Még mindig finom a dinnye
Utoljára módositva: 2018-09-18 09:03:07

Még szeptember közepén is finom dinnyét lehet kapni a szamárnémeti nagypiacon, Nagy Endre érmihályfalvi dinnyetermesztő és fia elkezdték a kései ültetésű dinnye árusítását.

Az idei nyár slágergyümölcse ezúttal is a dinnye volt, több tonna fogyott el belőle a szatmárnémeti nagypiacon, viszont már egyre kevesebb termesztőnél találni jó minőségű árut. Nagy Endre és fia, Nagy Gergő a szezon eleje óta árulják a piacon az Érmihályfalva határában termesztett dinnyét, és még szeptember közepén is jó minőségű áruval büszkélkedhetnek. Mint megtudtuk, a családi vállalkozás 2 hektár területen termeszti a görögdinnyét, viszont az idei terméssel mégsem voltak kifejezetten elégedettek.

Nagy Gergő szerkesztőségünknek elmondta, hogy nyár elején, abban a hűvös júniusi két hétben sok csapadék esett, a hőmérséklet nem volt megfelelő, ez pedig kicsit sem használt az idei dinnyetermésnek. Ez az egész térségben érződött is, éppen ezért egyértelmű drágulást is hozott magával a hiánycikként piacra kerülő dinnye. Ekkor 3,5–4 lej is volt a dinnye kilónkénti ára. Ami a saját termést illeti, nem csak a júniusi időjárás tett rosszat a dinnyének, az újonnan kipróbált módszerek sem hoztak sikert, így további mennyiségbeli kieséssel kellett számolni a szezon kellős közepén. „Itt már nem lehetett az időjárásra fogni, itt mi követtünk el hibát: igyekszünk a vegyszerek helyett más biostimulátorokkal próbálkozni, viszont a kellő tapasztalat híján nem sikerült jól ez a kísérlet, ami veszteségekkel járt” — magyarázta a termesztő.

Viszont a kései dinnyeültetés sikeres volt, az új vetőmagszéria és a melegházakban való termesztés még ma is kiváló dinnyét eredményez, a vásárlók nem kis örömére.

Kérdésünkre, hogy mi a helyzet a Lőrinc-naphoz köthető néphagyománnyal, amely szerint szeptember 5-e után már romlik a dinnye íze, Nagy Gergő elmondta, hogy most már nem igazán érvényes ez a teória, mivel az időjárás is egészen felborult az utóbbi években, és az éjszakai hőmérséklet még mindig a kritikus 10–12 fok fölött van, amely ha éjszaka tartóssá válna, valóban a dinnye minőségi romlását idézné elő. „Ez az utóbbi években teljesen érvénytelenné vált. Teljesen mindegy, kinek mikor van a névnapja, az időjárás egészen felborult, aminek köszönhetően még mindig kellően meleg van éjszaka, a dinnye pedig még mindig finom” — magyarázta a termesztő.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire érdemes dinnyével foglalkozni, Gergő elmondta, hogy egyre nehezebb nyereségesen végezni ezt a munkát, az elmúlt évek során is számos veszteséges esztendővel kellett szembenézniük, viszont szerencsére vannak azért nyereséges évek is. Az év során nagyon sok a felmerülő kiadás, vetőmagvásárlás, földterületbérlés, csövek, fóliák beszerzése, kútfúrás, időnként pedig a munkaerőért is fizetni kell, éppen ezért nehéz évről évre pozitív mérleget vonni egy-egy szezon után.

Jelen pillanatban a melegházas módszerrel próbálkozik a család, s mint elmondták, az egyetlen tényező, amire a legkevésbé lehet befolyással a termesztő, az az időjárás. Éppen ezért úgynevezett vándorfóliaházakban zajlik a termesztés, amelynek előnye, hogy nyitva-zárva is használhatóak, így jól kontrollálható a dinnye számára szükséges hőmérséklet, a szükséges vízmennyiséget pedig a csepegtetőrendszer biztosítja. „A mezőn való termesztés egyre kevésbé járható út, viszont a fóliákban sokkal inkább kontroll alatt tartható a termesztés” — hangsúlyozta Nagy Gergő, aki elmondta, hogy úgy néz ki, idén még három-négy hétig jó lesz a dinnye, a nappali csúcshőmérsékletnek köszönhetően még megérik a termés. „Amikor elérkezünk egy olyan periódushoz, hogy az éjszakai hőmérséklet tartósan 10 fok alá esik, elkezd romlani a dinnye íze, és mi is kénytelenek leszünk abbahagyni” — tette hozzá a termelő, aki állítja, hogy sokak szerint ezekben a hetekben talán a nyárinál is finomabb a dinnye, kifejezetten kedvez a termésnek a hosszan tartó meleg nappali időjárás.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...