Krisztina és Maskulik Zita főiskolai hallgatók segédkeztek. A gyermekek megismerték Márton püspök jelszavát: „Ha van, adj másoknak! Boldog ember csak az, ki segít, szívből ad.” Az élményteli délután egy meghitt lámpás felvonulással zárult, melynek során az iskola környékét beragyogta az összetartozás fénye.

Fotók: Virág Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...