×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Megalakult a Szatmár megyei EMSZ

2020.02.19 - 08:32
Megosztas :
 • Megalakult a Szatmár megyei EMSZ

  Mindenképp a szatmári magyarság érdekeit tartja szem előtt, és nem akar magyar-magyar harcot a frissen megalakult Erdélyi Magyar Szövetség tevékenységét koordináló Szatmár megyei testület.

  A koordináló testület legsürgősebb feladata az EMSZ 2020-as önkormányzati választásokra vonatkozó helyi és megyei jelöltlistáinak összeállítása, valamint az EMSZ égisze alatt induló polgármesterjelöltek személyéről való egyeztetés — hangzott el a megalakulást követő sajtótájékoztatón.

  Mint elmondták, a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt Szatmár megyei elnökségeinek közös ülésén elemezték az Országos Bizottság által elfogadott, az EMSZ-t alkotó pártok szervezetei, valamint önkormányzati tisztségviselői közötti együttműködésről szóló rendszabályzatot és az EMSZ 2020-as önkormányzati választásokra vonatkozó jelöltállítási rendszabályzatát, majd megalakították az

  Erdélyi Magyar Szövetség tevékenységét koordináló Szatmár megyei testületet, amelynek tagjai az egyensúly jegyében: Tar Miklós és Márton Botond (MPP), Kiszner Csaba István és Nagy István (EMNT), elnöke pedig — közös megegyezéssel — Márton Botond lett. „Most pedig kezdődik a közös munkánk, amelynek első feladata a helyi testületek megalakítása február 24-ig azon településeken, ahol mindkét politikai alakulat jelen van, s értelemszerűen ezen településeken a helyhatósági választásokra közös polgármesteri és tanácsosi jelöltlistával készülünk — a jelöltek nevesítése pedig mindkét esetben a 2012-es és a 2016-os helyhatósági választások eredményeinek figyelembe vételével történik. Ha valahol esetleg lesznek vitás kérdések, azokkal kapcsolatban a megyei testület dönt, s értelemszerűen az országos ülés döntése értelmében Szatmárban sem lesznek nevesíthetők az egyik vagy másik pártból kizárt személyek” — mondta Kiszner Csaba, nem hallgatva el azt sem: a szatmári MPP és az EMNT között voltak már közös beszélgetések, s vezetőségi szinten biztosan, a tagság szintjén pedig valószínűleg nincsenek ellenségeskedések.

  Mint kifejtették, a város, azaz Szatmárnémeti „külön eset”, s annak érdekében, hogy magyar legyen/maradjon a polgármester (akárcsak Marosvásárhelyen), az EMSZ nem indít külön polgármesterjelöltet, ugyanakkor az RMDSZ részéről még nem kaptak felkérést az összefogásra. Az azonban biztos, hogy városi tanácsosjelölt-listájuk lesz, de a lajstromra kerülő nevek még nincsenek eldöntve, ezekkel kapcsolatban az Országos Bizottság mondja majd ki az utolsó szót, s bár egyik politikai alakulatnak sem volt még soha megyei tanácsosa vagy legalább jelöltje, de ha van konszenzus, ott is kipróbálnák magukat. A helyi és megyei jelöltállításokat legkésőbb március 9-ig kell megejteni.

  „Mindenképp a szatmári magyarság érdekeit nézzük, és szó sincs arról, hogy magyar-magyar harcot akarnánk. A Német Demokrata Fórumnak kellene nagyobb potenciált biztosítani, nyitottak vagyunk irányukba is” — hangsúlyozták a megyei testület tagjai.

  Szabó Kinga Mária

  Cookie