Meghúzni a költségvetés derékszíját
Utoljára módositva: 2018-02-22 15:37:33

Hamarosan „megvilágosodik” Egri, köszönhetően a bővített közvilágítási rendszernek, folytatódik a járdásítás, az ősztől induló napközi berendezése, a község fejlesztése — igaz, a költségvetés-tervezetet többször átírták, hogy mindenre fussa, s nehogy hoppon maradjanak.

„Nem állunk olyan nagyon rosszul, hiszen összesen 2 757 000 lejből gazdálkodunk idén — igaz, 177 000 lej még tavalyról ‘maradt meg’ —, de alaposan meg kellett gondoljuk minden lejnek a helyét, és meghúznunk a költségvetés derékszíját, nehogy hoppon maradjunk, főleg a fizetések terén” — magyarázza az Egrit vezető Márton Zsuzsanna, hozzátéve: nem kevesebb mint nyolcszor írták át a költségvetés tervezetét, míg megszületett a végső és pár nappal ezelőtt el is fogadott, amelyben az alkalmazottak bére végig, azaz év végéig fel van tüntetve. A tételek zömét idén is a fejlesztésre fordított összegek alkotják, a már tavaly megkezdettek folytatásának, illetve a most kezdődő fejlesztések költségei — e téren talán a legnagyobb beruházás a közvilágítás bővítése és modernizálása lesz, amelyet 100 000 euróból valósítanak meg. „Egy-két hónapon belül teljesen megvilágosodik Egri, 280 oszlopról szórják majd fényüket a lámpák, méghozzá egész éjszaka, hajnalig, most ugyanis éjfél után teljes sötétségbe borul a község” — mondja a polgármester. Ugyancsak jelentős összegből folytatódik a járdaöntés: tavaly Újegriben 400 méter járdát öntöttek, idén pedig Egriben folytatódik a járdásítás 2000 méter hosszan, 150 000 lej értékben, valamint Gombászpusztán alakítanak ki 1000 méteres járdaszakaszt. Ez utóbbi megvalósítás kicsit keményebb dió a megszokottnál, egyrészt, mert a Gombáspusztán áthaladó nemzetközi út mentén történő munkálatok miatt különböző, komplexebb engedélyeket kellett beszerezniük, másrészt, mert az 1000 méterből alig 300 méteren van valamiféle tessék-lássék járdaszerű ösvény, a többi 700 méteren szó szerint alapjaitól kell kialakítani a járdát — a munkálatokat pedig szeretnék (az időjárás függvényében) minél hamarabb megkezdeni.

Tavaly decemberben írták alá a Helyi Fejlesztési Országos Programban (PNDL) az újegri iskola felújításának és bővítésének finanszírozási szerződését 734 000 lej értékben — s bár az osztályösszevonások Damoklész-kardja itt is a fejük fölött lebeg (a tanfelügyelőség kettőbe akarja sűríteni a három elemista osztályt), a polgármester nagyon határozottan nyomatékosítja: ebbe semmiképp nem fognak beleegyezni, és álláspontjukat már eljuttatták a tanfelügyelőséghez. „Ősztől kezdi meg működését a napközis óvoda, s hogy erre mekkora igény és szükség is van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már 25 kérvény érkezett csak Egriből. A napközi felszerelésére (kiságyak, takarók, polcok, játékok stb.) 30 000 lejt különítettünk el. Folytatjuk, pontosabban befejezzük a központi park rendbetételét is, tavaly a református templom háta mögötti részen már kicseréltük a játszótéri elemeket korszerű játszóeszközökre, és egy kültéri fitneszparkot létesítettünk fiataljaink számára, idénre már csak a füvesítés és a kerítés lefestése maradt — a református templom előtti parkrészt pedig sikerült teljes egészében felújítani (lefestettük a kerítést, térköves járdát alakítottunk ki, illetve egy pergola/árnyékoló díszíti a parkot, amely így már kültéri házasságkötésre is kiválóan alkalmas, mint ahogy éltek is ezzel a lehetőséggel a házasulandó ifjak” — sorolja Márton Zsuzsanna. Apróbb, ám annál fontosabb „szépészeti” rendeznivalók várnak a kultúrházra: a polgármesteri hivatalnak is helyt adó épület tetőszerkezetét tavaly tették rendbe (akárcsak a hivatal irodáit, az eddig kihasználatlanul pangó emeleti részen kialakítottak egy tanácstermet, a házasságkötő termet, és itt kapott helyet a községi könyvtár is), lecserélték a lécezést, és új cserepeket kapott a 880 négyzetméteres tető, s most már, hogy nem ázik be a kultúrház terme, ki is festik, új világítótesteket szerelnek fel, s a hatalmas színpad is függönyt kap — a felújítás annál is inkább szükségszerű, mert erre az évre is sok kulturális programot terveznek-szerveznek. „A hivatal épülete rendben van, most már a hozzá tartozó területeket és jogviszonyaikat kell rendbe tenni; elkészült a legelőrendezési terv is — eddig ingyenes volt a község több mint 360 hektárnyi legelőinek használata, az új törvénykezés értelmében kötelezően bérbe kell adni, és a tanácsnak március 1-ig meg kell szavaznia, el kell fogadnia, mennyiért adjuk bérbe. Szerencsére a 440-es törvény előírja azt is, hogy a bérlési igények elbírálásánál előnyt élveznek a helybeli állattartók — és hál’ Istennek van belőlük, az egyesület mellett több olyan egri gazda is van, akik 100–150 szarvasmarhát tartanak” — magyarázza.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...