Megjöttek a könyvtárosi képzésről szóló oklevelek
Utoljára módositva: 2019-08-13 10:09:46

Több mint egytucatnyi résztvevőnek szóltak tavasszal az informatikai lehetőségek praktikus felhasználásáról — sikeres volt az ingyenes nagykárolyi könyvtárosképzés idei alkalma.

Mint korábban beszámoltunk róla, Partiumban első helyszínként Nagykárolyban tartottak tavaly ősszel könyvtárosképzést. Mindezt egy oktatássorozat keretében tették, amelyet idén tavasszal folytattak. Az alkalom célja, hogy az itteni könyvtárosok számára is a magyarországihoz hasonló lehetőséget biztosítsanak. A képzésre a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület szervezésében került sor, amelyet a Könyvtári Intézet kért fel erre. Az az intézmény az Országos Széchényi Könyvtár keretében működik, és lényegében egy módszertani központ. 2008 óta szervezi a határon túli magyar könyvtárosok továbbképzését. Eleddig több állandó képzőhelyet alakított ki, és 2018-tól lehetőség nyílt arra, hogy bővítse ezek létszámát, és így került Nagykárolyba.

Amint annak idején megtudtuk, a Könyvtári Intézetnek célja az akkreditált képzéseit, amelyek megtartásához kevés számú oktató szükséges, minél több helyre elvinni. Ezenkívül nem akkreditált képzéseket is elvisz, ám azok is igazodnak tartalmukban, felépítésükben a könyvtári kurzusokhoz. Ezzel azt szeretné elérni, hogy a határon kívül élő magyar könyvtárosok is hasonló képzéseken vehessenek részt, mint a magyarországiak. Nyilván sem az óraszámot, sem teljes egészében a tantestületet nem tudják egy-egy kihelyezett képzésen biztosítani, mindazonáltal törekednek a kurzus hasznosságra. Ebben a viszonylatban kérték fel a megyei könyvtárakat, azok munkatársait arra, hogy vállaljanak részt a képzéssorozatban. Így a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai tartották a képzést Nagykárolyban. De például ők rendszeresen járnak Kárpátaljára is. Erdélyben Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön van még képzőhely, és immár Nagykárolyban is…

A mostani előadások tulajdonképpen számítógépes gyakorlati foglalkozások, és a humáninformatikai alkalmazások használata a digitális kompetenciafejlesztés jegyében címszó alatt a következő tematikákban szóltak a jelenlévőkhöz: a 21. századi könyvtárak szolgáltatási színterei, a könyvtár külső és belső kapcsolatrendszere, a hagyományos és az online kommunikáció könyvtári eszköztára.

A tavaszi kurzust tizenöten végezték el, a helyieken és környékbelieken kívül voltak szatmárnémetiek is, de például Érmihályfalváról is érkeztek ketten. Nagy a szórás szakmai szempontból is, a könyvtárosok mellett van művészettörténész, pedagógus, de például állatorvos is. Elmondásuk szerint hasznos volt a képzés, sok újdonságot hallottak. A kurzus elvégzéséről szóló oklevelek megérkeztek, a Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület székházában át is vehetők.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...