Meghajtották „a ménest” Lunaforrsáson
Utoljára módositva: 2014-08-24 16:01:26

Remek környezetben, kiváló pályán, kedvező időjárási körülmények között pazar futamokat láthatott a közönség szombaton Lunaforráson (Luna Şes), ahol először rendeztek gyorsasági hegyi futamot. Remélhetően hamarosan bajnokságot is rendeznek.

Májer Ricsi elismerte, a hegyi gyorsasági versenyekhez kevés volt a Hondája, de elégedett az időeredményével

Néhány órára a ralimotorok „zümmögése” váltotta fel a madarak csiripelő hangját és a tücskök „zenéjét” a lunaforrási (Luna Şes) erdőben, ahol először rendezett a Román Autóklub (ACR) szatmárnémeti fiókja és a Szatmárnémeti Rider’s Sportklub hegyi gyorsasági autósversenyt. Most a motorsport kedvelőinek „szólt a zene” és láthatóan élvezték az „előadást”: csikorgó kerekek a féktávokban, repkedő gumidarabok a kanyarokban becsúszó autók mögött, benzingőz a kigyorsításokban, sok–sok adrenalin és kiváló idő a versenyzésre. Ezt volt a tökéletes recept egy kellemes piknikezéshez, amit sokan kihasználtak. Tucatjával voltak nézők a 3100 méter hosszú pálya mentén, ahol 250 méter volt a szintkülönbség. A gyors, technikás első és második szakaszt egy rendkívül nehéz, legalább egytucat emelkedő hajtűkanyarral „szépített” pályán a pilótáknak nem volt egyszerű a dolga. Már a bemelegítéseknél is történtek kicsúszások, egyesek nem tudták kellően felmérni a terepet, elszámolták a féktávokat és az út menti árokban kötöttek ki. Egyetlen versenyző szenvedett ezért, hiszen BMW-jét már nem tudta „kipofozni” a futamrajtig. A második körben egy Audit kellett a pályáról „összeszedni”. A biztonság viszont itt is elődleges, ezért személyi sérülés egyik esetben sem történt, a pályabírók és a kivezényelt csendőrök pedig végig gondoskodtak arról, hogy a nézők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a futamok idején, a közúti forgalmat is leállították a leendő sípályához felvezető úton.

„Nagyon szép és jó a pálya, először járok itt, de nagyon tetszik. Igaz, veszélyeket is rejt a pálya, de éppen ettől izgalmas és jó. Nagyon élveztem a versenyt, de ide a mostaninál egy erősebb autó kell” – nyilatkozta a megye legjobb sprintelője, Májer Richárd, aki elismerte, hatalmas különbség van egy Rally Sprint és egy hegyi gyorsasági verseny között. Ricsi a harmadik körben autózta a legjobb idejét, de így is csak a második helyre tudott bejönni. A pódium legfelső fokára elsősorban a szakág „menői” állhattak fel, akik megfelelő rutinnal és autóval rendelkeznek. „Kinyomtam az autó lelkét, de ebben most ennyi volt” – tette hozzá Ricsi, aki elmondta, a turbo, a lóerők, a newton–nyomaték, a megfelelő váltótávolság, illetve a rutin és a megfelelő adrenalinszint az, ami győzelemre viszi az autót és a pilótát egy hegyi gyorsasági versenyen.

A debreceni Gindeli Balázs különdíjat kapott

Szombaton egyébként harmincöt pilóta állt rajthoz. Átlagban két perc alatt teljesítették a távot, csak a legerősebb autókkal sikerült 1:56 perces időket menni. Öt kategóriában versenyeztek, ebből egy junior korosztály, míg a végén felállítottak egy összetett táblázatot is, ahol mindegyik pilóta legjobb idejét vették figyelmbe.

Hasonló megmérettetést egyébként mintegy tíz évvel ezelőtt rendeztek a megyében. A pilóták és a szervezők is bíznak abban, hogy a mostani egy hagyományteremtő kezdeményezés, illetve jövő évtől vélhetően bajnoki futamokat is rendeznek majd.

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A VERSENYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET IS!

Luna Şes Kupa, eredmények

Juniorok: 1. David Tarţa (12 évese, Nagybánya, Suzuki Swift), 2. Leontin Iocsak (13 éves, Sárközújlak, Suzuki), 3. Balogh Alex (16 éves, Szatmárnémeti, Peugeot).

2-es géposztály (kezdő, 1400–1600 kcm): 1. Liviu Ciobotea (Kolozsvár, Honda CRX), 2. Májer Richárd (Szatmárnémeti, Honda), 3. Mihai Vezendan (Szatmárnémeti, Honda).

3-as géposztály (kezdő, 1600–2000 kcm): 1. Pop Tomi (Nagybánya, Honda Civic), 2. Florin Bob (Szamosújvár, Renault Clio), 3. Havrilla Péter (Nagybánya, Opel Astra).

4-es géposztály (kezdő, 2000 kcm felett): 1. Ovidiu Paşca (Nagybánya, Mitsubishi Lancer), 2. Kovács Loránd (Nagybánya, Audi A3), 3. Szabó Róbert (Zilah, Mazda RX8).

7-es géposztály (licenccel rendelkezők, 2000 kcm feleltt): 1. Andrei Uram (Nagyvárad, Mazda 323F), 2. Ioan Tirpe (Nagyvárad, BMW), 3. Kui Ferenc (Szatmárnémeti, Honda).

Összetett: 1. Ovidiu Paşca, 2. Andrei Uram, 3. Ioan Tirpe.

Különdíjak: Alex Ciulean (Nagybánya), Gindeli Balázs (Debrecen).

KATTINTSON IDE ÉS NÉZZE MEG A VERSENYEN KÉSZÜLT FÉNYKÉPEKET IS!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 20.
Ha jogi ügyekben kell döntenie, most is bátran hagyatkozhat csalhatatlan belső megérzésére. A megfelelő pillanatban tudni fogja, mi a helyes.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...