Megjelent a hazai dinnye
Utoljára módositva: 2019-07-03 13:45:35

Az elmúlt napokban Szatmárnémeti 1-es számú élelmiszerpiacán megjelent az Érmihályfalván termesztett dinnye, ami minőségében sokkal jobb, mint amit külföldről hoznak be.

Nagy Gergőt és testvérét, Nagy Endrét, valamint annak feleségét már sokan ismerik az 1-es számú élelmiszerpiacon, hiszen az általuk termesztett és forgalmazott dinnye a legjobbak közé tartozik. Nagy Endréék számára nem igazán felelnek meg a piaci feltételek, mert délután már egyre kevesebben vannak, kora este pedig már bezárják a piacot. Ezentúl a Károlyi út 7. szám alatt (a Caritas Medica és a Kaufland között) lesznek elérhetők reggel 9 órától este 10 óráig.

A termesztő elmondta, hogy idén elég sok probléma volt a dinnyetermesztéssel. Amikor a kötés időszaka volt, a hőmérséklet alacsony volt, a növekedés és az érés időszakában pedig előbb túl meleg volt, majd jött az esős időjárás. Nagy tévedés bárkinek elhinni, hogy ebben az időszakban van már szabadban termesztett dinnye. Július 20-ig a régióban csak a fóliaházas dinnye érik be, a szabadban termesztett július 20. után kezd beérni. A legkorábban kialakított parcellákon sem ért még meg a szabadban termesztett dinnye. A korábbi években — amikor az időjárás kedvezőbb volt — július elején már szüretelték a szabadban termesztett dinnyét.

Nagyék arra törekednek, hogy megtartsák a hitelességüket. A legjobb holland vetőmagokat használják, folyamatosan kísérleteznek a palánták nevelésével. Nem ragadnak le egy bizonyos fajtánál vagy egy termesztési módnál, hanem igyekeznek javítani a minőségen. Jelenleg a csíkos, nagy testű fajták bizonyulnak a legjobbaknak. Ezek között van korai, középkorai és későbbi típus is.

A piacon több helyen kínálnak dinnyét, megpróbálják elhitetni a vásárlókkal, hogy azokat a megyében termesztették, de ez nem igaz, hiszen sosem érett meg ilyen korán a hazai dinnye. Nagy áldozatokat kell hozni azért, hogy fóliasátrakat készítsenek, s azokban biztosítsák azokat a feltételeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy júliusra beérjen a dinnye. A fóliaalagutas módszerrel termesztett dinnye is csak ezután kerül majd a piacra. Van egy sorrend: fóliaházas, fóliaalagutas és szabad termesztésű. A fóliaalagutas azt jelenti, hogy a korai időszakban le van takarva, később lekerül róla a fólia, és a szabadban érik. Az a dinnye, ami takarás nélkül a szabadban érik, csak augusztusban szüretelhető. Az a dinnye, ami eddig a piacokon volt, és ott van sok helyen ma is, Görögországból vagy még távolabbról érkezik.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...