Még mindig népszerűbb az importtermék
Utoljára módositva: 2014-04-12 09:54:06

Általános jelenség Szatmár megyében, hogy a vásárlók zöme szívesebben vesz importtermékeket, mint hazai termelők portékáit. A jelenség következtében egyre üresebbek a piacok.

 

Általános problémára hívta fel a figyelmet az Erdélyi Magyar Néppárt csütörtöki sajtótájékoztatóján Mihály András, az EMNP szatmárnémeti elnöke. „Szomorúan tapasztalom a zöldségpiacon kialakult pangást. Ahelyett, hogy a piac tele lenne a szatmárvidéki őstermelők termékeivel, zömében csak viszonteladókat látok a piacon. Beszélgettem néhány őstermelővel, a hallottakból úgy értettem, hogy a fő ok nem is az asztaljegy árának túlzott mgemelése, hanem a szatmári vásárlók külföldi áruk iránti vonzalma. Divat lett a külsőre szebb, de minőségileg silányabb, agyonvegyszerezett importterméket vásárolni a lehet nem annyira vonzó kinézetű, de sokkal egészségesebb hazai termék helyett. Az itthoni termékek sokkal finomabbak és egészségesebbek is. Támogatásukkal két dolgot is elérhetnénk: egyrészt a vidéken élő családokat segítenénk anyagilag, másrészt a saját és családunk egészségére ügyelnénk a friss termékek fogyasztásával. Van egy harmadik vetülete is a jelenségnek: az őstermelő és vevő között bizalmi viszony alakulhat ki, amely enyhítheti elidegenedett társadalmunkban a magányosság kellemetlen érzetét” — véli Mihály András. A piaci árusoknak azonban nem csak a vásárlók hozzáállása okoz gondot, hanem a piacgondnokság is, gondoljunk csak a nemrégiben jócskán — 66% — megemelt tarifákra. A piaci árusoktól megtudtuk, hogy míg korábban magánszemély esetén 66 lej volt egy hónapra egy méter asztal bérlése, most 110 lejt kell fizessenek ugyanezért. Ezenkívül ráadásul napijegyet is vesznek, ami 1,5 lejről 2,5 lejre emelkedett. Cégek esetében a korábbi 157 lej helyett 250 lej a havi tarifa, ebben azonban már benne van a napijegy ára is.

„Alig bírjuk kifizetni ezeket az összegeket, de egyelőre még próbálkozunk a túléléssel. Sokan a félretett pénzünkből finanszírozzuk az asztalt, bízva abban, hogy megtérül” — állítják az eladók.

 

Zavaró hangszórók

 

Mihály András a sajtótájékoztatón a városban fölszerelt hangszórók ellen is szót emelt, ezek működése felháborítja, hiszen véleménye szerint emberi joga, hogy ha nincs kedve, ne hallgassa más zenéjét. „Számunkra, szatmári magyarok számára az erőszakos románosítás egyik eszköze ez, ahogy a monumentális és közpénzből, tehát a magyarok pénzéből is felállítandó román zászló is egy ilyen eszköz” — mutatott rá az elnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...