Még mindig népszerűbb az importtermék
Utoljára módositva: 2014-04-12 09:54:06

Általános jelenség Szatmár megyében, hogy a vásárlók zöme szívesebben vesz importtermékeket, mint hazai termelők portékáit. A jelenség következtében egyre üresebbek a piacok.

 

Általános problémára hívta fel a figyelmet az Erdélyi Magyar Néppárt csütörtöki sajtótájékoztatóján Mihály András, az EMNP szatmárnémeti elnöke. „Szomorúan tapasztalom a zöldségpiacon kialakult pangást. Ahelyett, hogy a piac tele lenne a szatmárvidéki őstermelők termékeivel, zömében csak viszonteladókat látok a piacon. Beszélgettem néhány őstermelővel, a hallottakból úgy értettem, hogy a fő ok nem is az asztaljegy árának túlzott mgemelése, hanem a szatmári vásárlók külföldi áruk iránti vonzalma. Divat lett a külsőre szebb, de minőségileg silányabb, agyonvegyszerezett importterméket vásárolni a lehet nem annyira vonzó kinézetű, de sokkal egészségesebb hazai termék helyett. Az itthoni termékek sokkal finomabbak és egészségesebbek is. Támogatásukkal két dolgot is elérhetnénk: egyrészt a vidéken élő családokat segítenénk anyagilag, másrészt a saját és családunk egészségére ügyelnénk a friss termékek fogyasztásával. Van egy harmadik vetülete is a jelenségnek: az őstermelő és vevő között bizalmi viszony alakulhat ki, amely enyhítheti elidegenedett társadalmunkban a magányosság kellemetlen érzetét” — véli Mihály András. A piaci árusoknak azonban nem csak a vásárlók hozzáállása okoz gondot, hanem a piacgondnokság is, gondoljunk csak a nemrégiben jócskán — 66% — megemelt tarifákra. A piaci árusoktól megtudtuk, hogy míg korábban magánszemély esetén 66 lej volt egy hónapra egy méter asztal bérlése, most 110 lejt kell fizessenek ugyanezért. Ezenkívül ráadásul napijegyet is vesznek, ami 1,5 lejről 2,5 lejre emelkedett. Cégek esetében a korábbi 157 lej helyett 250 lej a havi tarifa, ebben azonban már benne van a napijegy ára is.

„Alig bírjuk kifizetni ezeket az összegeket, de egyelőre még próbálkozunk a túléléssel. Sokan a félretett pénzünkből finanszírozzuk az asztalt, bízva abban, hogy megtérül” — állítják az eladók.

 

Zavaró hangszórók

 

Mihály András a sajtótájékoztatón a városban fölszerelt hangszórók ellen is szót emelt, ezek működése felháborítja, hiszen véleménye szerint emberi joga, hogy ha nincs kedve, ne hallgassa más zenéjét. „Számunkra, szatmári magyarok számára az erőszakos románosítás egyik eszköze ez, ahogy a monumentális és közpénzből, tehát a magyarok pénzéből is felállítandó román zászló is egy ilyen eszköz” — mutatott rá az elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Hangya és a Darázs
Ma, 16:55
A Marvel Studios új filmjében az Amerika Kapitány: Polgárháború eseményeit követően Scott Lang kénytelen viselni döntései következményeit szuperhősként és apaként egyaránt. Próbál egyensúlyozni a magánéletében és a Hangyaként reá nehezedő felelősséggel, ám mikor Hope van Dyne és Dr. Hank Pym felkeresi, újabb küldetésre indul. A Darázs személyében társat is kap, így csapatban derítenek fel súlyos titkokat a múltból.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...