Mátyás korát idézték meg a diákok
Utoljára módositva: 2018-05-11 17:36:22

A Mátyás-emlékév alkalmából szervezett irodalmi és művelődéstörténeti vetélkedőn részt vevő diákoknak sokrétű tudásról kellett számot adniuk csütörtökön. A nagykárolyi Károlyi-kastélyban zajló verseny egyszerre volt szórakoztató és tanulságos.

A LiterArt Magyartanárok Egyesülete, a Szent István Kör és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából irodalmi és művelődéstörténeti vetélkedőt szervezett. A vetélkedő helyszíne a nagykárolyi Károlyi-kastély volt. A versenyfelhívás sokrétű tudás elsajátítását írta elő: szükség volt történelmi, tárgyi tudás megszerzésére, reneszánsz tánclépések megtanulására, valamint egy kisfilm elkészítésére.

A vetélkedőt Varga Sándor színművész, a Harag György Társulat tagja vezette. A vetélkedőre készülve a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene-együttes a tizenötödik század második felében keletkezett zenét játszott Mátyás király korában is ismert hangszereken, ezek a dalok a király udvarában is ismertek voltak. Dr. Szőcs Péter régész, történész előadásában Mátyás király korának Szatmár környéki vonatkozásait mutatta be. A történelmi Szatmár megyében Tasnád, Erdőd, Vetés, Nagykároly és Nyírbátor kapcsolódik a Hunyadiakhoz. A csapatok segítségével a résztvevők felidéztek egy napot Mátyás király udvarában. A csapatok tagjai képzeletben belehelyezkedtek Mátyás korába, kortörténeti, művelődéstörténeti ismereteket is felhasználva felelevenítették a király egy napjának momentumait. A megidézett nap Mátyás király és Beatrix királyné reggeli beszélgetéseivel kezdődött, végigvezették az itáliai küldöttséget a Bibliotheca Corviniana épületében, hírnök tudósított a csata állásáról. Felidézték, hogy vacsora előtt az étekfogó mester hogyan ismertette a menüsort, és hogyan emelte a vacsora fényét az udvari költő-dalnok, hogyan zárta az estet a Beatrix tiszteletére adott tánc. A részt vevő csapatoknak nem volt könnyű beszerezni a korhű ruhákat és a jelenetekhez szükséges eszközöket. A versenyzők villámkérdéseket is kaptak, hogy bebizonyítsák a reneszánsz korról szerzett ismereteiket. Minden csapat készített egy kisfilmet, ezek arról szóltak, hogyan képzelik el ők Mátyás király egy napját a királyi udvarban.

A vetélkedőn hat csapat vett részt: Udvarhölgyek (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Mátyásmadarak (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Az igazságos négyes (nagykárolyi Simon Bărnuţiu Szakközépiskola), A fekete sereg (Simon Bărnuţiu Szakközépiskola), Fehér hollók (nagykárolyi Kalazanczi Szent József Római Katolikus Líceum) és Vándorsólymok (Szatmárnémeti Református Gimnázium).

A zsűri — Gál Gyöngyi magyartanár, Szolomájer Tímea, a Nagykárolyi Művelődési Központ amatőr színjátszó csoportjának vezetője, Jánk Károly költő-magyartanár, dr. Szőcs Péter régész, egyetemi oktató, Elek György publicista — döntése alapján a következő eredmény született, 1. hely: Mátyásmadarak (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), 2. hely: Vándorsólymok (Szatmárnémeti Református Gimnázium), 3. hely: Udvarhölgyek (Kölcsey Ferenc Főgimnázium).

A négy órán át tartó vetélkedőn nem unatkoztak sem a versenyzők, sem a közönség, ugyanis a rendezvény egyszerre volt szórakoztató és tanulságos. Gál Gyöngyi megköszönte a szervezésben résztvevőknek, a felkészítő tanároknak, a versenyzőknek, hogy munkájukkal hozzájárultak a vetélkedő megszervezéséhez, lebonyolításához és sikeréhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...