Megjelent a hazai dinnye
Utoljára módositva: 2019-07-03 13:45:35

Az elmúlt napokban Szatmárnémeti 1-es számú élelmiszerpiacán megjelent az Érmihályfalván termesztett dinnye, ami minőségében sokkal jobb, mint amit külföldről hoznak be.

Nagy Gergőt és testvérét, Nagy Endrét, valamint annak feleségét már sokan ismerik az 1-es számú élelmiszerpiacon, hiszen az általuk termesztett és forgalmazott dinnye a legjobbak közé tartozik. Nagy Endréék számára nem igazán felelnek meg a piaci feltételek, mert délután már egyre kevesebben vannak, kora este pedig már bezárják a piacot. Ezentúl a Károlyi út 7. szám alatt (a Caritas Medica és a Kaufland között) lesznek elérhetők reggel 9 órától este 10 óráig.

A termesztő elmondta, hogy idén elég sok probléma volt a dinnyetermesztéssel. Amikor a kötés időszaka volt, a hőmérséklet alacsony volt, a növekedés és az érés időszakában pedig előbb túl meleg volt, majd jött az esős időjárás. Nagy tévedés bárkinek elhinni, hogy ebben az időszakban van már szabadban termesztett dinnye. Július 20-ig a régióban csak a fóliaházas dinnye érik be, a szabadban termesztett július 20. után kezd beérni. A legkorábban kialakított parcellákon sem ért még meg a szabadban termesztett dinnye. A korábbi években — amikor az időjárás kedvezőbb volt — július elején már szüretelték a szabadban termesztett dinnyét.

Nagyék arra törekednek, hogy megtartsák a hitelességüket. A legjobb holland vetőmagokat használják, folyamatosan kísérleteznek a palánták nevelésével. Nem ragadnak le egy bizonyos fajtánál vagy egy termesztési módnál, hanem igyekeznek javítani a minőségen. Jelenleg a csíkos, nagy testű fajták bizonyulnak a legjobbaknak. Ezek között van korai, középkorai és későbbi típus is.

A piacon több helyen kínálnak dinnyét, megpróbálják elhitetni a vásárlókkal, hogy azokat a megyében termesztették, de ez nem igaz, hiszen sosem érett meg ilyen korán a hazai dinnye. Nagy áldozatokat kell hozni azért, hogy fóliasátrakat készítsenek, s azokban biztosítsák azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy júliusra beérjen a dinnye. A fóliaalagutas módszerrel termesztett dinnye is csak ezután kerül majd a piacra. Van egy sorrend: fóliaházas, fóliaalagutas és szabad termesztésű. A fóliaalagutas azt jelenti, hogy a korai időszakban le van takarva, később lekerül róla a fólia, és a szabadban érik. Az a dinnye, ami takarás nélkül a szabadban érik, csak augusztusban szüretelhető. Az a dinnye, ami eddig a piacokon volt, és ott van sok helyen ma is, Görögországból vagy még távolabbról érkezik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...