Megjelent a beiskolázási menetrend
Utoljára módositva: 2020-02-23 21:46:45

Az előkészítő osztályba történő beiratkozás első szakasza március 4-e és 23-a, a második szakasz április 23-a és 30-a között zajlik — a 2020/2021-es tanév beiskolázási rendjét és módszertanát megszabó rendelet pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben.


A rendelet értelmében azokat a gyermekeket lehet beíratni előkészítő osztályba, akik 2020. augusztus 31-ével bezárólag betöltik hatodik életévüket. A szülők igénylésére a 6. életévüket 2020. szeptember elseje és december 31-e között betöltő gyerekeket is be lehet íratni az iskolába, amennyiben az úgynevezett pszichoszomatikus felmérés során iskolaéretteknek nyilvánítják őket.
A rendelet szerint minden gyermeket felvesznek a lakhelye szerinti körzeti iskolába, a fennmaradó helyeket pedig a más körzetekből vagy más településről érkező gyerekek tölthetik be.
A megyei bizottságok ingyen hívható telefonvonalat létesítenek, amelyen a szülők április 19-ig információkat kaphatnak a beiskolázással kapcsolatban.
A jelentkezőket az iratkozási folyamat lezárulása után sorolják be osztályokba, a tanfelügyelőségek által kidolgozott és az igazgatótanács által jóváhagyott, „átlátható, méltányos, diszkriminációmentességet és inklúziót biztosító” eljárás alapján — szögezi le a rendelet.
Eszerint az iskolák és a megyei tanfelügyelőségek február 24-én teszik közzé az iskolai körzetek jegyzékét, illetve az előkészítő osztályok számát.
Február 25-e és március 9-e között a tanintézmények nyílt napokat tartanak, mely alkalomból a szülőknek, a gyerekeknek és más érdeklődőknek lehetőségük lesz ellátogatni az iskolákba, elbeszélgetni a tanítónőkkel. Ugyanebben az időszakban az óvodákban is találkozókat kell szervezni, amelyeken tanácsokkal, útmutatással szolgálnak majd a szülőknek.
A pszichoszomatikus felmérésekre február 25-e és március 20-a között kerül sor — szögezi le a rendelet.
Március 26-án a beiskolázással foglalkozó országos bizottság egy számítógépes program segítségével összesíti a beiratkozási kérelmeket, és megtörténik a lakhely szerinti körzeti iskolákba való elosztás. Március 27-e és 30-a között a tanintézmények besorolják a szabadon maradt helyekre a más körzetekből vagy más településekről jelentkezőket. Túljelentkezés esetén a különféle általános, illetve a tanintézmények által megszabott sajátos kritériumok alapján rangsorolják a gyerekeket.
Azoknak a szülőknek a kérelmét, akik nem a lakhelyük szerinti körzeti iskolába íratták a gyermeküket, a kiválasztott tanintézményben azonban nem jutott hely számukra, március 31-én tárgyalják majd meg az illetékes bizottságok.
A beiratkozások első szakaszában felvételt nyert gyermekek névsorát, a fennmaradó helyek számát és az első szakaszban elutasított jelentkezők jegyzékét április 1-jén teszik közzé a tanintézmények székhelyén és a megyei tanfelügyelőségek honlapján.
A beiratkozások második szakasza április 23-án kezdődik és 30-áig tart. Az előkészítő osztályokba felvételt nyert gyerekek végleges listáját május 7-én teszik közzé, május 8-a és 15-e között pedig rendezni kell a be nem íratott, de iskolaköteles gyerekek helyzetét — áll még a rendeletben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...