Mégis befut a felújítás vonata?
Utoljára módositva: 2019-05-29 19:36:13

Végre kiírták a közbeszerzési eljárást a szatmárnémeti és a nagykárolyi vasútállomás épületének felújítására, azaz első lépésként a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére.

 „Alig” hároméves késéssel, de úgy tűnik, csak bedöcög a felújítás vonata a szatmárnémeti állomásra is — a Román Vasúttársaság meghirdette a közbeszerzési eljárást az épület, valamint a nagykárolyi állomásépület felújítása megvalósíthatósági tanulmányaira, az ajánlatok benyújtásának határideje pedig június 27-e. Persze ez még nem jelenti százszázalékosan a megvalósítást (hiszen számtalan más esetben készültek megvalósíthatósági tanulmányok, s porosodnak fiókok mélyén), de egy lépés a felújítás felé, amire már nagyon megérett a szatmári (és nem csak) utazóközönséget 119 éve kiszolgáló épület, amelyen utoljára 1988-ban végeztek nagyobb felújítási munkálatokat, s az azóta eltelt három évtized során nemigen törődtek a karbantartással (igaz, nem is nagyon volt miből). Kényszerből „részleges felújítást” 2015-ben élt meg, vadonatúj cseréptetőt kapva, amikor az elhanyagoltság miatt a cserepeket tartó lécek teljesen elkorhadtak, az esővíz befolyt a padlásra, eláztatta a mennyezetet, és hatalmas vakolatdarabok hullottak le a csarnok és a folyosó mennyezetéről, illetve tavaly, amikor eltüntették a három évvel korábbi munkálatok nyomait.

A szatmárnémeti vasútállomás első, a mostaninál szerényebb és kisebb épületét 1871. szeptember 25-én adták használatba, egyszerre a Nagykároly–Szatmárnémeti vasútvonal megnyitásával, majd 1899 novemberében felavatták a mostani, impozáns, neoreneszánsz és eklektikus stíluselemeket, szimmetrikus díszítéseket hordozó épületet, amelyet Pfaff Ferenc (az Osztrák–Magyar Monarchia számos vasútállomásának megálmodója) tervezett, az utazóközönség igényeit messzemenően figyelembe véve — olyannyira, hogy azok ma is megfelelnek a célnak. Érvényes ez a Szatmárnémetinél alig egy évtizeddel később, ugyancsak Pfaff Ferenc tervei alapján megépült nagykárolyi állomásépületre is, amelyet súlyos találatok értek a kisváros második világháborús bombázásakor — ezeket természetesen később kijavították, de általános, nagy felújítást az az épület sem élt meg.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...