Megesszük a fizetés negyedét
Utoljára módositva: 2020-01-21 15:53:46

A minimálbér legkevesebb negyede a minimálisan szükséges ennivalóra megy el minden hónapban. Hiába emelkedett a minimálbér évente akár többször is, majdnem annyi az infláció is.

 

A lengyelországi Picodi piackutató cég csapata annak járt utána, hogy az országok kormányai által meghatározott minimálbér összegéből futja-e a minimum létfenntartáshoz szükséges kiadásokra, és hogy az mire elég 2020-ban. Hiába emelkedett a minimálbér az országban, a 282 eurós nettó minimálbérrel Románia még mindig a mezőny végén kullog, Európában csak Bulgáriában kevesebb a minimálbér, mint nálunk. A minimálbér növekedése kicsivel meghaladta az árnövekedéseket, a minimális szükségleteket tartalmazó fogyasztói kosár azonban még így is felemészti a fizetések csaknem egynegyedét. Ez derül ki a nyolc alapvető élelmiszert tartalmazó kosár árából, amelyik kenyeret, tejet, tojást, rizst, túrót, húst, zöldségeket és gyümölcsféléket tartalmaz a minimális napi szükséglet arányában.

A kosár értéke 315 lej, ami a nettó 1346 lejes minimálbér 23,4 százalékát teszi ki, és tényleg csak a minimális élelmiszer-szükséglet árát fedezi. Ugyanez az arány Nagy-Britanniában és Írországban csak 7–7,3 százalék, Magyarországon pedig 21,8 százalék. A minimálbér vásárlóereje tekintetében Románia Szerbiát, Horvátországot, Lettországot, Észak-Macedóniát, Montenegrót, Bulgáriát, Ukrajnát, Fehéroroszországot, Oroszországot és a Moldovai Köztársaságot előzi meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...