Megkapják a gazdák a támogatásokat
Utoljára módositva: 2014-10-18 11:18:39

A területalapú támogatások keretében előlegként 69 eurót kapnak hektáronként a mezőgazdászok, az összeg a hónap végére ott lesz a bankszámlákon, a másik részlet jövő év elején esedékes.

 

Többek között a kukoricatermesztők is kapnak támogatást

Azt követően, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt héten megállapította, a kormány pedig elfogadta a 2014-re közvetlenül járó egyedi területalapú támogatás (SAPS) értékét, csütörtöktől a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségei elkezdték utalni az első részletet, amely hétfőtől már megjelenik a gazdálkodók bankszámláján. Az egységes össztámogatás 156,89 euró hektáronként, a cukorrépa esetében 379,17 euró/ha, a rizsnél pedig 300 euró, ebből most előlegként 69 euró/hektár összeget kapnak meg a gazdálkodók, a támogatást 4,4102 lej/euró árfolyamon folyósítják.

Ebben az esztendőben Románia az uniós alapokból 8,7 millió hektárra összesen 1,367 milliárd eurót kapott, ehhez jön még a cukorrépa-termelőknek járó 3 millió euró és a rizstermesztésért kifizetendő 3 millió euró többlettámogatás. Korábban 79 euró/ha előlegről volt szót, de mivel ez nem lehet több, mint a teljes összeg 50 százaléka, 10 euróval kevesebbet kapnak a mostani első körben. „A következő két hét alatt 680 millió euró kerül a gazdák bankszámlájára, a 2-es tengely mentén folyósított összesen 618 millió euró mellé. Azért teszem ezt az ígéretet, hogy mindent elkövessünk a késések elkerülése érdekében. Meggyőződésem, hogy az elmúlt két évben azért teljesített jól a román mezőgazdaság, mert idejében ki tudtuk fizetni ezeket a támogatásokat a gazdáknak” — jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Az APIA szintén csütörtöktől kezdte el folyósítani a területalapú támogatás mellé járó kiegészítő támogatások (211-es – hátrányos hegyvidéki övezet; 212-es – hátrányos övezet; 214-es – agrár-környezetgazdálkodás) első részletét, a teljes összeg legfeljebb 74 százalékát. Ezekben az esetekben 4,47 lej/euró árfolyamon utalják a pénzt. .

Ami Szatmár megyét illeti, 21 405 gazdálkodó jogosult a támogatásra, ez összesen 232 365 hektárt jelent, tehát átlagosan több mint 10 hektár jut egy főre, az össztámogatás pedig közel 18,6 millió eurót tesz ki.

 

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...