Meghajtották „a ménest” Lunaforrsáson
Utoljára módositva: 2014-08-24 16:01:26

Remek környezetben, kiváló pályán, kedvező időjárási körülmények között pazar futamokat láthatott a közönség szombaton Lunaforráson (Luna Şes), ahol először rendeztek gyorsasági hegyi futamot. Remélhetően hamarosan bajnokságot is rendeznek.

Májer Ricsi elismerte, a hegyi gyorsasági versenyekhez kevés volt a Hondája, de elégedett az időeredményével

Néhány órára a ralimotorok „zümmögése” váltotta fel a madarak csiripelő hangját és a tücskök „zenéjét” a lunaforrási (Luna Şes) erdőben, ahol először rendezett a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja és a Szatmárnémeti Rider’s Sportklub hegyi gyorsasági autósversenyt. Most a motorsport kedvelőinek „szólt a zene” és láthatóan élvezték az „előadást”: csikorgó kerekek a féktávokban, repkedő gumidarabok a kanyarokban becsúszó autók mögött, benzingőz a kigyorsításokban, sok–sok adrenalin és kiváló idő a versenyzésre. Ezt volt a tökéletes recept egy kellemes piknikezéshez, amit sokan kihasználtak. Tucatjával voltak nézők a 3100 méter hosszú pálya mentén, ahol 250 méter volt a szintkülönbség. A gyors, technikás első és második szakaszt egy rendkívül nehéz, legalább egytucat emelkedő hajtűkanyarral „szépített” pályán a pilótáknak nem volt egyszerű a dolga. Már a bemelegítéseknél is történtek kicsúszások, egyesek nem tudták kellően felmérni a terepet, elszámolták a féktávokat és az út menti árokban kötöttek ki. Egyetlen versenyző szenvedett ezért, hiszen BMW-jét már nem tudta „kipofozni” a futamrajtig. A második körben egy Audit kellett a pályáról „összeszedni”. A biztonság viszont itt is elődleges, ezért személyi sérülés egyik esetben sem történt, a pályabírók és a kivezényelt csendőrök pedig végig gondoskodtak arról, hogy a nézők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a futamok idején, a közúti forgalmat is leállították a leendő sípályához felvezető úton.

„Nagyon szép és jó a pálya, először járok itt, de nagyon tetszik. Igaz, veszélyeket is rejt a pálya, de éppen ettől izgalmas és jó. Nagyon élveztem a versenyt, de ide a mostaninál egy erősebb autó kell” – nyilatkozta a megye legjobb sprintelője, Májer Richárd, aki elismerte, hatalmas különbség van egy Rally Sprint és egy hegyi gyorsasági verseny között. Ricsi a harmadik körben autózta a legjobb idejét, de így is csak a második helyre tudott bejönni. A pódium legfelső fokára elsősorban a szakág „menői” állhattak fel, akik megfelelő rutinnal és autóval rendelkeznek. „Kinyomtam az autó lelkét, de ebben most ennyi volt” – tette hozzá Ricsi, aki elmondta, a turbo, a lóerők, a newton–nyomaték, a megfelelő váltótávolság, illetve a rutin és a megfelelő adrenalinszint az, ami győzelemre viszi az autót és a pilótát egy hegyi gyorsasági versenyen.

A debreceni Gindeli Balázs különdíjat kapott

Szombaton egyébként harmincöt pilóta állt rajthoz. Átlagban két perc alatt teljesítették a távot, csak a legerősebb autókkal sikerült 1:56 perces időket menni. Öt kategóriában versenyeztek, ebből egy junior korosztály, míg a végén felállítottak egy összetett táblázatot is, ahol mindegyik pilóta legjobb idejét vették figyelmbe.

Hasonló megmérettetést egyébként mintegy tíz évvel ezelőtt rendeztek a megyében. A pilóták és a szervezők is bíznak abban, hogy a mostani egy hagyományteremtő kezdeményezés, illetve jövő évtől vélhetően bajnoki futamokat is rendeznek majd.

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A VERSENYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET IS!

Luna Şes Kupa, eredmények

Juniorok: 1. David Tarţa (12 évese, Nagybánya, Suzuki Swift), 2. Leontin Iocsak (13 éves, Sárközújlak, Suzuki), 3. Balogh Alex (16 éves, Szatmárnémeti, Peugeot).

2-es géposztály (kezdő, 1400–1600 kcm): 1. Liviu Ciobotea (Kolozsvár, Honda CRX), 2. Májer Richárd (Szatmárnémeti, Honda), 3. Mihai Vezendan (Szatmárnémeti, Honda).

3-as géposztály (kezdő, 1600–2000 kcm): 1. Pop Tomi (Nagybánya, Honda Civic), 2. Florin Bob (Szamosújvár, Renault Clio), 3. Havrilla Péter (Nagybánya, Opel Astra).

4-es géposztály (kezdő, 2000 kcm felett): 1. Ovidiu Paşca (Nagybánya, Mitsubishi Lancer), 2. Kovács Loránd (Nagybánya, Audi A3), 3. Szabó Róbert (Zilah, Mazda RX8).

7-es géposztály (licenccel rendelkezők, 2000 kcm feleltt): 1. Andrei Uram (Nagyvárad, Mazda 323F), 2. Ioan Tirpe (Nagyvárad, BMW), 3. Kui Ferenc (Szatmárnémeti, Honda).

Összetett: 1. Ovidiu Paşca, 2. Andrei Uram, 3. Ioan Tirpe.

Különdíjak: Alex Ciulean (Nagybánya), Gindeli Balázs (Debrecen).

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A VERSENYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET IS!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 19:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:00
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 13.
Régen érezte magát ilyen elégedettnek. Jól sikerült a hete, rengeteget dolgozott és könnyedén, hatékonyan tudott együttműködni másokkal.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...