Még várják a regisztrálni vágyókat
Utoljára módositva: 2014-02-13 11:23:49

A magyar választói névjegyzékben való regisztráció folyamatáról, illetve az ebben az évben, április hatodikán esedékes magyarországi választások fontosabb részleteiről tájékoztatott tegnap Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

 

Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szatmárnémeti irodája a következő hetekben is minden nap reggel nyolc és este hét óra között nyitva áll mindazok előtt, akik kettős állampolgárokként szeretnének részt venni a közelgő magyar országgyűlési választásokon, jelentette be egy tegnapi sajtótájékoztatón Veres-Kupán Enikő megyei EMNT-elnök. A Néppárt és a Nemzeti Tanács tagjai és önkéntesei saját környezetükben közvetlen kapcsolat útján segítenek abban, hogy Erdélyben minél többen szavazhassanak. Eddig több mint ötvenezer személynek segítettek a Nemzeti Tanácsnál abban, hogy bekerüljön a magyar választási névjegyzékbe.

— Ha bárki saját környezetében szól azoknak a honfitársainknak, akik még nem regisztráltak, és ezt otthon szeretnék megtenni, akkor azon a településen regisztrációs napot szervezünk, és munkatársaink kimennek a helyszínre, és minden érdeklődőt számítógépen keresztül bejegyeznek — közölte Veres-Kupán Enikő. — Azért számítógépen, interneten keresztül és nem levélben, mert így nem kell számolniuk a postai átfutási idővel, ami miatt félő, hogy nem sikerül időben regisztrálni, így a levélben történő regisztrációs igény benyújtását az EMNT-nél már nem ajánlják. A regisztrációs kérelmeknek ugyanis március 22-én délután négyig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához annak érdekében, hogy az illető személy az április 6-i magyarországi országgyűlési választásokon leadhassa voksát.

 

Március utolsó hete

 

— Az EMNT és Néppárt egyaránt arra biztat – jelentette ki az EMNT-elnök —, hogy külhoni magyar állampolgárokként nem csupán az ebből fakadó demokratikus kötelességből, hanem nemzeti összetartozásunk cselekvő bizonyítékaként éljen minden erdélyi magyar is első ízben kapott választójogával az anyaországi választásokon.

A magyarországi szavazás az erdélyi magyarok számára levélben fog zajlani, a választási névjegyzékbe sikeresen regisztrált személyek a magyarországi választások előtt két héttel, azaz valamikor március utolsó hetében megkapják levélben a szavazási űrlapot, illetve egy másik űrlapot, amelyen személyi adataikat kell feltüntetniük — ismertette Veres-Kupán Enikő a szavazás menetét. A küldeményben lesz továbbá egy válaszboríték, amelyben visszaküldhetik szavazatukat az Országos Választási Irodához vagy pedig a Kolozsvári Főkonzulátushoz.

A szavazással kapcsolatban Veres-Kupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazatot tartalmazó boríték elküldésekor is számolni kell a postai átfutási idővel, tehát mielőbb útjára kell indítani azt. A levélben leadott szavazatokat csak akkor tudják figyelembe venni, ha azok legkésőbb április 5-én éjfélig megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához Budapestre. „Arra biztatunk tehát mindenkit, hogy azonnal szavazzon és azonnal postázza is szavazatát, mihelyt megkapta a választási levélcsomagot — hangsúlyozta az EMNT-elnök.

 

Hogyan zajlik majd a szavazás?

 

Veres Kupán az ügymenetről is beszélt:

— Az érvényben lévő magyar választási szabályzat szerint a szavazatot a levélcsomagban megtalálható üres borítékba kell tenni, és azt le kell ragasztani. Ha nem ragasztják le a borítékot, érvénytelen lesz a szavazat. A levélben szavazó állampolgárnak egy nyilatkozatot is ki kell töltenie, amelynek alapján a hatóság ellenőrizni tudja, hogy valóban szerepel-e a névjegyzékben. A szavazás akkor lesz érvényes, ha ezt a lapot is kitölti és aláírja a választópolgár. A szavazat zárt borítékát és a nyilatkozatot a megküldött válaszborítékban díjmentesen lehet postázni, de csak Magyarország területéről! Arra is lehetőség nyílik ugyanakkor, hogy a levélszavazatot a konzulátusokon március 22-től elhelyezendő urnákba dobják be a választók. Mint megtudtuk, egyetlen külföldi posta, így a román posta sem vállalta, hogy soron kívül kezeli a magyarországi választási levélcsomagokat. A magyarországi választásokon véleményt nyilvánító szatmári szavazóknak ezért is és a határ közelsége miatt is javasoljuk azt, hogy Magyarországon postázzák szavazataikat.

— Nem veszünk részt a választási kampányban — szögezte le végül az EMNT-elnök —, azonban mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul, hogy élni tudjon szavazati jogával. A magyarországi országgyűlési választások a magyar nemzet egészéről szólnak, ezért fontos, hogy minél többen leadják voksukat, és azzal a határok feletti nemzetegyesítést erősítsék.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...