Megbüntették a dögszállítót
Utoljára módositva: 2014-04-24 09:14:42

A határon eldobált rothadó állati maradványok a kormány által megbízott Protan dögszállító cégtől származtak — 24 ezer lejes bírságot kapott a monopolhelyzetben levő vállalat.

 

A Homoródba dobott tetemek ügyében még folyik a nyomozás

Múlt héten 24 ezer lejes büntetést szabott ki a Szatmár Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság a Protan cégre, mivel a rendőrségi nyomozásból kiderült: ők szórták szét Szatmárnémeti határában azt a több 100 kilogrammnyi állati maradványt, melyet a terelőút mellett, Lázári és Pusztadaróc között találtak februárban. A vállalat egyébként monopolhelyzetben van országos szinten a dögszállítás terén: a mezőgazdasági minisztériummal 4 éve megkötött szerződése értelmében kizárólagos felhatalmazással rendelkezik arra, hogy az állati tetemeket eltüntesse. Ezeket állítólag Désen levő krematóriumában égeti el — azonban a mellékelt ábra szerint akadnak kivételes esetek. Érdeklődésünkre Eugen Mureşan, a Szatmár Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője nem nevezte meg ugyan a vállalatot, azonban nem nehéz rájönni, melyik cégről van szó, mivel egyetlenegynek adott a kormány ilyesmire engedélyt. Kérdésünkre a szóvivő elmondta: a másik két esetben még folyik a nyomozás, így egyelőre nem mondhat semmit. A két, még felderítetlen eset közül az egyik szintén télen volt, és ugyancsak a terelőút mellett találtak marha-, disznó-, róka- és vaddisznó-maradványokat. A másikra április elsején derült fény, amikor az ipari park mellett elhaladó Homoród-kanálisból szedtek ki a tűzoltók több mint fél mázsa erősen rothadt húst. A bevezetett rendszerért egyébként az önkormányzatok nem rajonganak, mivel nagyon költséges. Amellett, hogy drágán szállít a Protan, kötelessége volna minden településnek hűtőházat építeni, ahol a vállalat megérkeztéig tarthatják a tetemeket. Eugen Mureşan kérdésünkre úgy nyilatkozott: eddig egyetlen Szatmár megyei önkormányzat sem fordult hozzájuk engedélyért hűtőházra, tehát nem igyekeznek túlságosan az elöljárók ezeket megépíteni. „Ennél nagyobb baromságot el sem tudok képzelni — sommázta véleményét Lengyel István lázári polgármester. — Ahelyett, hogy a borjúnál vagy sertésnél nem nagyobb tetemeket elégetnénk viszonylag olcsón a szatmárnémeti krematóriumban, az állat-egészségügyi igazgatóságnál, arra köteleznek, hogy nagyon sok pénzért szállíttassuk ezeket Désre.” Az elöljáró szerint a Protan például egy elhullott tehén elszállításáért 2500 lejt, azaz egy temetés árát kéri el. Mint megtudtuk, évente 5 és 10 ezer lej közötti összeget kénytelen kifizetni a cégnek a lázári önkormányzat. Lengyel István kifejtette: pár éve a prefektúrán kérték, hogy lehessen használni a szatmárnémeti krematóriumot, azonban egy-másfél év elteltével — valószínűleg bukaresti lobbizás eredményeként — ismét megtiltották számukra, hogy helyben kezeljék a tetemek kérdését, így azóta ismét kénytelenek a Protannal dolgozni.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...