Megcserélik a táblák sorrendjét
Utoljára módositva: 2018-02-15 10:56:23

Nagyjából egy éve úgy tűnt, pont került annak az ügynek a végére, melyet egy román civil szervezet indított a nagykárolyi önkormányzat ellen. Hétfőn kiderült: nincs vége az ügynek.

Tavaly áprilisban született döntés azzal a keresettel kapcsolatban, melyet az Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (Civil egyesület az európai méltóságért) nevében Dan Tanasă elnök nyújtott be a nagykárolyi önkormányzat ellen. A keresetet benyújtó fél szerint két nagykárolyi emléktábla — a Iuliu Maniu Iskolaközpont, illetve az 1-es Számú Általános Iskola falán lévő — nem felel meg a törvényi szabályozásoknak, mivel azokon csak magyar nyelvű felirat található. Az ügyben akkor döntést hozó törvényszék megállapítása szerint nem kötelező irodalmi szövegrészleteket is tartalmazó emléktáblákat románul is feliratozni, így hosszas eljárás után a törvényszék visszautasította az erről szóló keresetet.

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal elleni keresetben az egyesület Dan Tanasă elnök révén törvényi előírásra hivatkozott, miszerint nem lehet kizárólag magyar nyelvűnek lenniük az emléktábláknak, hanem felül az ország hivatalos nyelvén, románul kell szerepelniük a feliratoknak, és esetleg alatta magyarul. Közel három éve szólították fel az önkormányzat képviselőit, hogy harminc napon belül távolítsák el ezeket az emléktáblákat és helyeztessenek ki újakat, melyeken legfelül az állam nyelvén szerepeljen a szöveg.

Az új helyzethez, a történet további kanyarításához ez az utolsó mondatrész teremtette meg az alapot. Az történt ugyanis, hogy Dan Tanasă a bukaresti bíróságra vitte tovább az ügyet, ahol a napokban látott napvilágot az a döntés, mely szerint a nagykárolyi önkormányzat köteles a két tábla sorrendjét felcserélni, felülre helyezve a románt, alá a magyart, melyet lehetőleg kisebb betűmérettel kell ellátnia, mint a román szöveget.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...