Megkezdődött a Bolyai Nyári Akadémia
Utoljára módositva: 2016-07-11 17:11:15

Az RMPSZ 1993 óta évről évre megszervezi a Kárpát-medence legnagyobb magyar pedagógus-fórumát, a Bolyai Nyári Akadémiát. Szatmárnémetiben óvodapedagógusoknak és tanítóknak, Nagykárolyban a szakoktatásban dolgozó pedagógusok számára szerveznek képzést.

Idén két szekcióban is képzést szerveznek Szatmárnémetiben

„A modern pedagógus — megváltozott szerepek és készségek” a témája az idei, 24. alkalommal megrendezett Bolyai Nyári Akadémiának. Ezen a nyáron 19 szekcióban szerveznek továbbképzéseket a pedagógusok számára, háromnak pedig Szatmár megye ad otthont: ezen a héten az óvodapedagógusok „Az óvodapedagógusi szerep változásai és a változtatás módszerei a projektoktatás tükrében” elnevezésű képzésen, a tanítók pedig „Hatékony tanítási módszerek az iskolai motiváció fenntartása érdekében” tanfolyamon vesznek részt Szatmárnémetiben.

A Szatmár megyei résztvevők mellett a képzésekre Szilágy, Bihar és Máramaros megyéből is érkeztek oktatók, akiket hétfőn délelőtt egy rövid, ünnepélyes megnyitó keretében üdvözöltek a házigazdák és a szervezők.

Elsőként Baranyai Tibor, a Szatmár megyei RMPSZ elnöke, szervező üdvözölte a vendégeket és meghívottakat. „Nagy öröm, hogy míg tavaly egy szekció volt, addig idén már kettőnek is otthont ad Szatmárnémeti, hiszen az óvodapedagógusok és a tanítók külön képzésen vesznek részt, sőt, július 24–31. között Nagykárolyban is lesz továbbképzés a szakoktatásban dolgozó pedagógusok számára” — magyarázta a szervező.

Gnandt Zoltán helyettes főtanfelügyelő örömét fejezte ki, hogy a továbbképzéseken évről évre nagy érdeklődéssel és szép számban vesznek részt a nevelők: az óvónők és tanítók. „Ez a képzés nem kötelező, az óvodapedagógusok és tanítók mégis kihasználják a lehetőséget, hogy fejlődjenek és az itt megszerzett tudást hasznosítva, talpraesettebb, életrevalóbb gyerekeket neveljenek” — magyarázta a Szatmár megyei helyettes főtanfelügyelő.

Szejke Ottilia elemi oktatásért felelős szaktanfelügyelő kiemelte, hogy a felnövő generációk között egyre nagyobb a különbség, éppen ezért meg kell találni azokat a fortélyokat, amikkel nevelni, oktatatni, eredményesen lehet fejleszteni a gyerekeket — az idei választott téma is pont ezt próbálja kutatni, az e heti tapasztalatcsere pedig minden bizonnyal nagy hasznára lesz a pedagógusoknak.

Végh Béla, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar szatmárnémeti kihelyezett tagozatának vezetője szerint olyan kollégákkal dolgozhatnak együtt ezen a héten a képzésre érkezettek, akik napirenden vannak a szakma változásaival, igényeivel. Bízik benne, hogy szórakoztató munkában lesz részük, melynek során lelkiekben-szellemiekben is gyarapodnak — tette hozzá.

Az üdvözlő szavakat és egy rövid ismerkedést követően a képzéseket vezető oktatók vezényletével meg is kezdődtek a képzések. Az óvodapedagógusok számára szervezett továbbképző program célja facilitátori és tanácsadói szerepük előtérbe helyezése, és az ezekkel a szerepekkel együtt járó óvodapedagógus–gyermek partneri viszonyának újraértelmezése. A program további célja az óvodai projektoktatás átértelmezése, mely során a gyermek igazi felfedező- és kutatótevékenysége kerül előtérbe.

A tanítóknak szervezett képzésen azt kívánják tudatosítani a résztvevőkben, hogy a jelenlegi oktatási rendszer hatékonyabbá tehető, ha interaktív módszereket alkalmaznak a tanítás során, ezáltal növelve a diákok tanulási motivációját, fejlesztve az önálló tanulás képességét. Olyan kompetenciákra kerül a hangsúly a hét folyamán, mint az együttműködési képesség, reflektív gondolkodás, kreativitás, problémamegoldó képesség, kommunikációs képesség és a tanulásszervezési képességek fejlesztése.

Bumbuluț Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...