Még nem tudni, mi lesz az új funkciója
Utoljára módositva: 2020-02-20 11:55:53


Mint ismeretes, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal egykori épülete a Manevi Zrt. tulajdonába került. A beruházás részleteivel kapcsolatos kérdéseinkre a társaság vezérigazgatója válaszolt.

Amint arról korábban beszámoltunk, decemberben új gazdája lett a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal egykori épületének. A város központjában lévő impozáns ingatlan — hasonlóan a szatmárnémeti Pannónia Szállóhoz — a magyar államhoz tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában álló Manevi Zrt. tulajdonába került.
A beruházás részleteivel kapcsolatban levélben kerestük a Manevi Zrt. képviselőjét. Levelünkben azon kérdésekre vártunk választ, hogy milyen funkcióval látnák el a műemléképületet, tervezik-e annak felújítását vagy esetlegesen állagmegőrzési munkálatok elvégzését. A napokban érkezett válasz dr. Kővári Dénes vezérigazgatótól, a választ teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.
„A nagykárolyi Kereskedelmi és Iparbankot 1891-ben alapították, amelynek a székhelyeként szolgáló épület 1910–1911-ben épült, Magyar Vilmos műépítész nyertes pályázati tervei alapján. Az ingatlan teljes terjedelmében zártsorúan beépített parkra néző, V alakban szélesedő, impozáns megjelenésű, neobarokk stílusban épült kétemeletes épület. A földszinten és az emeleten a bank hivatali helyiségei voltak, míg fent a második emeleten eredetileg banktisztviselői lakások kerültek kialakításra. Az épület korábban irodaházként funkcionált, jelenleg évek óta használaton kívül van, így az teljes körű felújításra szorul.
Társaságunk célja, hogy Nagykároly ezen emblematikus épületének állapotát és eredeti presztízsét visszaállítsa az épületre jellemző műemlékvédelmi előírások maradéktalan betartásával. A felújítási munkálatok tervezését megelőzően szükséges az épület állapotának részletes műszaki-statikai felmérése, illetve a részletes felmérést követően az épület vonatkozásában kármegelőzés, kárelhárítás, a rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmassága érdekében az eredeti állagának visszaállítását szolgáló építési-felújítási tevékenységek elvégzése. Tekintettel a város életében megbecsült szerepet betöltő épület jelentős méreteire és a műemléki jellegére, már bizonyos állagmegóvó munkálatokhoz is szükségesek műemlékvédelmi hatósági engedélyek, éppen ezért elengedhetetlen a projekt megfelelően alapos, felelősségteljes és szakmailag megalapozott előkészítése. Az épület jövőbeli funkciójára vonatkozó koncepció kialakítása folyamatban van, de bízunk benne, hogy az épület alkalmas lesz arra, hogy a nagykárolyi polgárok megelégedésére szolgáljon.
Reményeink szerint a felújítással Társaságunk hozzájárulhat a város építészeti örökségének megőrzéséhez, és a felújítást követően az épület tovább gazdagíthatja a város történelmi hírnevét.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...