Még mindig süket fülek
Utoljára módositva: 2013-02-06 12:55:59

Már régebben is hallottam róla, és most újra előkerült a téma, miszerint újból meg akarják nyitni az évtizedekkel ezelőtt lezárt vasúti átjárót a személy- és gépjárműforgalom előtt. Emlékszem, már tavaly nyáron tartottak egy terepszemlét, melyen jelen volt Dorel Coica polgármester, valamint a szállításügyi minisztérium képviselői, úgy gondoltam, hogy az ügy sürgős. Tudtommal a polgármesteri hivatal tanácsosai nem tősgyökeres szatmáriak, így nem tudhatják, hogy évtizedekkel ezelőtt már elkészült ugyanott a vasúti őrház mellett egy vasút alatti aluljáró, melynek a temető felőli részén, a jelenlegi leaszfaltozott parkoló sarkában van a másik vége. Ezzel párhuzamosan épült az állomásépület északi végében a sínek közötti aluljáró, ahol azóta is szennyes, szeméttel teli víz van. A polgármester úr orvosként tudhatná, hogy milyen káros következményekkel járhat ez a szennyes, fertőzött víz.

Én a gazdaságosság és hatékonyság szempontjából szemlélem a világot, és ezért rögtön észrevettem, hogy itt kidobott pénzről van szó, ugyanis sokkal olcsóbb az aluljárót kitakarítani, mint egy újat létesíteni sok költséggel.

A helyhatósági választások utáni felfüggesztett transzparenseken a megválasztott polgármester megköszönte a lakosság bizalmát, megígérve azt is, hogy mindenben támogatni fogja a lakosság érdekeit, de nem ezt tapasztalom, ugyanis 2012. szeptember 1-jén ajánlott levélben értesítettem a polgármester urat a fönt említett helyzetről, és úgy, mint régen, most sem kaptam semmiféle visszajelzést a javaslatomra.

Nem tudom, milyen szakemberekkel szemlélték meg a helyszínt, mert megítélésem szerint az átjárót megnyitni a forgalom előtt sok technikai akadályba ütközik, nem beszélve a kivitelezés anyagi részéről.

A tervezett átjáró az állomás területén található és nem egy nyílt pályán, ahol jelenleg három váltó található, amiknek eltávolítása, áthelyezése a rendelkezésre álló terület függvénye, na és nem elhanyagolható az a nagy összeg, ami ezzel jár, tudva azt a tényt, hogy a jelenlegi szállításügyi minisztérium krónikus pénzhiányban szenved, ami már a vasúti szállítás biztonságát is veszélyezteti. Azon már nem is csodálkoztam, hogy a Nagybánya—Szatmár közötti 65 km távot két óra alatt tette meg a vonat, ami 32 km/h átlagsebességet jelent, és ezzel a teljesítménnyel már egy kerékpárversenyző sem állhat rajthoz.

A másik megoldandó probléma a gépjárművek felhajtása a Temető (Cimitirului) utcáról a Bányai (B-dul Henri Coandă) útra, ugyanis ez a város egyik legforgalmasabb útja mindkét irányból. Jobbra, a város felé, nehézségekbe ütközik a kikanyarodás a nagy forgalom miatt, de szinte lehetetlen Nagybánya felé balra kanyarodni, hiszen itt a második sávra kell felhajtani, és közben figyelni a mindkét irányból száguldó gépkocsiáradatot.

A másik megoldás jelzőlámpák felállítása lenne, de ez is költséges, és lelassítaná a főúton ki-be áramló forgalmat, ahol egy piros jelzésnél rövid idő alatt több tucat gépjármű torlódna fel mindkét irányból.

Mivel közpénzekről van szó, a mi pénzünkről, jó volna ha a városatyák átgondolnák részletesen az egész tervet, beleértve az általam javasoltat is, figyelembe véve azt a tényt is, hogy a két temető közti gépjárműforgalom nem tehermentesítené a városi forgalmat, hiszen gyorsabb és kényelmesebb felmenni a főútra a Decebal híd felől, a gyalogosoknak pedig nagyobb biztonságot nyújtana a vasúti felüljáró, a városnak pedig olcsóbb lenne.

 

Tisztelettel:

Riedl Oszkár

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Peppermint: A bosszú angyala
Ma, 18:40
Riley North (Jennifer Garner), szerető anya és feleség élete egy pillanat alatt összeomlik, mikor férjét és kislányát egy brutális támadásban megölik. A kómából felébredt nő igazságot akar, de az elkövetőket – egy befolyásos kartell tagjait – a korrupt bíróság felmenti. Riley nem nyugszik, amíg le nem számol a tettesekkel: vérbeli harcossá képezi ki magát, hogy egytől-egyig kiiktassa a családja haláláért felelős bűnözőket. A mindenre elszánt magányos harcosnak nem csak az alvilág felbőszült embe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Az apáca
Ma, 20:40
A démonok köztünk vannak – van, akinek egy életen át sikerül elkerülnie őket, és van, akinek az a foglalkozása, hogy szembenézzen velük. 1952-ben a napfényes Rómából kis küldöttség érkezik egy isten háta mögötti fogarasföldi kolostorba. Borzasztó dolgok történtek a szomorú falak között, a klastrom mindig félhomályos, mindig hideg és barátságtalan folyosóin, és a jövevények (egy apáca, egy szerzetes és egy novícius) bízik benne, hogy hamar kiderítik, ki állhat a háttérben, és hazatérhetnek bizton
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. szeptember 25.
Párkapcsolata és hivatása közül néha csak az egyikkel, azután csak a másikkal foglalkozik minden erejével és nem találja az arany középutat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. szeptember 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...