Megcserélik a táblák sorrendjét
Utoljára módositva: 2018-02-15 10:56:23

Nagyjából egy éve úgy tűnt, pont került annak az ügynek a végére, melyet egy román civil szervezet indított a nagykárolyi önkormányzat ellen. Hétfőn kiderült: nincs vége az ügynek.

Tavaly áprilisban született döntés azzal a keresettel kapcsolatban, melyet az Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (Civil egyesület az európai méltóságért) nevében Dan Tanasă elnök nyújtott be a nagykárolyi önkormányzat ellen. A keresetet benyújtó fél szerint két nagykárolyi emléktábla — a Iuliu Maniu Iskolaközpont, illetve az 1-es Számú Általános Iskola falán lévő — nem felel meg a törvényi szabályozásoknak, mivel azokon csak magyar nyelvű felirat található. Az ügyben akkor döntést hozó törvényszék megállapítása szerint nem kötelező irodalmi szövegrészleteket is tartalmazó emléktáblákat románul is feliratozni, így hosszas eljárás után a törvényszék visszautasította az erről szóló keresetet.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal elleni keresetben az egyesület Dan Tanasă elnök révén törvényi előírásra hivatkozott, miszerint nem lehet kizárólag magyar nyelvűnek lenniük az emléktábláknak, hanem felül az ország hivatalos nyelvén, románul kell szerepelniük a feliratoknak, és esetleg alatta magyarul. Közel három éve szólították fel az önkormányzat képviselőit, hogy harminc napon belül távolítsák el ezeket az emléktáblákat és helyeztessenek ki újakat, melyeken legfelül az állam nyelvén szerepeljen a szöveg.

Az új helyzethez, a történet további kanyarításához ez az utolsó mondatrész teremtette meg az alapot. Az történt ugyanis, hogy Dan Tanasă a bukaresti bíróságra vitte tovább az ügyet, ahol a napokban látott napvilágot az a döntés, mely szerint a nagykárolyi önkormányzat köteles a két tábla sorrendjét felcserélni, felülre helyezve a románt, alá a magyart, melyet lehetőleg kisebb betűmérettel kell ellátnia, mint a román szöveget.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...