Megidézték a középkort Erdődön
Utoljára módositva: 2014-07-21 09:23:42

Az elmúlt hét során második alkalommal szervezett középkori fesztivált az erdődi önkormányzat, melynek célja — a szórakoztatáson kívül — a felújított várrom népszerűsítése volt a turizmus fellendítése érdekében. Színes volt a program, jó volt a hangulat.

 

Középkori ruha- és fegyverbemutató, felvonulás, kiállítások, koncertek, konferenciák és sok egyéb érdekesség szerepelt a múlt hét során második alkalommal megrendezett erdődi középkori fesztivál programjában. A rendezvény egyik fő attrakciója a várrom alatti pincerendszer egy része volt, melyet első alkalommal nyitottak meg a nagyközönség számára. Az alagutakban hatalmas, több ezer literes hordókat lehetett megtekinteni, melyek mellett alig lehetett elférni, pedig meglehetősen tágasak a járatok. A vendégeket kalauzoló fiatalok érdeklődésünkre elmondták: a városvezetés biztosra veszi, hogy igaz a legenda, mely szerint az alagútrendszer elvezet a körülbelül 30 kilométerre levő nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz, melynek lovagterme alatt ér véget. A föld alatti járat (melyen át, szintén a legendák szerint, II. Rákóczi Ferenc fejedelem lóháton menekült üldözői elől) több helyen be van omolva, melynek feltárásához az idegenvezetők szerint keresi az anyagi fedezetet a helyi önkormányzat. A fesztivál során a leglátványosabb produkciókat idén is a többé-kevésbé autentikus ruházatba és fegyverzetbe öltözött Farkas Lovagrend tagjai szolgáltatták, akik sátraiknál harcművészeti bemutatókkal és különféle előadásokkal szórakoztatták a látogatókat. Esténként koncertekre várták az érdeklődőket — a bukaresti Bucium együttes több alkalommal is fellépett, igyekezve felidézni a letűnt idők hangulatát. Számos kiállítás, alkotótábor, középkori tematikájú foglalkozás is várta a fesztiválozókat, emellett pedig a polgármesteri hivatal nagytermében több tudományos igényű előadás is elhangzott. Horváth Richárd prezentációját megelőzően Eugeniu Avram prefektus üdvözletét Lorena Georgi, a kormánymegbízott tanácsosa tolmácsolta, kifejtve: a kormány Szatmár megyei képviselője nagyra értékeli az erdődiek arra irányuló igyekezetét, hogy keresett turisztikai célponttá tegyék a települést és a várromot. Mint ismeretes, a középkori erődítmény maradványait az elmúlt évek során pályázati források felhasználásával tárták fel és tették elérhetővé a közönség számára. Az összesen közel 4,5 millió euró értékű projekt keretében újították fel a nagykárolyi kastélyt is, melyet szintén idegenforgalmi látványossággá alakítottak. Az erdődi vár bástyájában történelmi témájú kiállítást is létrehoztak, ahol azonban egyelőre hiányoznak a külföldi turisták számára érthető magyarázó szövegek — a tárlatban a mai napig kizárólag román nyelvű szövegek segítik az érdeklődőket a tájékozódásban.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...