Megidézték a középkort Erdődön
Utoljára módositva: 2014-07-21 09:23:42

Az elmúlt hét során második alkalommal szervezett középkori fesztivált az erdődi önkormányzat, melynek célja — a szórakoztatáson kívül — a felújított várrom népszerűsítése volt a turizmus fellendítése érdekében. Színes volt a program, jó volt a hangulat.

 

Középkori ruha- és fegyverbemutató, felvonulás, kiállítások, koncertek, konferenciák és sok egyéb érdekesség szerepelt a múlt hét során második alkalommal megrendezett erdődi középkori fesztivál programjában. A rendezvény egyik fő attrakciója a várrom alatti pincerendszer egy része volt, melyet első alkalommal nyitottak meg a nagyközönség számára. Az alagutakban hatalmas, több ezer literes hordókat lehetett megtekinteni, melyek mellett alig lehetett elférni, pedig meglehetősen tágasak a járatok. A vendégeket kalauzoló fiatalok érdeklődésünkre elmondták: a városvezetés biztosra veszi, hogy igaz a legenda, mely szerint az alagútrendszer elvezet a körülbelül 30 kilométerre levő nagykárolyi Károlyi-kastélyhoz, melynek lovagterme alatt ér véget. A föld alatti járat (melyen át, szintén a legendák szerint, II. Rákóczi Ferenc fejedelem lóháton menekült üldözői elől) több helyen be van omolva, melynek feltárásához az idegenvezetők szerint keresi az anyagi fedezetet a helyi önkormányzat. A fesztivál során a leglátványosabb produkciókat idén is a többé-kevésbé autentikus ruházatba és fegyverzetbe öltözött Farkas Lovagrend tagjai szolgáltatták, akik sátraiknál harcművészeti bemutatókkal és különféle előadásokkal szórakoztatták a látogatókat. Esténként koncertekre várták az érdeklődőket — a bukaresti Bucium együttes több alkalommal is fellépett, igyekezve felidézni a letűnt idők hangulatát. Számos kiállítás, alkotótábor, középkori tematikájú foglalkozás is várta a fesztiválozókat, emellett pedig a polgármesteri hivatal nagytermében több tudományos igényű előadás is elhangzott. Horváth Richárd prezentációját megelőzően Eugeniu Avram prefektus üdvözletét Lorena Georgi, a kormánymegbízott tanácsosa tolmácsolta, kifejtve: a kormány Szatmár megyei képviselője nagyra értékeli az erdődiek arra irányuló igyekezetét, hogy keresett turisztikai célponttá tegyék a települést és a várromot. Mint ismeretes, a középkori erődítmény maradványait az elmúlt évek során pályázati források felhasználásával tárták fel és tették elérhetővé a közönség számára. Az összesen közel 4,5 millió euró értékű projekt keretében újították fel a nagykárolyi kastélyt is, melyet szintén idegenforgalmi látványossággá alakítottak. Az erdődi vár bástyájában történelmi témájú kiállítást is létrehoztak, ahol azonban egyelőre hiányoznak a külföldi turisták számára érthető magyarázó szövegek — a tárlatban a mai napig kizárólag román nyelvű szövegek segítik az érdeklődőket a tájékozódásban.

 

Babos Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...