Megcserélik a táblák sorrendjét
Utoljára módositva: 2018-02-15 10:56:23

Nagyjából egy éve úgy tűnt, pont került annak az ügynek a végére, melyet egy román civil szervezet indított a nagykárolyi önkormányzat ellen. Hétfőn kiderült: nincs vége az ügynek.

Tavaly áprilisban született döntés azzal a keresettel kapcsolatban, melyet az Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (Civil egyesület az európai méltóságért) nevében Dan Tanasă elnök nyújtott be a nagykárolyi önkormányzat ellen. A keresetet benyújtó fél szerint két nagykárolyi emléktábla — a Iuliu Maniu Iskolaközpont, illetve az 1-es Számú Általános Iskola falán lévő — nem felel meg a törvényi szabályozásoknak, mivel azokon csak magyar nyelvű felirat található. Az ügyben akkor döntést hozó törvényszék megállapítása szerint nem kötelező irodalmi szövegrészleteket is tartalmazó emléktáblákat románul is feliratozni, így hosszas eljárás után a törvényszék visszautasította az erről szóló keresetet.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal elleni keresetben az egyesület Dan Tanasă elnök révén törvényi előírásra hivatkozott, miszerint nem lehet kizárólag magyar nyelvűnek lenniük az emléktábláknak, hanem felül az ország hivatalos nyelvén, románul kell szerepelniük a feliratoknak, és esetleg alatta magyarul. Közel három éve szólították fel az önkormányzat képviselőit, hogy harminc napon belül távolítsák el ezeket az emléktáblákat és helyeztessenek ki újakat, melyeken legfelül az állam nyelvén szerepeljen a szöveg.

Az új helyzethez, a történet további kanyarításához ez az utolsó mondatrész teremtette meg az alapot. Az történt ugyanis, hogy Dan Tanasă a bukaresti bíróságra vitte tovább az ügyet, ahol a napokban látott napvilágot az a döntés, mely szerint a nagykárolyi önkormányzat köteles a két tábla sorrendjét felcserélni, felülre helyezve a románt, alá a magyart, melyet lehetőleg kisebb betűmérettel kell ellátnia, mint a román szöveget.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...