Megáldották a piarista sírokat
Utoljára módositva: 2013-11-22 09:54:03

Felújításuk után Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök tegnap délután megáldotta a piarista sírokat Nagykárolyban, a Mesterrészi római katolikus temetőben, ahol koszorúzásra is sor került.

 

Schönberger Jenő megyéspüspök tegnap délután megáldotta a piarista sírokat Nagykárolyban

A piarista közösség — szerzetesek, egykori piarista diákok, segítők, támogatók — jelenlétében áldotta meg Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a nagykárolyi, Mesterrészi római katolikus temetőben található piarista sírokat. A tegnap 13 órától tartott szertartás keretében előbb a Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont diákjai tisztelegtek szavalatukkal, énekükkel a piarista pap-tanárok emléke előtt, majd Ft. Ruppert József, a romániai rendtartományért felelős piarista atya szólt a jelenlevőkhöz.

 

Így elmondta, nem a fájdalom, hanem a hála érzése tölti el a nagykárolyi sírok mellett, emlékezve az elődökre. „1973-ban, negyven évvel ezelőtt jártam itt először három rendtársammal. Azóta a kripta megkopott, megromlott, de az emlékezet nem. Úgy éreztük, a sírboltot fel kell újítanunk annak jeléül, hogy emlékezünk rájuk, szeretjük őket, és hálásak vagyunk azért, amit tettek Nagykároly népéért, diákjainkért és a híveinkért. Többjük már rég elment, a nevek az időben megkoptak, de tudjuk, hogy a két világ között van kapcsolat, az imádság és a szeretet szálai átnyúlnak oda is.”

 

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök az evangélium olvasása után szólt a hívekhez, kifejezve háláját azokért a piarista atyákért, akik évszázadokon keresztül Nagykárolyban oktatták szépre és jóra a fiatalokat. „Amikor most a felújított sírkertjüket megáldjuk, nem csak azokra gondolunk, akik itt nyugszanak, hanem azokra is, akik egy ideig itt szolgáltak, majd a kötelességük másfelé hívta őket. Fényledjenek úgy, mint a csillagok Isten országában, mert valóban sokakat tanítottak az igazságra. Értük imádkozunk, és értük adunk hálát a Jóistennek.”

A püspök atya megköszönte Ruppert József atyának is a szeretetet és gondoskodást, amivel a román rendtartományt a szívén viseli, és őrzi azt a lángot, amit valamikor rendtársai gyújtottak itt, majd megáldotta az új táblával rendelkező, felújított sírkertet. A szertartás végén a jelenlevők koszorúkat helyeztek el a síroknál, és meggyújtották az emlékezés mécseseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...