Még Piskolton sincs piskolti dinnye
Utoljára módositva: 2019-06-19 21:14:14

A rossz, a hideg, esős idő nem tett jót a piskolti dinnyének sem — tudtuk meg Kovács Endrétől, a község alpolgármesterétől. Mint érdeklődésünkre elmondta, amennyiben innentől kedvező lesz az időjárás — ami a dinnyetermesztők számára a jó kiadós kánikula —, akkor leghamarabb két hét múlva juthatunk hozzá a megye legfinomabbnak mondott dinnyéihez.

Megtudtuk azt is, hogy maga a termés, annak minősége és mennyisége jónak ígérkezik, csak az a fontos, hogy a továbbiakban sokat ragyogjon a nap, ugyanis a meleg édesíti meg a dinnyét — fejtette ki.

Kovács Endre piskolti alpolgármester még tavaly hívta fel a figyelmünket arra a furcsa tényre, hogy ugyan Piskolton még nem érik a dinnye, de Szatmárnémetiben, Tasnádon már hirdették a friss, ropogós „piskolti dinnyét”. Persze azok a görögdinnyék (Citrullus lanatus) valahol délen láthatták meg a napvilágot (ha megláthatták…). Éppen ezért jó tudni: teljes biztonsággal csak és kizárólag Piskolton kapható igazi piskolti dinnye.

„Ahogy megyünk visszafelé, Nagykároly felé, Mezőpetri határában, ott mindenki saját, piskolti dinnyét árul” — nyomatékosította. Egyébként elmondása szerint már ebben a zöldségtermesztéséről híres faluban is egyre kevesebben foglalkoznak ezzel. „Egyre kevésbé éri meg” — fejtette ki. „10–15 évvel ezelőtt volt 100–150 hektárnyi dinnyeföld a határon, ma nem haladja meg a 20 hektárt.”

Európai támogatás nem jár a dinnyetermesztésre, hanem ugyanaz, mint a szántóföldre. A gazdáknak nincs lehetőségük eladni a termést. — „Nem tudják értékesíteni” — tudatta. A nagykereskedelmi piacot elárasztják az olténiai dinnyével, leviszik az árakat, s mire a piskoltiak ott vannak, már nyomott áron lehet csak eladni. A vásárlók persze nagyon — talán túlzottan is — árérzékenyek. A minőséget, a frissességet, az ízt kevésbé tartják fontosnak…

Jelenleg leginkább burgonyát árulnak a piskoltiak a portáik előtt, a főút mentén, páran paradicsomot is… A burgonya 2,5–3 lejbe kerül kilogrammonként, s mindennek fejében ízében páratlan — állítják a helyiek. Tavaly valamennyivel olcsóbb lehetett ebben az időszakban — emlékszik vissza a községvezető, érzése szerint a kedvezőtlen, hideg időjárás miatt szerényebb a termés, és így emelkedett az ár.

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...