Megbecsülést, tiszteletet a családorvosoknak!
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:23:28

Románia elnökletével tevékenykedik 2019–2020 között az Általános Orvosok Európai Szakszervezete, melynek elnöki tisztségét dr. Călin Bumbuluţ szatmári szakember tölti be. A romániai elnökség mandátuma idején reformokra fognak törekedni, nyilatkozta az elnök.

A Román Orvosi Kamara alelnöke és a Szatmári Családorvosok Szövetségének elnöke, dr. Călin Bumbuluţ általános orvos, családorvos tölti be ettől az évtől 2022-ig az Általános Orvosok Európai Szakszervezetének (UEMO) elnöki tisztségét. Az UEMO egyesíti a legreprezentatívabb, független országos általános orvosi szervezeteket Európa-szerte. Az 1967-ben alakult szakszervezethez jelenleg 24 különböző európai országból csatlakoztak az általános orvosok és családorvosok, ezzel pedig nem kevesebb mint 520 ezer tagot számlál.

Nemrég Kolozsvár adott otthont az UEMO általános közgyűlésének, amely az első nagyszabású találkozónak számít azóta, hogy Románia átvette a stafétát a szakszervezet élén. A találkozón több nagyon fontos témát boncolgattak a szakemberek, szó esett az Európai Gyógyszerügynökség javaslatairól, az oltásokról, beszéltek az eHealth-ről, vagyis az elektronikus egészségügyről, értékelték a modern orvosi technológiákat, a telemedicina rendszert, de minden olyan téma terítékre került, amely 2019-ben fenyegetést jelent az egészségügy számára. A találkozón elhangzott köszöntőjében a szatmári elnök is hangsúlyos, sokakat foglalkoztató kérdésekre és elhanyagolt problémákra világított rá.

„A családorvosok — csakúgy, mint minden orvos — intelligensek, kemények, kitartóak, tele vannak lehetőségekkel. Ők a „szénbányák kanárijai” az egészségügyben, az öngyilkosság soraikban aggasztó méreteket ölt, kétszerese a tényleges szolgálatot teljesítő katonák körében tapasztaltnak; ez pedig azt jelzi, hogy valami nincs rendben ezzel a rendszerrel” — mondta Bumbuluţ doktor, hozzátéve, hogy az orvoslás kultúrája megbecsüli ugyan a szakembereket, de azokat jobban, akik azonnali és látható eredményeket tudnak felmutatni. Az általános orvosok, családorvosok által megmentett életek pedig inkább statisztikai adatok, mintsem láthatók. „A családorvosok tiszteletet érdemelnek, autonómiát ahhoz, hogy racionális döntéseket hozzanak, amelyek bizonyítékon alapulnak, és gazdaságilag is felelősek” — hangsúlyozta a szakember. Dr. Călin Bumbuluţ azt is elmondta, hogy az elkövetkező négy évben, a romániai elnökség mandátuma idején nem forradalomra, hanem reformokra fognak törekedni, hogy a fejlődés révén alkalmazkodni tudjanak napjaink elvárásaihoz, ehhez pedig nagyobb hatékonyságra, több anyagi forrásra lesz szükség, ugyanakkor arra is, hogy lemossák a diszkriminációt a háziorvosi szakterületről. A családorvoslás mint szakág elismerése ugyanis még mindig problémás, nem részesülnek kellő elismerésben, mint más szakterületek. Olykor pedig a páciensek is előnyösebbnek tartják, hogy a családorvos, általános orvos helyett inkább egy szakorvos vizsgálja őket — ezen pedig változtatni kell, szögezte le az UEMO elnöke. Ahhoz, hogy mindez sikerüljön, a jövőben még inkább hangsúlyt fektetnek majd a különböző orvosi szervezetekkel, akadémiákkal való együttműködésre, valamint a kommunikációra úgy a szakemberek között, mint a betegekkel, például a közösségi média nyújtotta lehetőségek kihasználásával is.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 26.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...