Megkapják a gazdák a támogatásokat
Utoljára módositva: 2014-10-18 11:18:39

A területalapú támogatások keretében előlegként 69 eurót kapnak hektáronként a mezőgazdászok, az összeg a hónap végére ott lesz a bankszámlákon, a másik részlet jövő év elején esedékes.

 

Többek között a kukoricatermesztők is kapnak támogatást

Azt követően, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt héten megállapította, a kormány pedig elfogadta a 2014-re közvetlenül járó egyedi területalapú támogatás (SAPS) értékét, csütörtöktől a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei kirendeltségei elkezdték utalni az első részletet, amely hétfőtől már megjelenik a gazdálkodók bankszámláján. Az egységes össztámogatás 156,89 euró hektáronként, a cukorrépa esetében 379,17 euró/ha, a rizsnél pedig 300 euró, ebből most előlegként 69 euró/hektár összeget kapnak meg a gazdálkodók, a támogatást 4,4102 lej/euró árfolyamon folyósítják.

Ebben az esztendőben Románia az uniós alapokból 8,7 millió hektárra összesen 1,367 milliárd eurót kapott, ehhez jön még a cukorrépa-termelőknek járó 3 millió euró és a rizstermesztésért kifizetendő 3 millió euró többlettámogatás. Korábban 79 euró/ha előlegről volt szót, de mivel ez nem lehet több, mint a teljes összeg 50 százaléka, 10 euróval kevesebbet kapnak a mostani első körben. „A következő két hét alatt 680 millió euró kerül a gazdák bankszámlájára, a 2-es tengely mentén folyósított összesen 618 millió euró mellé. Azért teszem ezt az ígéretet, hogy mindent elkövessünk a késések elkerülése érdekében. Meggyőződésem, hogy az elmúlt két évben azért teljesített jól a román mezőgazdaság, mert idejében ki tudtuk fizetni ezeket a támogatásokat a gazdáknak” — jelentette ki Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter. Az APIA szintén csütörtöktől kezdte el folyósítani a területalapú támogatás mellé járó kiegészítő támogatások (211-es – hátrányos hegyvidéki övezet; 212-es – hátrányos övezet; 214-es – agrár-környezetgazdálkodás) első részletét, a teljes összeg legfeljebb 74 százalékát. Ezekben az esetekben 4,47 lej/euró árfolyamon utalják a pénzt. .

Ami Szatmár megyét illeti, 21 405 gazdálkodó jogosult a támogatásra, ez összesen 232 365 hektárt jelent, tehát átlagosan több mint 10 hektár jut egy főre, az össztámogatás pedig közel 18,6 millió eurót tesz ki.

 

Romász János

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 18:30
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...