Megéri közalkalmazottnak lenni
Utoljára módositva: 2019-08-11 19:52:06

A Romániában dolgozó több mint 200 000 közhivatalnok átlagbére megközelíti a havi nettó 5000 lejt, ez az összeg 60%-kal nagyobb, mint az országos átlagbér, ami júniusban 3142 lej volt.

Az országos nettó átlagbér júniusban elérte a 3142 lejt, ami 15 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanazon hónapjában, míg a közigazgatásban és a védelemnél a bérnövekedés 18 százalékos volt, az átlagbér pedig 4961 lej. A közszférában a közigazgatásban és a védelemnél dolgozó alkalmazottak fizetése a legnagyobb — de mint a Ziarul Financiar gazdasági szaklap megkeresésére az egyik nagy munkaerő-toborzással foglalkozó cég vezetője kifejtette: nem az a baj, hogy a közigazgatásban túl magasak a bérek, hanem a gond ott van, hogy ezért cserébe mit is kap az állampolgár. Cristina Săvuică hozzátette: ha a nyújtott szolgáltatás mindenhol magas szintű és jó minőségű lenne, senkinek egy szava sem lehetne a bérekkel kapcsolatban, ám a gyakorlati helyzet másként fest, míg a magánszférában a nettó 5000 lejes fizetésért igencsak komoly tudással és munkatapasztalattal kell rendelkezni, vagy az IT-szektorban kell dolgozni. Nem mellesleg az utóbbi évben tízből négy alkalmazás a közszférában történt, ahol az egészségügyben dolgozók átlagbére júniusban nettó 3859 lej volt, a tanügyben dolgozóké pedig 3657 lej (és még így is elmarad átlagosan ezer lejjel a közigazgatásban vagy a védelmi szektorban dolgozókétól) — ezzel szemben a magánszférában körülbelül 1,4 millió személy van a nettó 1263 lejes minimálbérrel alkalmazva (függetlenül tudásától és szakmai tapasztalatától).

Săvuică szerint ezek a számok mutatják meg igazán, mekkora anomáliák keletkeztek a munkaerőpiacon a közszférában az utóbbi években eszközölt fizetésemeléseknek köszönhetően, amelyekkel a magánszféra egyszerűen nem tudja felvenni a versenyt. A szakember kihangsúlyozta azt is: a munkaerő a közszféra fele vándorolt, a magánszféra pedig súlyos és egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küszködik.

A romániai közszférában 1,2 millió alkalmazott van, fizetésük tavaly 22 milliárd euróra (104 milliárd lejre) rúgott — ez a GDP 11%-át tette ki az Európai Bizottság adatai szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...