Megkapta az Elméleti Líceum a zöld zászlót
Utoljára módositva: 2014-11-04 18:17:35

Közismert, hogy a nagykárolyi Elméleti Líceum berkein belül tevékenykedő Pro Terra Ökoklub tagjai szívügyüknek tekintik a környezetvédelmet, igyekezetüket már zöld zászlóval is díjazták.

A zöld zászló büszke tulajdonosaivá váltak az Elméleti Líceum diákjai

Pár héttel ezelőtt vehették át a nagykárolyi Pro Terra Ökoklub tagjai azt a zöld zászlót, amivel az ökoiskola-programban kifejtett tevékenységüket díjazták. Nagyon fontos trófea ez a zászló, magyarázta Menţiu Gabriella tanárnő, az Ökoklub vezetője, hiszen sokat dolgoztak azért, hogy kiérdemeljék. Az ökoiskola-programot (Eco-School) 1994-ben indította el világszerte a Dániában alapított Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány (Foundation for Economic Education – FEE). Azóta támogatja az Európai Unió és az ENSZ is a Környezetvédelmi Programja keretében. Célja, hogy a tanintézmények oktatási programjukban minél nagyobb szerepet kapjon a környezeti nevelés. A FEE 63 országban 72 környezetvédelmi egyesületet tömörít. Az ökoiskola-programot Romániában a bukaresti Kárpát–Duna Geoökológiai Központ koordinálja. Világszerte jelenleg 12 900 intézmény rendelkezik zöld zászlóval, tizenegymillió diák és fiatal, valamint 628 000 pedagógus érintett az ökoiskola-programban, mintegy négyezer településen. Immár Nagykároly is csatlakozott ehhez a körhöz. Kétévente felmérik a programban részt vevő tanintézményeket, hogy teljesítenek-e minden feladatot, ami ahhoz szükséges, hogy ehhez a zárt körhöz tartozzanak. Az egyik legfontosabb tevékenység, amit a cél érdekében kifejtenek: a környezettudatos nevelés. Ennek kapcsán az iskola diákjai számára igyekeznek minél többször előadásokat tartani, illetve megbeszéléseket szervezni, melyek témája a környezet védelme, s az, hogy ők személy szerint mit tehetnek azért, hogy bolygónkat minél tovább, minél jobb állapotban megőrizhessük. Minden évben két-két témakörben kell teljesíteniük a program résztvevőinek. Gyűjtöttek már szelektíven hulladékot, odafigyeltek az energiatakarékosságra, és beszéltek az egészséges életmódról is. Nagyon fontos továbbá, hogy megpróbálják környezetüket minél szebbé tenni. Ezért elkezdtek növényeket ültetni az iskola udvarában, valamint készítettek egy szabadtéri ökosarkot, ahol különböző programokat szerveznek. „Szerencsések vagyunk, hiszen erőfeszítéseinket, munkánkat átfogóan támogatja az iskola vezetősége. A zöld zászlót Tempfli Kinga biológia szakos tanárnő vette át Bukarestben. Az iskolánk 2016-ig kapta meg a zöld iskola címet. Ahhoz, hogy továbbra is méltóak legyünk erre a címre, több ökoprogramot kell majd végrehajtanunk. Ebből két tevékenységet már lebonyolítottunk: az egyiket az Állatok Világnapja kapcsán, míg a másik a Pro Terra Bike Race volt” — mondta el Menţiu.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...