×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Meg kell állítani a drágítást

2020.03.25 - 14:03
Megosztas :
 • Meg kell állítani a drágítást

  Tájékoztat is a versenytanács, ha valamelyik cégnél nem tudnák, hogy mik a korrekt piaci szabályok.

  Nem összebeszélni, hanem összedolgozni kell ebben a cégek számára is nehéz időszakban, javasolja a versenytanács; a hatóság tanácsokkal is segíti a cégeket, ha kell, ugyanis szeretné elkerülni, hogy büntetnie kelljen, amiért egyes cégek az árak felsrófolásával segítenének magukon a szükségállapot idején.

  A kiskereskedések, a lakótelepi kisboltok, amelyek ebben a kijárási korlátozásoktól sújtott időszakban is nyitva tarthatnak, összehangolhatják a szállítást úgy, hogy ugyanaz az autó végezze az árubeszállítást, amelyik később a nap folyamán a házhoz szállításokról gondoskodik. Beleszólhatnak a korrekt árversenybe az online piacterek — mint amilyen például az emag.ro — üzemeltetői, úgy, hogy partnereiket előzetesen tájékoztatva maximalizálják az egyes termékek árait, így akadályozva meg, hogy ezek horribilis árakon legyenek meghirdetve. A versenypiaci szabályok azt is megengedik, hogy a termelő maximalizálja az árait, elejét véve ezzel annak, hogy a nagykereskedések drágítsanak indokolatlanul.

  Egész Európában azon vannak a tagállamok versenytanácsai, hogy elejét vegyék az indokolatlan áremeléseknek és a piaci szereplők közötti kartellezésnek, nincs ez másképp Románia esetében sem. A versenytanács egy-egy vizsgálata során alapos munkát végez, felfejti a szálakat, a végétől az elejéig leellenőrzi a gyártási folyamatig visszamenőleg egy-egy termék végfelhasználókhoz juttatásának költségeit, és amelyik cégnél a költségek nem változtak, viszont az árak az égbe szöktek, büntetni fognak.

  Ha valamelyik cégfelelős nem tudja, hogy egy megtenni kívánt lépés szabályos-e, a [email protected] e-mail-címen érdeklődhet, de a hatóság szakemberei a 021.405.4420-as telefonszámon is a rendelkezésükre állnak. A vásárlók, akik indokolatlanul magas árral találkoznak valamelyik boltban, a report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei címen tehetnek bejelentést.

  Princz Csaba

  Cookie