Mégis befut a felújítás vonata?
Utoljára módositva: 2019-05-29 19:36:13

Végre kiírták a közbeszerzési eljárást a szatmárnémeti és a nagykárolyi vasútállomás épületének felújítására, azaz első lépésként a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére.

 „Alig” hároméves késéssel, de úgy tűnik, csak bedöcög a felújítás vonata a szatmárnémeti állomásra is — a Román Vasúttársaság meghirdette a közbeszerzési eljárást az épület, valamint a nagykárolyi állomásépület felújítása megvalósíthatósági tanulmányaira, az ajánlatok benyújtásának határideje pedig június 27-e. Persze ez még nem jelenti százszázalékosan a megvalósítást (hiszen számtalan más esetben készültek megvalósíthatósági tanulmányok, s porosodnak fiókok mélyén), de egy lépés a felújítás felé, amire már nagyon megérett a szatmári (és nem csak) utazóközönséget 119 éve kiszolgáló épület, amelyen utoljára 1988-ban végeztek nagyobb felújítási munkálatokat, s az azóta eltelt három évtized során nemigen törődtek a karbantartással (igaz, nem is nagyon volt miből). Kényszerből „részleges felújítást” 2015-ben élt meg, vadonatúj cseréptetőt kapva, amikor az elhanyagoltság miatt a cserepeket tartó lécek teljesen elkorhadtak, az esővíz befolyt a padlásra, eláztatta a mennyezetet, és hatalmas vakolatdarabok hullottak le a csarnok és a folyosó mennyezetéről, illetve tavaly, amikor eltüntették a három évvel korábbi munkálatok nyomait.

A szatmárnémeti vasútállomás első, a mostaninál szerényebb és kisebb épületét 1871. szeptember 25-én adták használatba, egyszerre a Nagykároly–Szatmárnémeti vasútvonal megnyitásával, majd 1899 novemberében felavatták a mostani, impozáns, neoreneszánsz és eklektikus stíluselemeket, szimmetrikus díszítéseket hordozó épületet, amelyet Pfaff Ferenc (az Osztrák–Magyar Monarchia számos vasútállomásának megálmodója) tervezett, az utazóközönség igényeit messzemenően figyelembe véve — olyannyira, hogy azok ma is megfelelnek a célnak. Érvényes ez a Szatmárnémetinél alig egy évtizeddel később, ugyancsak Pfaff Ferenc tervei alapján megépült nagykárolyi állomásépületre is, amelyet súlyos találatok értek a kisváros második világháborús bombázásakor — ezeket természetesen később kijavították, de általános, nagy felújítást az az épület sem élt meg.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...