×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Még idén megújul a kaplonyiak útja

2019.09.06 - 14:10
Megosztas :
 • Még idén megújul a kaplonyiak útja

  Zajlanak a Nagykároly és Kaplony közötti megyei út felújítási munkálatai. A Szatmár Megyei Tanács elnöke, Pataki Csaba is részt vett azon az egyeztetésen, amelyet tegnap tartottak a község polgármesteri hivatalában. Őt kérdeztük a részletekről.

  „A Nagykároly és Kaplony közötti út felújítási munkálatai most folynak” — részletezte. A munkálatok a faluközpontban kezdődtek, ott adódott az első kérdés, amit meg kellett oldaniuk: templom mellett lévő terecskének — ami gyakorlatilag a templom parkolója is egyben — a felújítása milyen arányban fér bele a megyei finanszírozású munkálatokba, illetve milyen arányban kell besegítsen a helyi önkormányzat? Mint magyarázatként hozzátette: „Ez a falu területe, mi, a megyei tanács pedig nem tudunk beruházni Kaplony területére, mint ahogy ők sem tudnak a mi területünkre.” Sikerült a lehető legoptimálisabb megoldást megtalálniuk. Elmondta továbbá, hogy tisztázták a bekötőutak kérdéskörét is. „Ott volt a helyieknek megjegyzése, méghozzá jogos, így ellenőrizni fogjuk, meg lehet-e nyújtani a bekötősávokat a tizenhárom mellékutcában, amiket keresztez a megyei út.”

  A legfontosabb kérdéskörről is szót ejtettek. „Tisztáztuk, hogy a vasúti átkelőket milyen ütemben újítják fel, mit fog a CFR (a Román Vasúttársaság — a szerk. megj.) megcsinálni, és mi lesz megjavítva ennek a projektnek a keretében.” Ennek kapcsán a vasúti társasággal lesz egy újabb hivatalos egyeztetésük, amelyen kiderül majd, hogy az általuk meghirdetett felújítási munkálatok során elvégeztetik-e ők a rákötéseket, ami azt jelenti, hogy megemelik az utat úgy, hogy ne legyenek nagy döccenők. A vasútisok a közbeszerzési eljárást már meghirdették, ám amennyiben ők nem tudják ezt megoldani, akkor a megye fogja elvégeztetni a szükséges munkálatokat. Mint a megyei tanács vezetője nyomatékosította: „Vagy ennek a projektnek a keretében, vagy külön, de mindenképpen megvalósul az útfelújítással egyszerre. Véleményünk szerint ugyanis akkor lesz igazán kész az út, ha a vasúti átkelés is rendeződik” — szögezte le.

  „A kivitelező cég megerősítette, hogy vállalja a szerződésben megszabott határidőt, ami azt jelenti, hogy az idei évben, 2019-ben kész kell legyen az út” — tette hozzá. Elmondta továbbá, hogy még 750 méternyi mélyített sáncot is kialakítanak az út mellett, ezt a helyi önkormányzattal közösen fogják megoldani. „Nyilván elsőbbséget élveznek a közintézmények, így az iskolák, a közellátó helyek” — hangsúlyozta. Két buszmegállót is kialakítanak — ezt is a helyiek szorgalmazták. Ezek részben az út mentén lesznek, míg beljebb beton átkötő elemekkel az árkok feletti részre terjesztik ki őket.

   

  Megyeri Tamás Róbert

   

  Cookie