Megbüntették a dögszállítót
Utoljára módositva: 2014-04-24 09:14:42

A határon eldobált rothadó állati maradványok a kormány által megbízott Protan dögszállító cégtől származtak — 24 ezer lejes bírságot kapott a monopolhelyzetben levő vállalat.

 

A Homoródba dobott tetemek ügyében még folyik a nyomozás

Múlt héten 24 ezer lejes büntetést szabott ki a Szatmár Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság a Protan cégre, mivel a rendőrségi nyomozásból kiderült: ők szórták szét Szatmárnémeti határában azt a több 100 kilogrammnyi állati maradványt, melyet a terelőút mellett, Lázári és Pusztadaróc között találtak februárban. A vállalat egyébként monopolhelyzetben van országos szinten a dögszállítás terén: a mezőgazdasági minisztériummal 4 éve megkötött szerződése értelmében kizárólagos felhatalmazással rendelkezik arra, hogy az állati tetemeket eltüntesse. Ezeket állítólag Désen levő krematóriumában égeti el — azonban a mellékelt ábra szerint akadnak kivételes esetek. Érdeklődésünkre Eugen Mureşan, a Szatmár Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője nem nevezte meg ugyan a vállalatot, azonban nem nehéz rájönni, melyik cégről van szó, mivel egyetlenegynek adott a kormány ilyesmire engedélyt. Kérdésünkre a szóvivő elmondta: a másik két esetben még folyik a nyomozás, így egyelőre nem mondhat semmit. A két, még felderítetlen eset közül az egyik szintén télen volt, és ugyancsak a terelőút mellett találtak marha-, disznó-, róka- és vaddisznó-maradványokat. A másikra április elsején derült fény, amikor az ipari park mellett elhaladó Homoród-kanálisból szedtek ki a tűzoltók több mint fél mázsa erősen rothadt húst. A bevezetett rendszerért egyébként az önkormányzatok nem rajonganak, mivel nagyon költséges. Amellett, hogy drágán szállít a Protan, kötelessége volna minden településnek hűtőházat építeni, ahol a vállalat megérkeztéig tarthatják a tetemeket. Eugen Mureşan kérdésünkre úgy nyilatkozott: eddig egyetlen Szatmár megyei önkormányzat sem fordult hozzájuk engedélyért hűtőházra, tehát nem igyekeznek túlságosan az elöljárók ezeket megépíteni. „Ennél nagyobb baromságot el sem tudok képzelni — sommázta véleményét Lengyel István lázári polgármester. — Ahelyett, hogy a borjúnál vagy sertésnél nem nagyobb tetemeket elégetnénk viszonylag olcsón a szatmárnémeti krematóriumban, az állat-egészségügyi igazgatóságnál, arra köteleznek, hogy nagyon sok pénzért szállíttassuk ezeket Désre.” Az elöljáró szerint a Protan például egy elhullott tehén elszállításáért 2500 lejt, azaz egy temetés árát kéri el. Mint megtudtuk, évente 5 és 10 ezer lej közötti összeget kénytelen kifizetni a cégnek a lázári önkormányzat. Lengyel István kifejtette: pár éve a prefektúrán kérték, hogy lehessen használni a szatmárnémeti krematóriumot, azonban egy-másfél év elteltével — valószínűleg bukaresti lobbizás eredményeként — ismét megtiltották számukra, hogy helyben kezeljék a tetemek kérdését, így azóta ismét kénytelenek a Protannal dolgozni.

Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...