Megérkeztek az új könyvek
Utoljára módositva: 2016-02-20 00:26:08

Már folyik azon új könyvek leltárba vétele, melyeket a tavalyi Márai-program révén vásárolhattak meg a Nagykárolyi Városi Könyvtár munkatársai. Az intézmény öt éve részese a programnak.

Újabb értékes könyvcsomag érkezett a nagykárolyi könyvtárba a Márai-program révén

Hamarosan a könyvtárba látogató közönség is kézbe veheti azokat az új, magyar nyelvű könyveket, melyeket a tavalyi Márai-program keretében szerzett be a Nagykárolyi Városi Könyvtár csapata. Az intézmény öt éve vesz részt a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap által meghirdetett programban, s bár az elején még 800 000 forintnyi értékben vásárolhattak, az utóbbi években már „csak” 400 000 forint összértékben választhattak könyveket.

Márai-program keretében 680 magyarországi és határon túli magyar könyvtár gyarapíthatja állományát magyar nyelvű szépirodalmi, ismeretterjesztő és ifjúsági könyvekkel. Évente kétszer közzétételre kerül egy-egy, 500 címből álló kötetlista, melyből egyenlő arányban válogathatnak köteteket a programban sikerrel teljesítő könyvtárak munkatársai. A Márai-program célja: a magyar nemzeti kultúrkincs megőrzése, a magyarországi és a határon túli magyar kiadók által megjelentetett, értéket képviselő könyvek eljuttatása minél több olvasóhoz a könyvtárakon keresztül, s ezáltal az olvasáskultúra fejlesztése.

Nuna Corina, a nagykárolyi könyvtár vezetője, illetve Maurer Emese könyvtáros tájékoztatása szerint a tavalyi könyves listáról igyekeztek olyan darabokat rendelni, melyek keresettek a nagykárolyi olvasóközönség körében, viszont mindeddig hiánycikként szerepeltek az intézmény kínálatában. Most a mesekönyvek, az ifjúsági könyvek, a kötelező házi olvasmányok, a kortárs szerzők, történelmi témájú könyvek, az óvodapedagógiai, a filozófiai és pszichológiai témájú könyvek élveztek előnyt, mivel az olvasók ezeket gyakran keresték nálunk.

A nagykárolyiak olvasási szokásairól kérdezve a szakemberek elmondták, tapasztalataik szerint változik az olvasóközönségük korbeli összetétele: míg korábban inkább a nyugdíjasok jártak gyakrabban, a tavalyi év statisztikái szerint a látogatóik közel 67 százaléka inkább a fiatalabb generáció tagjai közül kerültek ki.

„Aki szeretne olvasni, az nyugodtan eljöhet hozzánk, hiszen talál magának kedvére való kötetet. Szakonyi Károly, Háy János, Békés Pál, Kontra Ferenc íróktól is vannak könyveink, de Varró Dánieltől is találhatnak nálunk olvasnivalót a látogatók. Igyekszünk a könyvbarát közösség hasznát szolgálni, hiszen manapság, amikor drágák a könyvek, nálunk 3 lejes bérlet megváltása ellenében egész évben olvashatnak” — mondta Maurer Emese.

Tőtős Tímea

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 28.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...