Még mindig finom a dinnye
Utoljára módositva: 2018-09-18 09:03:07

Még szeptember közepén is finom dinnyét lehet kapni a szamárnémeti nagypiacon, Nagy Endre érmihályfalvi dinnyetermesztő és fia elkezdték a kései ültetésű dinnye árusítását.

Az idei nyár slágergyümölcse ezúttal is a dinnye volt, több tonna fogyott el belőle a szatmárnémeti nagypiacon, viszont már egyre kevesebb termesztőnél találni jó minőségű árut. Nagy Endre és fia, Nagy Gergő a szezon eleje óta árulják a piacon az Érmihályfalva határában termesztett dinnyét, és még szeptember közepén is jó minőségű áruval büszkélkedhetnek. Mint megtudtuk, a családi vállalkozás 2 hektár területen termeszti a görögdinnyét, viszont az idei terméssel mégsem voltak kifejezetten elégedettek.

Nagy Gergő szerkesztőségünknek elmondta, hogy nyár elején, abban a hűvös júniusi két hétben sok csapadék esett, a hőmérséklet nem volt megfelelő, ez pedig kicsit sem használt az idei dinnyetermésnek. Ez az egész térségben érződött is, éppen ezért egyértelmű drágulást is hozott magával a hiánycikként piacra kerülő dinnye. Ekkor 3,5–4 lej is volt a dinnye kilónkénti ára. Ami a saját termést illeti, nem csak a júniusi időjárás tett rosszat a dinnyének, az újonnan kipróbált módszerek sem hoztak sikert, így további mennyiségbeli kieséssel kellett számolni a szezon kellős közepén. „Itt már nem lehetett az időjárásra fogni, itt mi követtünk el hibát: igyekszünk a vegyszerek helyett más biostimulátorokkal próbálkozni, viszont a kellő tapasztalat híján nem sikerült jól ez a kísérlet, ami veszteségekkel járt” — magyarázta a termesztő.

Viszont a kései dinnyeültetés sikeres volt, az új vetőmagszéria és a melegházakban való termesztés még ma is kiváló dinnyét eredményez, a vásárlók nem kis örömére.

Kérdésünkre, hogy mi a helyzet a Lőrinc-naphoz köthető néphagyománnyal, amely szerint szeptember 5-e után már romlik a dinnye íze, Nagy Gergő elmondta, hogy most már nem igazán érvényes ez a teória, mivel az időjárás is egészen felborult az utóbbi években, és az éjszakai hőmérséklet még mindig a kritikus 10–12 fok fölött van, amely ha éjszaka tartóssá válna, valóban a dinnye minőségi romlását idézné elő. „Ez az utóbbi években teljesen érvénytelenné vált. Teljesen mindegy, kinek mikor van a névnapja, az időjárás egészen felborult, aminek köszönhetően még mindig kellően meleg van éjszaka, a dinnye pedig még mindig finom” — magyarázta a termesztő.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire érdemes dinnyével foglalkozni, Gergő elmondta, hogy egyre nehezebb nyereségesen végezni ezt a munkát, az elmúlt évek során is számos veszteséges esztendővel kellett szembenézniük, viszont szerencsére vannak azért nyereséges évek is. Az év során nagyon sok a felmerülő kiadás, vetőmagvásárlás, földterületbérlés, csövek, fóliák beszerzése, kútfúrás, időnként pedig a munkaerőért is fizetni kell, éppen ezért nehéz évről évre pozitív mérleget vonni egy-egy szezon után.

Jelen pillanatban a melegházas módszerrel próbálkozik a család, s mint elmondták, az egyetlen tényező, amire a legkevésbé lehet befolyással a termesztő, az az időjárás. Éppen ezért úgynevezett vándorfóliaházakban zajlik a termesztés, amelynek előnye, hogy nyitva-zárva is használhatóak, így jól kontrollálható a dinnye számára szükséges hőmérséklet, a szükséges vízmennyiséget pedig a csepegtetőrendszer biztosítja. „A mezőn való termesztés egyre kevésbé járható út, viszont a fóliákban sokkal inkább kontroll alatt tartható a termesztés” — hangsúlyozta Nagy Gergő, aki elmondta, hogy úgy néz ki, idén még három-négy hétig jó lesz a dinnye, a nappali csúcshőmérsékletnek köszönhetően még megérik a termés. „Amikor elérkezünk egy olyan periódushoz, hogy az éjszakai hőmérséklet tartósan 10 fok alá esik, elkezd romlani a dinnye íze, és mi is kénytelenek leszünk abbahagyni” — tette hozzá a termelő, aki állítja, hogy sokak szerint ezekben a hetekben talán a nyárinál is finomabb a dinnye, kifejezetten kedvez a termésnek a hosszan tartó meleg nappali időjárás.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...