Megjelent Kiss Kálmán helytörténész újabb könyve
Utoljára módositva: 2014-03-31 10:16:20

A Partiumi füzetek sorozatban jelent meg Kiss Kálmán helytörténész Túrterebes földrajzi neveinek története című kötete, mely szaktudományi magyarázatokat és reflexiókat tartalmaz.

 

Kiss Kálmán

„A közösségért érzett felelősség szellemében mindenkor az értékek felismerésére, megőrzésére törekedett — írja Kiss Kálmánról Bura László a könyv előszavában. — Tette ezt a kommunista diktatúra ideológiai-politikai elnyomással terhes éveiben, és az ezt követő változás világában is. Jól tudta, hogy a népi összetartozás legfontosabb összetevője mindenekelőtt az anyanyelv és a néphagyományok. Figyelte, tanulmányozta tehát őket, de mellettük kereste-kutatta az ezekre (és a falu történelmére) vonatkozó szakirodalmat is. Az egyházi közösségekre és egykori iskoláikra vonatkozó adatokat kapott az egyházközségek kiadatlan kézirataiból is.”

„A Partiumi füzetekben közölt, avagy önálló könyvként megjelent írásokat követi most Túrterebes földrajzi neveinek, helyneveinek számbavétele, bemutatása, természetesen sok szaktudományi magyarázattal és a szerző reflexióival” — olvashatjuk szintén az előszóban. — A most megjelent kötet a múlt és a jelen összekapcsolása, események és hangulatok emlékének őrzője.”

— Hasznos dolog lenne — állítja Kiss Kálmán —, ha az erdélyi magyar közösség az iskolában tanulná nemzete történelmét, és ezen belül saját szülőföldjének múltját is. Nemzetiségi létformánk arra késztet mindannyiunkat, hogy visszatekintsünk a múltba, és felidézzük a múlt eseményeit, egy közösség életét, küzdelmeit, áldozatkészségét, hagyományait és a századok főbb eseményeit. Éppen a földrajzi nevek léte és fennmaradása ékes bizonyítékai a múltban lezajlott történelmi eseményeknek és történéseknek.

Kiss Kálmán újabb könyvében olyan adatok szerepelnek, amelyek kimaradtak Túrterebes monográfiájából. Itt nem csak a helynevek megmagyarázása szerepel, hanem azok története is. Benne vannak a határnevek, a hegy, az üvegpince, a vásártér története. Az volt a cél, hogy elsőként a helyi közösség számára legyenek hozzáférhetők ezek az adatok, és tudatosodjon a lakosokban, hogy milyen volt a sorsa ennek a többnemzetiségű közösségnek.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A szabadság ötven árnyalata
Ma, 19:15
Jamie Dornan és Dakota Johnson visszatérnek Christian Grey és Anastasia Steele szerepében A SZABADSÁG ÖTVEN ÁRNYALATA moziváltozatában, mely az egész világot meghódító sikerkönyv trilógia harmadik része alapján készült. Az első rész filmváltozata 2015-ben, Valentin napon került a mozikba, és világviszonylatban csaknem 950 millió dolláros bevételt hozott. Az új rész 2018-ban szintén Valentin napon debütál a filmvásznon. A rendező A sötét örven árnyalatát is jegyző James Foley (Kártyavár), a forga
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Fekete Párduc
Ma, 21:15
A Marvel Studios Fekete Párduc című új filmjének hőse T Challa, aki apja halálát követően hazatér az elszigetelt, ám technológiailag fejlett afrikai országba, Wakanda királyságába, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...