Még várják a regisztrálni vágyókat
Utoljára módositva: 2014-02-13 11:23:49

A magyar választói névjegyzékben való regisztráció folyamatáról, illetve az ebben az évben, április hatodikán esedékes magyarországi választások fontosabb részleteiről tájékoztatott tegnap Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

 

Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szatmárnémeti irodája a következő hetekben is minden nap reggel nyolc és este hét óra között nyitva áll mindazok előtt, akik kettős állampolgárokként szeretnének részt venni a közelgő magyar országgyűlési választásokon, jelentette be egy tegnapi sajtótájékoztatón Veres-Kupán Enikő megyei EMNT-elnök. A Néppárt és a Nemzeti Tanács tagjai és önkéntesei saját környezetükben közvetlen kapcsolat útján segítenek abban, hogy Erdélyben minél többen szavazhassanak. Eddig több mint ötvenezer személynek segítettek a Nemzeti Tanácsnál abban, hogy bekerüljön a magyar választási névjegyzékbe.

— Ha bárki saját környezetében szól azoknak a honfitársainknak, akik még nem regisztráltak, és ezt otthon szeretnék megtenni, akkor azon a településen regisztrációs napot szervezünk, és munkatársaink kimennek a helyszínre, és minden érdeklődőt számítógépen keresztül bejegyeznek — közölte Veres-Kupán Enikő. — Azért számítógépen, interneten keresztül és nem levélben, mert így nem kell számolniuk a postai átfutási idővel, ami miatt félő, hogy nem sikerül időben regisztrálni, így a levélben történő regisztrációs igény benyújtását az EMNT-nél már nem ajánlják. A regisztrációs kérelmeknek ugyanis március 22-én délután négyig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához annak érdekében, hogy az illető személy az április 6-i magyarországi országgyűlési választásokon leadhassa voksát.

 

Március utolsó hete

 

— Az EMNT és Néppárt egyaránt arra biztat – jelentette ki az EMNT-elnök —, hogy külhoni magyar állampolgárokként nem csupán az ebből fakadó demokratikus kötelességből, hanem nemzeti összetartozásunk cselekvő bizonyítékaként éljen minden erdélyi magyar is első ízben kapott választójogával az anyaországi választásokon.

A magyarországi szavazás az erdélyi magyarok számára levélben fog zajlani, a választási névjegyzékbe sikeresen regisztrált személyek a magyarországi választások előtt két héttel, azaz valamikor március utolsó hetében megkapják levélben a szavazási űrlapot, illetve egy másik űrlapot, amelyen személyi adataikat kell feltüntetniük — ismertette Veres-Kupán Enikő a szavazás menetét. A küldeményben lesz továbbá egy válaszboríték, amelyben visszaküldhetik szavazatukat az Országos Választási Irodához vagy pedig a Kolozsvári Főkonzulátushoz.

A szavazással kapcsolatban Veres-Kupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazatot tartalmazó boríték elküldésekor is számolni kell a postai átfutási idővel, tehát mielőbb útjára kell indítani azt. A levélben leadott szavazatokat csak akkor tudják figyelembe venni, ha azok legkésőbb április 5-én éjfélig megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához Budapestre. „Arra biztatunk tehát mindenkit, hogy azonnal szavazzon és azonnal postázza is szavazatát, mihelyt megkapta a választási levélcsomagot — hangsúlyozta az EMNT-elnök.

 

Hogyan zajlik majd a szavazás?

 

Veres Kupán az ügymenetről is beszélt:

— Az érvényben lévő magyar választási szabályzat szerint a szavazatot a levélcsomagban megtalálható üres borítékba kell tenni, és azt le kell ragasztani. Ha nem ragasztják le a borítékot, érvénytelen lesz a szavazat. A levélben szavazó állampolgárnak egy nyilatkozatot is ki kell töltenie, amelynek alapján a hatóság ellenőrizni tudja, hogy valóban szerepel-e a névjegyzékben. A szavazás akkor lesz érvényes, ha ezt a lapot is kitölti és aláírja a választópolgár. A szavazat zárt borítékát és a nyilatkozatot a megküldött válaszborítékban díjmentesen lehet postázni, de csak Magyarország területéről! Arra is lehetőség nyílik ugyanakkor, hogy a levélszavazatot a konzulátusokon március 22-től elhelyezendő urnákba dobják be a választók. Mint megtudtuk, egyetlen külföldi posta, így a román posta sem vállalta, hogy soron kívül kezeli a magyarországi választási levélcsomagokat. A magyarországi választásokon véleményt nyilvánító szatmári szavazóknak ezért is és a határ közelsége miatt is javasoljuk azt, hogy Magyarországon postázzák szavazataikat.

— Nem veszünk részt a választási kampányban — szögezte le végül az EMNT-elnök —, azonban mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul, hogy élni tudjon szavazati jogával. A magyarországi országgyűlési választások a magyar nemzet egészéről szólnak, ezért fontos, hogy minél többen leadják voksukat, és azzal a határok feletti nemzetegyesítést erősítsék.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...