Megbízatást kaptak a szentek
Utoljára módositva: 2013-12-20 09:45:34

Elfogadták a Szatmár–Máramarosi ortodox egyház javaslatát és védőszenteket szavaztak meg Szatmárnémetinek december 19-i ülésükön a városi tanácsosok. Két hét múlva lesz érezhető a hatása.

 

Az RMDSZ-es tanácsosok NEM-mel szavaztak a határozattervezetre

Nyolc ellenszavazattal, egy tartózkodással és tizenhárom igenlő vokssal megszavazták Constantint és Elenát Szatmárnémeti védőszentjeinek tegnapi ülésükön a városi tanácsosok. A kilenctagú RMDSZ-frakció Német Demokrata Fórumos koalíciós tagja, Leitner István volt az, aki tartózkodott a konkrét véleménynyilvánítástól, mint azt az ülés után lapunknak elmondta azért, mert mind az ő, mind az NDF álláspontja az, hogy lelkiismereti kérdésekben való állásfoglalástól lehetőleg tartózkodni kell. A legerősebb ellenzéki csoport másik nyolc tagja egyhangúlag elhatárolódott a védőszentek megszavazásától, Maskulik Csaba frakcióvezető szerint még a törvény sem ad lehetőséget arra, hogy a tanács egyházi ügyekben hozzon döntést, sőt egyenesen alkotmányellenes már maga a határozattervezet is. Tiltakozásának adott hangot Maskulik amiatt is, hogy a védőszentekről dönteni kirekesztő is, hiszen a szatmárnémeti reformátusoknak nincsenek szentjeik, így ők úgy érezhetik, hogy kimaradnak a szent játékból. De ha már mindenképpen szükség van védőszentre, miért nem választunk Szatmárnémetihez jobban kötődőt, tette fel a kérdést a frakcióvezető, Scheffler János például sokkal jobb választás lehetne. A vitába Butka Gergely is beleszólt, ő azért tartotta elutasíthatónak a tervezetet, mert ő, és minden kollégája a világi ügyek megoldására kapott mandátumot, nem pedig a lelkiismeretiekre vagy az egyháziakra.

Az érvek sem az USL-frakciót, sem a szintén ellenzéki PDL-s tanácsosokat nem hatották meg, egyhangúlag igennel szavaztak, az elutasításhoz kevés volt a szövetségiek nyolc szavazata.

Az ilyenkor szokásos procedúra szerint a határozat a prefektus asztalára kerül és mintegy tíz munkanap múlva lesz hatályos, így a szentek városra gyakorolt jótékony hatását 2014-nél korábban nem fogjuk érezni, jó hír viszont, hogy a védelem a városi bel- és külterületekre egyaránt érvényes lesz.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...