Megkezdődött az iskola
Utoljára módositva: 2018-09-10 15:23:03

Hétfőn reggel felbolydult a megyeközpont: apró óvodások, izguló diákok és megilletődött szülők, nagyszülők indultak el a tanintézményekbe, az új tanév üdvözlésére.

A közel három hónapos nyári nagyvakációt követően, hétfőn reggel ismét benépesültek az óvodák és az iskolák: közel három millió romániai gyerek és fiatal számára a csengőszó jelezte, megkezdődött a 2018/2019-es tanév. Az óvodákban sokan megszeppenve hallgatták az óvónénik köszöntő szavait, de az előkészítő osztályosok közül is többen el-elpityeredtek az iskola kapujában, mások azonban büszkén szorongatták az apró kis üdvözlő ajándékot, rajzot, amelyet külön a tanító néniknek készítettek és vígan masíroztak be a tanévnyitókra az iskolatáskájukkal a hátukon.

A kicsik és a diákok talán nem is vették észre, de nem volt feszültségtől mentes a tanévnyitás: több tanító, tanár és szülő is fehér karszalaggal jelezte nem csak Szatmár megyében, hanem országszerte, hogy nem ért egyet a 2018/19-es sürgősségi kormányrendelettel, mely romántanárokra bízná a kicsik románoktatását a tanítóik helyett, melyet átgondolatlannak, jogszerűtlennek és megalázónak tart. Megyénkben ráadásul egyelőre nincs mód arra, hogy a rendelet előírásait betartsák, mivel a tanárok kihelyezése már megtörtént, ráadásul több román szakos katedra is üresen maradt — így, ha minden követ is megmozgat a minisztérium, akkor sincs elegendő szakképzett romántanár vagy román szakos tanító, aki elvállalja az elemi osztályokban a román oktatását. Egyelőre tehát marad minden a régiben: a magyar tanítók oktatják majd a kicsiknek a román nyelvet.

A magyar tanítók, tanárok és szülők tiltakozása mellett Szatmár megye néhány iskolájában egyéb jellegű problémák nehezítették a tanévkezdést. Vannak ugyanis olyan tanintézmények, amelyekben még nem sikerült becsengetni. Az avasfelsőfalui 3-as Számú Általános Iskola például még felújítás alatt áll, így a tanintézmény közösségének két másik tanintézetben kellett megkezdenie a tanévet: az alsó tagozat az avasfelsőfalui 1-es Számú Általános Iskolában kezdett, a gimnáziumi osztályok pedig az Avsfelsőfalui Elméleti Líceumban. Felsőberekszón pedig két váltásban kell járniuk a diákoknak október közepéig, a szintén jelenleg is zajló modernizálási munkálatok befejeztéig — a kicsik délelőtt járnak keddtől iskolába, a nagyok pedig délután.

Szatmár megyében egyébként 52 264 gyerek számára csengettek be szeptember 10-én: 32 650-en városon, 19 614-en vidéken kezdték meg a tanulmányaikat. Pontosan 15 195 apróságot és iskolást írattak magyar tannyelvű óvodába és iskolába, 1346-an német tannyelvű tanintézményben kezdik az évet, 25-en pedig ukrán nyelven tanulnak ebben az iskolai évben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 9.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...