Megint becsődölt a rendszer
Utoljára módositva: 2019-07-11 12:29:13

Ismét leállt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) informatikai rendszere. A műszaki hiba rendkívüli mértékben megnehezíti és lassítja a többi között a háziorvosok munkáját.

Az CNAS informatikai rendszere újból becsődölt a csütörtöki nap folyamán: meghibásodás miatt nem lehet aktiválni a betegek egészségügyi kártyáját, és nem tudnak elektronikus recepteket valamint küldő papírokat kiállítani a háziorvosok. A CNAS szerint a hiba elhárításáig az egészségügyi szolgáltatásokat, a gyógyszer és orvosi segédeszköz kiadásokat offline módban folytatják.

A Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) éppen egy hónappal ezelőtt hívta fel ismét a figyelmet arra, hogy teljes összeomlás szélén áll az egységes informatikai rendszer és a a problémák haladéktalan megoldását követelte. Kihangsúlyozták: nap mint nap „egyre nagyobb kín” számukra eleget tenni orvosi kötelességüknek, hiszen folyamatosan problémák adódnak az informatikai rendszerrel, amely kapcsolatot teremt az egészségügyi szolgáltató, az egészségbiztosító és a páciens között.

A SNMF szerint a rendszerhibák áthidalhatatlan problémákat okoznak az orvosoknak mind bürokrácia, mind a betegekkel való kommunikáció tekintetében. A szervezet rámutatott: a háziorvosok által kiállított bizonyos dokumentumok – például beutalók vagy elektronikus vények – 72 óráig érvényesek, de többször előfordult, hogy egy háromnapos időszak alatt összesen mintegy 2–3 órán át működött a rendszer.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár egyébként május 10-étől megfigyeli a rendszer működését, és a háziorvosok naponta osztályzatot adnak rá az észleltek alapján. „Mindenki nagy meglepetésére közvetlenül a monitorozó mechanizmus nyilvános elindítása után jobban működött a rendszer pár hétig, majd ismét csődöt mondott” – állítja a SNMF, amely szerint az egységes informatikai rendszer 0,33-as minősítést kapott a háziorvosoktól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...