Megbízatást kaptak a szentek
Utoljára módositva: 2013-12-20 09:45:34

Elfogadták a Szatmár–Máramarosi ortodox egyház javaslatát és védőszenteket szavaztak meg Szatmárnémetinek december 19-i ülésükön a városi tanácsosok. Két hét múlva lesz érezhető a hatása.

 

Az RMDSZ-es tanácsosok NEM-mel szavaztak a határozattervezetre

Nyolc ellenszavazattal, egy tartózkodással és tizenhárom igenlő vokssal megszavazták Constantint és Elenát Szatmárnémeti védőszentjeinek tegnapi ülésükön a városi tanácsosok. A kilenctagú RMDSZ-frakció Német Demokrata Fórumos koalíciós tagja, Leitner István volt az, aki tartózkodott a konkrét véleménynyilvánítástól, mint azt az ülés után lapunknak elmondta azért, mert mind az ő, mind az NDF álláspontja az, hogy lelkiismereti kérdésekben való állásfoglalástól lehetőleg tartózkodni kell. A legerősebb ellenzéki csoport másik nyolc tagja egyhangúlag elhatárolódott a védőszentek megszavazásától, Maskulik Csaba frakcióvezető szerint még a törvény sem ad lehetőséget arra, hogy a tanács egyházi ügyekben hozzon döntést, sőt egyenesen alkotmányellenes már maga a határozattervezet is. Tiltakozásának adott hangot Maskulik amiatt is, hogy a védőszentekről dönteni kirekesztő is, hiszen a szatmárnémeti reformátusoknak nincsenek szentjeik, így ők úgy érezhetik, hogy kimaradnak a szent játékból. De ha már mindenképpen szükség van védőszentre, miért nem választunk Szatmárnémetihez jobban kötődőt, tette fel a kérdést a frakcióvezető, Scheffler János például sokkal jobb választás lehetne. A vitába Butka Gergely is beleszólt, ő azért tartotta elutasíthatónak a tervezetet, mert ő, és minden kollégája a világi ügyek megoldására kapott mandátumot, nem pedig a lelkiismeretiekre vagy az egyháziakra.

Az érvek sem az USL-frakciót, sem a szintén ellenzéki PDL-s tanácsosokat nem hatották meg, egyhangúlag igennel szavaztak, az elutasításhoz kevés volt a szövetségiek nyolc szavazata.

Az ilyenkor szokásos procedúra szerint a határozat a prefektus asztalára kerül és mintegy tíz munkanap múlva lesz hatályos, így a szentek városra gyakorolt jótékony hatását 2014-nél korábban nem fogjuk érezni, jó hír viszont, hogy a védelem a városi bel- és külterületekre egyaránt érvényes lesz.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...