Még várják a regisztrálni vágyókat
Utoljára módositva: 2014-02-13 11:23:49

A magyar választói névjegyzékben való regisztráció folyamatáról, illetve az ebben az évben, április hatodikán esedékes magyarországi választások fontosabb részleteiről tájékoztatott tegnap Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

 

Veres-Kupán Enikő, az EMNT Szatmár megyei szervezetének elnöke

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szatmárnémeti irodája a következő hetekben is minden nap reggel nyolc és este hét óra között nyitva áll mindazok előtt, akik kettős állampolgárokként szeretnének részt venni a közelgő magyar országgyűlési választásokon, jelentette be egy tegnapi sajtótájékoztatón Veres-Kupán Enikő megyei EMNT-elnök. A Néppárt és a Nemzeti Tanács tagjai és önkéntesei saját környezetükben közvetlen kapcsolat útján segítenek abban, hogy Erdélyben minél többen szavazhassanak. Eddig több mint ötvenezer személynek segítettek a Nemzeti Tanácsnál abban, hogy bekerüljön a magyar választási névjegyzékbe.

— Ha bárki saját környezetében szól azoknak a honfitársainknak, akik még nem regisztráltak, és ezt otthon szeretnék megtenni, akkor azon a településen regisztrációs napot szervezünk, és munkatársaink kimennek a helyszínre, és minden érdeklődőt számítógépen keresztül bejegyeznek — közölte Veres-Kupán Enikő. — Azért számítógépen, interneten keresztül és nem levélben, mert így nem kell számolniuk a postai átfutási idővel, ami miatt félő, hogy nem sikerül időben regisztrálni, így a levélben történő regisztrációs igény benyújtását az EMNT-nél már nem ajánlják. A regisztrációs kérelmeknek ugyanis március 22-én délután négyig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához annak érdekében, hogy az illető személy az április 6-i magyarországi országgyűlési választásokon leadhassa voksát.

 

Március utolsó hete

 

— Az EMNT és Néppárt egyaránt arra biztat – jelentette ki az EMNT-elnök —, hogy külhoni magyar állampolgárokként nem csupán az ebből fakadó demokratikus kötelességből, hanem nemzeti összetartozásunk cselekvő bizonyítékaként éljen minden erdélyi magyar is első ízben kapott választójogával az anyaországi választásokon.

A magyarországi szavazás az erdélyi magyarok számára levélben fog zajlani, a választási névjegyzékbe sikeresen regisztrált személyek a magyarországi választások előtt két héttel, azaz valamikor március utolsó hetében megkapják levélben a szavazási űrlapot, illetve egy másik űrlapot, amelyen személyi adataikat kell feltüntetniük — ismertette Veres-Kupán Enikő a szavazás menetét. A küldeményben lesz továbbá egy válaszboríték, amelyben visszaküldhetik szavazatukat az Országos Választási Irodához vagy pedig a Kolozsvári Főkonzulátushoz.

A szavazással kapcsolatban Veres-Kupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szavazatot tartalmazó boríték elküldésekor is számolni kell a postai átfutási idővel, tehát mielőbb útjára kell indítani azt. A levélben leadott szavazatokat csak akkor tudják figyelembe venni, ha azok legkésőbb április 5-én éjfélig megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához Budapestre. „Arra biztatunk tehát mindenkit, hogy azonnal szavazzon és azonnal postázza is szavazatát, mihelyt megkapta a választási levélcsomagot — hangsúlyozta az EMNT-elnök.

 

Hogyan zajlik majd a szavazás?

 

Veres Kupán az ügymenetről is beszélt:

— Az érvényben lévő magyar választási szabályzat szerint a szavazatot a levélcsomagban megtalálható üres borítékba kell tenni, és azt le kell ragasztani. Ha nem ragasztják le a borítékot, érvénytelen lesz a szavazat. A levélben szavazó állampolgárnak egy nyilatkozatot is ki kell töltenie, amelynek alapján a hatóság ellenőrizni tudja, hogy valóban szerepel-e a névjegyzékben. A szavazás akkor lesz érvényes, ha ezt a lapot is kitölti és aláírja a választópolgár. A szavazat zárt borítékát és a nyilatkozatot a megküldött válaszborítékban díjmentesen lehet postázni, de csak Magyarország területéről! Arra is lehetőség nyílik ugyanakkor, hogy a levélszavazatot a konzulátusokon március 22-től elhelyezendő urnákba dobják be a választók. Mint megtudtuk, egyetlen külföldi posta, így a román posta sem vállalta, hogy soron kívül kezeli a magyarországi választási levélcsomagokat. A magyarországi választásokon véleményt nyilvánító szatmári szavazóknak ezért is és a határ közelsége miatt is javasoljuk azt, hogy Magyarországon postázzák szavazataikat.

— Nem veszünk részt a választási kampányban — szögezte le végül az EMNT-elnök —, azonban mindenkinek segítünk, aki hozzánk fordul, hogy élni tudjon szavazati jogával. A magyarországi országgyűlési választások a magyar nemzet egészéről szólnak, ezért fontos, hogy minél többen leadják voksukat, és azzal a határok feletti nemzetegyesítést erősítsék.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 11:00
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Ferdinánd
Ma, 13:05
Mi dolga a világon egy bikának? Viadalokon való részvétel. És mire vágyik minden igazi bika? Természetesen arra, hogy végre a stadion közepén állhasson, a fűrészport kapargathassa, és megmutathassa, hogy ő az igazi, a legyőzhetetlen bajnok. Kivéve Ferdinándot. Ő nem ilyen bika. Nem érdekli a viadal, és nem akar senkit legyőzni. Ő a virágokat, a békességet és a végtelen mezőt szereti. Nem lesz könnyű dolga, míg meggyőzi a világot, hogy egyszer egy ilyen bikára is szükség lehet...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Jumanji - Vár a dzsungel
Ma, 15:10
A történelem nem ismétli magát, de néha újra próbálkozik. Négy középiskolás talál egy régi játék konzolt, amelyen egy olyan program fut, amiről még sosem hallottak: a Jumanji. Kipróbálják, és a játék rögtön beszippantja őket - de igazán. Átváltoznak saját avatárjukká: Spencer, a nagy gémer izomagyú kalandorrá válik (Dwayne Johnson), a focista Fridge "elveszti teste felső ötven centijét", cserébe okos lesz, mint Einstein (Kevin Hart), a nagymenő bombázó csajból középkorú, pocakos prof. válik (Jac
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...