Mátyás korát idézték meg a diákok
Utoljára módositva: 2018-05-11 17:36:22

A Mátyás-emlékév alkalmából szervezett irodalmi és művelődéstörténeti vetélkedőn részt vevő diákoknak sokrétű tudásról kellett számot adniuk csütörtökön. A nagykárolyi Károlyi-kastélyban zajló verseny egyszerre volt szórakoztató és tanulságos.

A LiterArt Magyartanárok Egyesülete, a Szent István Kör és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából irodalmi és művelődéstörténeti vetélkedőt szervezett. A vetélkedő helyszíne a nagykárolyi Károlyi-kastély volt. A versenyfelhívás sokrétű tudás elsajátítását írta elő: szükség volt történelmi, tárgyi tudás megszerzésére, reneszánsz tánclépések megtanulására, valamint egy kisfilm elkészítésére.

A vetélkedőt Varga Sándor színművész, a Harag György Társulat tagja vezette. A vetélkedőre készülve a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene-együttes a tizenötödik század második felében keletkezett zenét játszott Mátyás király korában is ismert hangszereken, ezek a dalok a király udvarában is ismertek voltak. Dr. Szőcs Péter régész, történész előadásában Mátyás király korának Szatmár környéki vonatkozásait mutatta be. A történelmi Szatmár megyében Tasnád, Erdőd, Vetés, Nagykároly és Nyírbátor kapcsolódik a Hunyadiakhoz. A csapatok segítségével a résztvevők felidéztek egy napot Mátyás király udvarában. A csapatok tagjai képzeletben belehelyezkedtek Mátyás korába, kortörténeti, művelődéstörténeti ismereteket is felhasználva felelevenítették a király egy napjának momentumait. A megidézett nap Mátyás király és Beatrix királyné reggeli beszélgetéseivel kezdődött, végigvezették az itáliai küldöttséget a Bibliotheca Corviniana épületében, hírnök tudósított a csata állásáról. Felidézték, hogy vacsora előtt az étekfogó mester hogyan ismertette a menüsort, és hogyan emelte a vacsora fényét az udvari költő-dalnok, hogyan zárta az estet a Beatrix tiszteletére adott tánc. A részt vevő csapatoknak nem volt könnyű beszerezni a korhű ruhákat és a jelenetekhez szükséges eszközöket. A versenyzők villámkérdéseket is kaptak, hogy bebizonyítsák a reneszánsz korról szerzett ismereteiket. Minden csapat készített egy kisfilmet, ezek arról szóltak, hogyan képzelik el ők Mátyás király egy napját a királyi udvarban.

A vetélkedőn hat csapat vett részt: Udvarhölgyek (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Mátyásmadarak (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Az igazságos négyes (nagykárolyi Simon Bărnuţiu Szakközépiskola), A fekete sereg (Simon Bărnuţiu Szakközépiskola), Fehér hollók (nagykárolyi Kalazanczi Szent József Római Katolikus Líceum) és Vándorsólymok (Szatmárnémeti Református Gimnázium).

A zsűri — Gál Gyöngyi magyartanár, Szolomájer Tímea, a Nagykárolyi Művelődési Központ amatőr színjátszó csoportjának vezetője, Jánk Károly költő-magyartanár, dr. Szőcs Péter régész, egyetemi oktató, Elek György publicista — döntése alapján a következő eredmény született, 1. hely: Mátyásmadarak (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), 2. hely: Vándorsólymok (Szatmárnémeti Református Gimnázium), 3. hely: Udvarhölgyek (Kölcsey Ferenc Főgimnázium).

A négy órán át tartó vetélkedőn nem unatkoztak sem a versenyzők, sem a közönség, ugyanis a rendezvény egyszerre volt szórakoztató és tanulságos. Gál Gyöngyi megköszönte a szervezésben résztvevőknek, a felkészítő tanároknak, a versenyzőknek, hogy munkájukkal hozzájárultak a vetélkedő megszervezéséhez, lebonyolításához és sikeréhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...