Megidézték a középkort Erdődön
Utoljára módositva: 2014-07-21 09:23:42

Az elmúlt hét során második alkalommal szervezett középkori fesztivált az erdődi önkormányzat, melynek célja — a szórakoztatáson kívül — a felújított várrom népszerűsítése volt a turizmus fellendítése érdekében. Színes volt a program, jó volt a hangulat.

 

Középkori ruha- és fegyverbemutató, felvonulás, kiállítások, koncertek, konferenciák és sok egyéb érdekesség szerepelt a múlt hét során második alkalommal megrendezett erdődi középkori fesztivál programjában. A rendezvény egyik fő attrakciója a várrom alatti pincerendszer egy része volt, melyet első alkalommal nyitottak meg a nagyközönség számára. Az alagutakban hatalmas, több ezer literes hordókat lehetett megtekinteni, melyek mellett alig lehetett elférni, pedig meglehetősen tágasak a járatok. A vendégeket kalauzoló fiatalok érdeklődésünkre elmondták: a városvezetés biztosra veszi, hogy igaz a legenda, mely szerint az alagútrendszer elvezet a körülbelül 30 kilométerre levő nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz, melynek lovagterme alatt ér véget. A föld alatti járat (melyen át, szintén a legendák szerint, II. Rákóczi Ferenc fejedelem lóháton menekült üldözői elől) több helyen be van omolva, melynek feltárásához az idegenvezetők szerint keresi az anyagi fedezetet a helyi önkormányzat. A fesztivál során a leglátványosabb produkciókat idén is a többé-kevésbé autentikus ruházatba és fegyverzetbe öltözött Farkas Lovagrend tagjai szolgáltatták, akik sátraiknál harcművészeti bemutatókkal és különféle előadásokkal szórakoztatták a látogatókat. Esténként koncertekre várták az érdeklődőket — a bukaresti Bucium együttes több alkalommal is fellépett, igyekezve felidézni a letűnt idők hangulatát. Számos kiállítás, alkotótábor, középkori tematikájú foglalkozás is várta a fesztiválozókat, emellett pedig a polgármesteri hivatal nagytermében több tudományos igényű előadás is elhangzott. Horváth Richárd prezentációját megelőzően Eugeniu Avram prefektus üdvözletét Lorena Georgi, a kormánymegbízott tanácsosa tolmácsolta, kifejtve: a kormány Szatmár megyei képviselője nagyra értékeli az erdődiek arra irányuló igyekezetét, hogy keresett turisztikai célponttá tegyék a települést és a várromot. Mint ismeretes, a középkori erődítmény maradványait az elmúlt évek során pályázati források felhasználásával tárták fel és tették elérhetővé a közönség számára. Az összesen közel 4,5 millió euró értékű projekt keretében újították fel a nagykárolyi kastélyt is, melyet szintén idegenforgalmi látványossággá alakítottak. Az erdődi vár bástyájában történelmi témájú kiállítást is létrehoztak, ahol azonban egyelőre hiányoznak a külföldi turisták számára érthető magyarázó szövegek — a tárlatban a mai napig kizárólag román nyelvű szövegek segítik az érdeklődőket a tájékozódásban.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...