Megint baj lehet a tankönyvekkel
Utoljára módositva: 2019-07-25 10:45:57

A következő tanévben már a 7. osztályosok is új tankönyvekből tanulnak. Vagyis tanulnának, ha elkészülnének: egyelőre ugyanis az új tankönyvek mindössze 5,73%-ára írták alá a keretmegegyezést.

A hetedikesek számára készülő tankönyvek mindössze 5,73 százaléka kapott eddig zöld utat a nyomtatásra, miközben alig több mint másfél hónap múlva kezdődik a 2019/2020-as tanév — derül ki az Oktatási Minisztérium adataiból.

A szaktárca tájékoztatása szerint a nemsokára induló tanévben használandó hetedikes tankönyvek az óvások elbírálásának fázisában vannak. Szeptemberben pontosan 2 685 349 tankönyvre lenne szükség — derül ki a szaktárca adataiból, viszont mindössze 153 960-ra írták alá a szerződést, tehát egyelőre úgy néz ki, hogy mindössze 5,73 százalékuk kerül majd a diákok padjaira; 2 500 680 tankönyv, azaz a 93,12 százalékuk esetében pedig még az Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) döntésére kell várni.

A szeptember 9-én már a hetedik évfolyamot kezdő diákok annak a generációnak a tagjai, amely számára az új tantervek szerint zajlott az oktatás első osztálytól. Ők azok, akik számára nem első osztállyal, hanem előkészítővel vette kezdetét az általános iskola, és szintén ők azok, akik számára eddig egyetlen évben sem sikerült becsengetésre elkészíteni minden új tankönyvet — kisebb-nagyobb csúszások folyamatosan történtek, egyetlen tanév sem indult problémamentesen. Két éve például az oktatási minisztérium által meghirdetett versenytárgyalás végén a vesztes kiadók által benyújtott óvások miatt csak november végén adták ki a tankönyvek nagy részét, de azokat is csak román nyelven. A magyar tannyelvű iskolák pedig nem rendelték meg ezeket, így a magyar nyelv és irodalom, illetve a hittankiadványokon kívül nem is volt magyar nyelvű könyv az akkor ötödikesek iskolatáskájában. Nem kizárt, hogy szeptemberben részben megint magyar tankönyvek nélkül maradnak a diákok.

A tankönyvkiadást Romániában jelenleg a 3.103/28.01.2019-es miniszteri rendelet szabályozza: magánkiadók pályázhatnak tankönyveikkel a tanügyminisztérium és a hozzá tartozó Értékelési és Vizsgabizottság (CNEE) által kiírt közbeszerzésen. A hatályos miniszteri rendelet szerint digitális változat is kell hogy készüljön a tankönyvekhez, aminek előállítása tankönyvenként több mint 10 000 eurós költséget jelent. Ezzel viszont az a baj, és erre a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának oktatóközössége is felhívta már idén a figyelmet, hogy a licites eljárással a kiadóknak nem rentábilis kisebbségi tankönyveket kiadniuk.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...