Meghiúsította az ellenzék, hogy szombaton szavazzanak a bizalmatlansági indítványról
Utoljára módositva: 2019-10-02 17:20:01

Meghiúsította az ellenzék a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) tervét, amely szerint a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítványról szombaton szavazzanak a törvényhozók, amikor rendes körülmények között a képviselők és szenátorok többsége nem tartózkodik a fővárosban.

A bizalmatlansági indítvány hétvégi időzítéséről, amire még nem volt példa a rendszerváltás óta, a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága döntött szerdán, ahol a PSD-nek többsége van. E döntés megvalósításához azonban arra lett volna szükség, hogy ezután a képviselőház és szenátus együttes ülésén még szerdán felolvassák az indítvány szövegét. Ezt azonban az ellenzéknek sikerült meghiúsítania azáltal, hogy — 194 ellenszavazattal a PSD 181 támogató voksával szemben — elvetették a házbizottság által javasolt napirendet.

Ludovic Orban, a bizalmatlansági indítványt kezdeményező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a Dăncilă kormány elvesztette parlamenti támogatottságát, és az ellenzék került többségbe. Azt Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata elnöke is elismerte, hogy „matematikailag” a PSD-nek nincs többsége a parlamentben, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány leváltásához a bizalmatlansági indítványt a törvényhozók többségének, legalább 233 honatyának meg kell szavaznia.

A házelnök szerint a kormánypárt az ülés után megállapodott az ellenzékkel abban, hogy a bizalmatlansági indítványt csütörtökön olvassák fel, majd jövő csütörtökön, október 10-én vitatják és szavazzák meg a két ház együttes ülésén.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a kétkamarás parlament együttes ülésén, majd három nap eltelte után szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. Ciolacu szerint az alaptörvény szövegét úgy kell értelmezni, hogy „legalább, de nem pontosan” három napnak kell eltelnie az indítvány bemutatása és vitája között, így semmi akadálya annak, hogy jövő csütörtökön voksoljanak a kormánybuktató kezdeményezésről.

Mint ismeretes, azt követően alakult ki politikai válság, hogy a PSD koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Iohannis államfő azonban Dăncilă valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...