Megint nem működik a röntgen
Utoljára módositva: 2018-07-11 09:42:28

Ismét leállt a Nagykárolyi Városi Kórház röntgengépe. A probléma nem új keletű, de a végleges megoldás még várat magára, Bukarestből ugyanis nem érkezik pénz a kórház korszerűsítésére.

Bő egy évvel ezelőtt a városvezetés úgy tervezte, hogy két röntgengépet vásárol esetleges kormánytámogatás révén vagy pályázati úton, de attól sem zárkózott el akkor, hogy önerőből vásárolja meg az egészségügyi intézmény működése szempontjából oly fontos eszközt.

Akkor Várna Levente, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal keretében működő Tanügyi és Egészségügyi Igazgatóság vezetője arról nyilatkozott lapunknak, hogy kormánytámogatás híján önerőből vennének egy gépet, míg pályázati úton egy másikat.

„A tavalyi év nagy ígérete volt részünkről az új kórházi röntgengépnek a beszerzése, s ehhez szeretnénk tartani magunkat idén. Két lehetőségünk is van röntgengépvásárlásra, az egyik az a RO–HU-s projekt, amely Kisvárdával közösen készül, illetve saját költségvetésünkbe is betettük egy új készülék vásárlását. Májusig veszünk egyet attól függetlenül, hogy a Kisvárdával közös projekt milyen eredménnyel zárul. Ha kedvező lesz az eredmény, akkor további egészségügyi felszerelésekkel korszerűsítjük a kórházunkat” — mondta idén januárban Várna.

Azóta kiderült, hogy egyik beruházásból sem lett semmi, a meglévő röntgengépet megjavították, viszont az elavult szerkezet a napokban ismét leállt. Nem tudni, van-e mód a javítására, s azt sem, hogy mikortól tudják ismét használatba venni.

„Én úgy gondolom, hogy a nagykárolyi önkormányzat mindent megtesz a kórház megfelelő működése érdekében. Most a röntgengép, de félő, hogy hamarosan a többi, meglehetősen korszerűtlennek mondható, ugyanakkor igencsak kihasznált kórházi eszközünk is leáll, s akkor nem tudom, hogyan működik majd tovább az intézményünk. Alapgépekről beszélek most. Azt reméltem, hogy a kormány biztosítja majd az anyagi fedezetet a kórházi felszerelések beszerzésére, ugyanis nem a helyi önkormányzat kötelessége több százezer eurós gépeket vásárolni, hanem a kormányé. Azonban mióta nem Cseke Attilának hívják az egészségügyi minisztert, mi egy huncut vasat sem kaptunk beruházási céllal a kórházunkra. Ha ez tovább folytatódik, akkor még több gépünk tönkremegy, és hiába fizetjük meg az orvosainkat és az egészségügyi kádereinket, egyszerűen nem lesz mivel dolgozniuk, diagnosztizálniuk. A kérdés az, hogy a város milyen beruházástól vegye el a pénzt, hogy az állami kórházat felszerelje, ha már a kormány egyszerűen nem vesz tudomást ezekről a problémákról. Hónapokkal ezelőtt a Regionális Operatív Programhoz letettünk egy pályázatot, amelybe belefoglaltuk a szükséges gépek beszerzésére vonatkozó szándékunkat. Több százezer eurós összértékű a projekt, amely lehetőséget egy jelent ennek a gondnak az orvoslására. Összesen 900 ezer euróra pályáztunk, s ebből a pénzből nagyon fontos felszereléseket tudnánk beszerezni. A nagykárolyi kórháznak 700 ezer euróra lenne szüksége ahhoz, hogy elvégezhetőek legyenek a mindennapi betegellátáshoz szükséges vizsgálatok. A mostani pályázatunkban a beszerzésre váró gépek szükségességét tekintve a röntgengépet tettük az első helyre, hiszen ez az egyik legfontosabb. Doppler-készülék, ami a nőgyógyászati vizsgálatokat segítené, mammográfiás vizsgálatokat lehetővé tevő készülék, laborvizsgálatok hatékonyabb végzésére szolgáló felszerelések, ezek is szerepelnek a 14 tételt tartalmazó listánkon. Nagyon reméljük, hogy ez a pályázatunk sikeres lesz, és ha nem is százszázalékos, de legalább részleges finanszírozást nyerünk. Ha mégsem, akkor nekünk kell megvennünk a szükséges gépeket, valószínűleg hitelből” — mondta Kovács Jenő polgármester.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...