Még mindig népszerűbb az importtermék
Utoljára módositva: 2014-04-12 09:54:06

Általános jelenség Szatmár megyében, hogy a vásárlók zöme szívesebben vesz importtermékeket, mint hazai termelők portékáit. A jelenség következtében egyre üresebbek a piacok.

 

Általános problémára hívta fel a figyelmet az Erdélyi Magyar Néppárt csütörtöki sajtótájékoztatóján Mihály András, az EMNP szatmárnémeti elnöke. „Szomorúan tapasztalom a zöldségpiacon kialakult pangást. Ahelyett, hogy a piac tele lenne a szatmárvidéki őstermelők termékeivel, zömében csak viszonteladókat látok a piacon. Beszélgettem néhány őstermelővel, a hallottakból úgy értettem, hogy a fő ok nem is az asztaljegy árának túlzott mgemelése, hanem a szatmári vásárlók külföldi áruk iránti vonzalma. Divat lett a külsőre szebb, de minőségileg silányabb, agyonvegyszerezett importterméket vásárolni a lehet nem annyira vonzó kinézetű, de sokkal egészségesebb hazai termék helyett. Az itthoni termékek sokkal finomabbak és egészségesebbek is. Támogatásukkal két dolgot is elérhetnénk: egyrészt a vidéken élő családokat segítenénk anyagilag, másrészt a saját és családunk egészségére ügyelnénk a friss termékek fogyasztásával. Van egy harmadik vetülete is a jelenségnek: az őstermelő és vevő között bizalmi viszony alakulhat ki, amely enyhítheti elidegenedett társadalmunkban a magányosság kellemetlen érzetét” — véli Mihály András. A piaci árusoknak azonban nem csak a vásárlók hozzáállása okoz gondot, hanem a piacgondnokság is, gondoljunk csak a nemrégiben jócskán — 66% — megemelt tarifákra. A piaci árusoktól megtudtuk, hogy míg korábban magánszemély esetén 66 lej volt egy hónapra egy méter asztal bérlése, most 110 lejt kell fizessenek ugyanezért. Ezenkívül ráadásul napijegyet is vesznek, ami 1,5 lejről 2,5 lejre emelkedett. Cégek esetében a korábbi 157 lej helyett 250 lej a havi tarifa, ebben azonban már benne van a napijegy ára is.

„Alig bírjuk kifizetni ezeket az összegeket, de egyelőre még próbálkozunk a túléléssel. Sokan a félretett pénzünkből finanszírozzuk az asztalt, bízva abban, hogy megtérül” — állítják az eladók.

 

Zavaró hangszórók

 

Mihály András a sajtótájékoztatón a városban fölszerelt hangszórók ellen is szót emelt, ezek működése felháborítja, hiszen véleménye szerint emberi joga, hogy ha nincs kedve, ne hallgassa más zenéjét. „Számunkra, szatmári magyarok számára az erőszakos románosítás egyik eszköze ez, ahogy a monumentális és közpénzből, tehát a magyarok pénzéből is felállítandó román zászló is egy ilyen eszköz” — mutatott rá az elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...