Megkezdték az alapozást a lányok
Utoljára módositva: 2019-09-03 12:41:20

Új szakmai stábbal és felében megújult játékoskerettel kezdte meg a felkészülést a Szatmárnémeti Városi Sportklub női kosárlabdacsapata. A tizenkét fős keretben négy 23 éven aluli lány van.

Tizenegy játékossal, egyetlen igazolt hiányzóval és két új szakvezetővel megkezdte a felkészülést a 2019–2020-as idényre a Szatmárnémeti VSK női kosárlabda-csapata.

Az elmúlt szezon csapatából csak Brittany Denson, Oláh Andrea, Andreea Huțanu, Adina Pop és Kádár Annamária volt az első, hétfő késő délutáni átmozgató edzésen. A többi hat játékos viszont újonc, vagy régi-új kerettagja a bajnoki ezüstérmes gárdának. Visszatért ugyanis a piros-fehér mezesekhez két szatmári lány, Szmutku Renáta és Flavia Ferenczi. A négy újoncról pedig korábban már beszámoltunk: a szerb válogatottal Eb-bronzérmes irányító Maja Miljkovic, és a román válogatottak Adina Stoiedin, Alina Podar, illetve Carla Popescu. A keretet a 16 éves korosztályos válogatott nagyváradi lány, Anisia Croitoru egészíti majd ki, ő hétfőn igazoltan hiányzott az edzésekről.

Florin Mureșan, a kosárlabda szakosztály vezetője elmondta, még két idegenlégióst szeretnének a keretbe, de ők valószínűleg csak később, meglehet, hogy csak jövő év januárjától – vagyis a bajnokság második szakaszába – csatlakoznak majd a csapathoz.

A montenegrói Goran Boskovic érkezéséről is beszámoltunk már, ő fogja irányítani a csapatot a kispadról ebben az idényben. Hétfőn viszont bemutatkozott új segédje is, a fehérorosz származású, de több mint tíz éve Romániában élő Volha Jaroshka-Tămărgeanu. A 38 éves szakember játékosként az Aradi ICIM, a CET Govora, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi LMK és a Gyulafehérvári CSU mezében játszott Romániában. Másodedzőként korábban dolgozott a CSM Târgoviște csapatánál Dan Fleșeriu mellett, a szatmári szerződése előtt pedig a Phoenix Știința Konstancánál volt Predrag Stanojcic segédje. A VSK-nál Octavian Boian helyét veszi át, aki a 2017-es idény elején érkezett Marius Dobával.

„Egyelőre nem tudok sokat mondani a csapatról, mert ma (hétfő – szerk. megj.) találkoztunk először. Ennek az edzésnek is az ismerkedés a lényege. Láttam videó felvételeket a VSK játékairól, de élőben teljesen már látni a lányok munkáját. Ezért kissé korai lenne célokról, elvárásokról beszélni. Előbb csapattá kell kovácsolódjunk” — mondta a rögtönzött sajtótájékoztatón Boskovic. Elárulta, hogy nagyjából képben van a romániai csapatok közötti erőviszonyokról, de elsősorban a 23 éven aluli játékosokra vonatkozó szabályt látja fölöslegesnek, amit a honi szövetség ettől a szezontól tovább szigorított. Mint ismeretes, tavaly még csak 20 percig kellett kötelező módon egy 23 éven aluli román lányt a pályán tartani, mostantól viszont a bajnoki és a kupameccs teljes játékidejére vonatkozik a szabály.

„Már több országban is kísérleteztek ezzel a szabállyal, és mindenhol csődöt mondott a kezdeményezés. Attól, hogy valakit kötelezően a pályán kell tartani, attól ő még nem fog többet dolgozni, nem serkenti arra, hogy jobban teljesítsen. Lehet, hogy az a játékos máskülönben meg sem érdemelné helyét a keretben” — mondta.

Egyébként ennek a szabálymódosításnak a tükrében fiatalított ily módon a VSK, hiszen Kádár, Popescu, Podar és Croitoru is bevethető lesz ebben a szezonban.

Arról már beszámoltunk, hogy a héten végzik a játékosok a kötelező orvosi vizsgálatokat, majd folytatják az erőnléti alapozást. Szeptember 13-án és 14-én Budapesten a Csata vendégei lesznek az idény első két felkészülési mérkőzésén, és egy héttel később a Celje meghívására utaznak majd Szlovéniában újabb találkozóra. Belgrádi meccsre is van meghívása a VSK-nak, a bajnoki idényt ugyanis később egy héttel, csak október 9-én fogják kezdeni a lányok. Időközben ugyanis a Nagyszebeni CSM meggondolta magát, és visszavonta a nevezését, így már csak 6 csapat maradt a Nyugati csoportban. A szászok lettek volna a VSK első ellenfelei a bajnokságban.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. április 6.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...