Még idén megújul a kaplonyiak útja
Utoljára módositva: 2019-09-06 14:10:00

Zajlanak a Nagykároly és Kaplony közötti megyei út felújítási munkálatai. A Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba is részt vett azon az egyeztetésen, amelyet tegnap tartottak a község polgármesteri hivatalában. Őt kérdeztük a részletekről.

„A Nagykároly és Kaplony közötti út felújítási munkálatai most folynak” — részletezte. A munkálatok a faluközpontban kezdődtek, ott adódott az első kérdés, amit meg kellett oldaniuk: templom mellett lévő terecskének — ami gyakorlatilag a templom parkolója is egyben — a felújítása milyen arányban fér bele a megyei finanszírozású munkálatokba, illetve milyen arányban kell besegítsen a helyi önkormányzat? Mint magyarázatként hozzátette: „Ez a falu területe, mi, a megyei tanács pedig nem tudunk beruházni Kaplony területére, mint ahogy ők sem tudnak a mi területünkre.” Sikerült a lehető legoptimálisabb megoldást megtalálniuk. Elmondta továbbá, hogy tisztázták a bekötőutak kérdéskörét is. „Ott volt a helyieknek megjegyzése, méghozzá jogos, így ellenőrizni fogjuk, meg lehet-e nyújtani a bekötősávokat a tizenhárom mellékutcában, amiket keresztez a megyei út.”

A legfontosabb kérdéskörről is szót ejtettek. „Tisztáztuk, hogy a vasúti átkelőket milyen ütemben újítják fel, mit fog a CFR (a Román Vasúttársaság — a szerk. megj.) megcsinálni, és mi lesz megjavítva ennek a projektnek a keretében.” Ennek kapcsán a vasúti társasággal lesz egy újabb hivatalos egyeztetésük, amelyen kiderül majd, hogy az általuk meghirdetett felújítási munkálatok során elvégeztetik-e ők a rákötéseket, ami azt jelenti, hogy megemelik az utat úgy, hogy ne legyenek nagy döccenők. A vasútisok a közbeszerzési eljárást már meghirdették, ám amennyiben ők nem tudják ezt megoldani, akkor a megye fogja elvégeztetni a szükséges munkálatokat. Mint a megyei tanács vezetője nyomatékosította: „Vagy ennek a projektnek a keretében, vagy külön, de mindenképpen megvalósul az útfelújítással egyszerre. Véleményünk szerint ugyanis akkor lesz igazán kész az út, ha a vasúti átkelés is rendeződik” — szögezte le.

„A kivitelező cég megerősítette, hogy vállalja a szerződésben megszabott határidőt, ami azt jelenti, hogy az idei évben, 2019-ben kész kell legyen az út” — tette hozzá. Elmondta továbbá, hogy még 750 méternyi mélyített sáncot is kialakítanak az út mellett, ezt a helyi önkormányzattal közösen fogják megoldani. „Nyilván elsőbbséget élveznek a közintézmények, így az iskolák, a közellátó helyek” — hangsúlyozta. Két buszmegállót is kialakítanak — ezt is a helyiek szorgalmazták. Ezek részben az út mentén lesznek, míg beljebb beton átkötő elemekkel az árkok feletti részre terjesztik ki őket.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...