Megjelent Kiss Kálmán helytörténész újabb könyve
Utoljára módositva: 2014-03-31 10:16:20

A Partiumi füzetek sorozatban jelent meg Kiss Kálmán helytörténész Túrterebes földrajzi neveinek története című kötete, mely szaktudományi magyarázatokat és reflexiókat tartalmaz.

 

Kiss Kálmán

„A közösségért érzett felelősség szellemében mindenkor az értékek felismerésére, megőrzésére törekedett — írja Kiss Kálmánról Bura László a könyv előszavában. — Tette ezt a kommunista diktatúra ideológiai-politikai elnyomással terhes éveiben, és az ezt követő változás világában is. Jól tudta, hogy a népi összetartozás legfontosabb összetevője mindenekelőtt az anyanyelv és a néphagyományok. Figyelte, tanulmányozta tehát őket, de mellettük kereste-kutatta az ezekre (és a falu történelmére) vonatkozó szakirodalmat is. Az egyházi közösségekre és egykori iskoláikra vonatkozó adatokat kapott az egyházközségek kiadatlan kézirataiból is.”

„A Partiumi füzetekben közölt, avagy önálló könyvként megjelent írásokat követi most Túrterebes földrajzi neveinek, helyneveinek számbavétele, bemutatása, természetesen sok szaktudományi magyarázattal és a szerző reflexióival” — olvashatjuk szintén az előszóban. — A most megjelent kötet a múlt és a jelen összekapcsolása, események és hangulatok emlékének őrzője.”

— Hasznos dolog lenne — állítja Kiss Kálmán —, ha az erdélyi magyar közösség az iskolában tanulná nemzete történelmét, és ezen belül saját szülőföldjének múltját is. Nemzetiségi létformánk arra késztet mindannyiunkat, hogy visszatekintsünk a múltba, és felidézzük a múlt eseményeit, egy közösség életét, küzdelmeit, áldozatkészségét, hagyományait és a századok főbb eseményeit. Éppen a földrajzi nevek léte és fennmaradása ékes bizonyítékai a múltban lezajlott történelmi eseményeknek és történéseknek.

Kiss Kálmán újabb könyvében olyan adatok szerepelnek, amelyek kimaradtak Túrterebes monográfiájából. Itt nem csak a helynevek megmagyarázása szerepel, hanem azok története is. Benne vannak a határnevek, a hegy, az üvegpince, a vásártér története. Az volt a cél, hogy elsőként a helyi közösség számára legyenek hozzáférhetők ezek az adatok, és tudatosodjon a lakosokban, hogy milyen volt a sorsa ennek a többnemzetiségű közösségnek.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...