Megkezdődött az érettségi
Utoljára módositva: 2018-02-12 15:45:54

A román nyelvi kompetenciák felmérésével kezdődtek meg az idei érettségi szóbeli vizsgái. Szatmár megyében 26 tanintézményben 2105 diák kezdte meg vizsgáit a tegnapi nap folyamán.

Az előző évek rendjéhez képest némiképp megváltozott az érettségi vizsga menete, a szóbeliket idén először ugyanis februárban szervezik meg. A rendelet célja a diákok tehermentesítése: az szóbeli felmérők korábban történő megrendezésével több idejük lesz a diákoknak nyáron a valódi téttel járó írásbelikre összpontosítani.

Megyénkben az idei érettségire 2105 diák iratkozott be 26 tanintézményből, tudtuk meg Călin Durla főtanfelügyelőtől. A tanügyminisztérium vonatkozó szabályzata értelmében minden iskola maga szervezi meg a szóbeliket. A diákok két pedagógus előtt vizsgáznak, egyik a saját tanáruk, aki a tanév során is oktatta őket, a másik pedagógus pedig az iskola egy olyan szaktanára, aki nem tanítja az adott osztály tanulóit.

A szabály szerint minden iskola úgy szervezi meg a szóbeliket, hogy az ne zavarja a többi diák megszokott napirendjét és a tanórák menetét, éppen ezért adott esetben lehetőség volt az órák átszervezésére.

Példának okáért a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban egy zárt folyosóról nyíló osztálytermekben zajlottak a vizsgák, így az iskola többi tanulója semmit nem észlelt abból, hogy a 2. emeleten 140 diák érettségi vizsgán vesz részt.

A vizsgák bekamerázott osztálytermekben zajlanak, akárcsak az előző években.

A szóbelik elbírálását illetően a főtanfelügyelő elmondta azt is, hogy szokás szerint itt a jelenlét számít, megbukni senki sem fog, viszont minden érettségizőnek kötelező módon meg kell jelennie, hogy megkaphassa az adott tárgyra vonatkozó kompetencia-minősítést.

A tegnap megkezdődött román nyelv és irodalom szóbeli ma is folyatódik, holnap és holnapután pedig anyanyelvből mérik fel a diákok kompetenciáit. Ezt követően 16-ára, 19-ére és 20-ára a digitális kompetenciavizsgák vannak beütemezve, míg február 21–22-én idegen nyelvből szóbeliznek a diákok.

Az írásbeli vizsgákkal kapcsolatban, amelyek négy hónappal később, júniusban fognak kezdődni, a főtanfelügyelő elmondta, hogy idén sem lesz még változás a javítási procedúrában, ugyanis nem sikerült egyetlen megyében sem megvásárolni azokat a nagy sebességű szkennereket, amelyeket az előző kormány tanügyminiszere, Liviu Pop akart volna megvásároltatni minden vizsgaközponttal a dolgozatok beszkennelésére, hogy online platformra lehessen feltölteni azokat, egy hatékonyabb javítási procedúra érdekében.

Durla szerint sem a kormányváltás nem tett jót ennek a tervnek, de az idő rövidsége is lehetetlenné tette a szükséges eszközök beszerzését, hiszen már az országos képességfelérőkre meg kellett volna vásárolni azokat a gépeket, hogy a júniusi érettségi előtt legalább egyszer tesztelni lehessen.

Erre idén már nem kerül sor, így az érettségi és az országos képességfelérő dolgozatait is az előző évek rendje szerint fogják javítani és pontozni.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 21:15
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...